home NOVOSTI Sastanak IO KoHOM-a s predstavnicima Grada Zagreba i Zagrebacke županije, 6.11.09.

Sastanak IO KoHOM-a s predstavnicima Grada Zagreba i Zagrebacke županije, 6.11.09.

Koncesije

Kolegice i kolege,

kao nastavak naših aktivnosti vezanih uz koncesije, predstavnici IO KoHOM-a, Mario i ja bili smo u petak na sastancima s odgovornim osobama grada Zagreba i Zagrebacke županije. Treba imati na umu da osnovni prijedlog ugovora koji je MZSS poslao županijama predstavlja polaznu osnovu za ugovore koje županije mogu modificirati prema svojim potrebama. Naime, prava koje lokalne / podrucne samouprave imaju, daju im mogucnost samostalne izmjene ili nadopune predloženih, obzirom da oni kao koncedenti imaju sva prava i obveze prilagodbe osnovnog ugovora svojim potrebama, a temeljem opceg Zakona o koncesijama.

Ovlasti lokalne samouprave su u tom pogledu znacajne. U gradskom Uredu za zdravstvo i branitelje grada Zagreba sastali smo se s pomocnicom procelnika za zdravstvo, Lidijom Hrastic-Novak, dr.med. Obzirom da grad Zagreb do sada nije napravio Ugovor o koncesijama, predali smo naše primjedbe na osnovni ugovor koji je MZSS proslijedio svim županijama (iste koje smo predali na MZSS prije dva tjedna). Gda Hrastic-Novak vjeruje da ce grad Zagreb znatno proširiti ponudeni osnovni ugovor i da ce pokušati precizirati sve pretpostavljene obveze i prava potpisnika. Nastojeci postici što bolje pozicije, skrenuli smo pozornost na moguce probleme koji ocekuju buduce koncesionare. Zakljuceno je da cemo održavati redovite sastanke svaka dva tjedna i pokušati kvalitetno dogovoriti sve tocke buduceg ugovora prije nego izade u javnost.

Želimo vjerovati da ce tako i biti! U Upravnom odjelu za zdravstvo i socijalnu skrb Zagrebacke županije sastali smo se s v.d. procelnika, gdom Snježanom Žunec, dipl.iur., koja mi je Ugovor o koncesiji Zagrebacke županije poslala mailom dan prije toga. Svjesna nedorecenosti buduce koncesije, ali i obveza županije prema postojecem Zakonu o koncesijama u PZZ, gda Žunec pristala je ozbiljno razmotriti naše primjedbe i po potrebi i mogucnostima modificirati postojeci ugovor temeljem dogovora s obiteljskim doktorima.

Dogovoreni su buduci sastanci s našim predstavnicima. Više nismo mogli niti ocekivati! Uzevši u obzir potrebu daljnjih razgovora u MZSS, ponovo je kontaktiran i državni tajnik Dražen Jurkovic, koji je pristao na novi sastanak, a datum ce uskoro biti preciziran. Želimo i dalje vjerovati u dobru volju i zdrav razum, posebice stoga jer su i u MZSS svjesni nedorecenosti postojeceg zakona. Promjena postojeceg Zakona iziskuje, osim volje ministra (je li realno ocekivati da ce na to pristati nakon promjena dvaju Zakona pod jakim pritiskom javnosti), vrlo kompliciranu i dugotrajnu saborsku proceduru (vidljiva na web stranici Sabora). Ono što smo mogli uciniti, ucinili smo na sastanku naše pregovaracke skupine još 22.10. u MZSS , tj. prezentirali smo naše zahtjeve za izmjenama Zakona, kroz Uredbu ministra zdravstva, a oni su uzeti u razmatranje.

Do daljnjeg, svako drugo ocekivanje je izvan granica naših mogucnosti, posebice jer je KoHOM tek prije nekoliko mjeseci postao relevantan sugovornik. Je li realno ocekivati da KoHOM, a bez podrške strukovnih udruga ili bar cjelokupne javnosti (koju nikada nismo imali), uspije promijeniti Zakon? Iako je do sada KoHOM napravio najvece pomake u položaju obiteljskih doktora, drago mi je da se napokon i HUOM ukljucio u raspravu o koncesijama (kako je javila na listu kolegica Vesna Samardžic) kroz predavanja doc.H.Tiljka u Osijeku. Navodno ce ga ponoviti i u Zagrebu, Rijeci i Splitu.

Osobno pozdravljam takvu inicijativu, jer bez obzira kojoj udruzi pripadamo, svi se nalazimo u istoj poziciji. Ponovo pozivam naše koordinatore da kontaktiraju svoje županije (ako još nisu) , traže na uvid ugovore, prouce ih i predaju svoje primjedbe i prijedloge (naravno, po potrebi i uz našu pomoc). Ostale kolegice i kolege molim da im u tome pomognu, jer što nas više radi na tome, to cemo iznaci bolja rješenja i prijedloge. Takoder ponovo skrecem pozornost na potrebu našeg prisustva u Savjetima za zdravlje naših županija!

Nešto smo do sada postigli – imamo predstavnike u Varaždinskoj i Zagrebackoj županiji, a postoje i realne mogucnosti za Primorsko – goransku. Nastavite svoje aktivnosti i u drugim županijama, jer nam to otvara mogucnosti direktnog sudjelovanja u radu lokalnih samouprava s kojima cemo sklapati Ugovore o koncesijama.

S poštovanjem,

Senad Muslic, dr.med., SOM clan IO KoHOM-a