home kongres 2012, NOVOSTI Zaključci sastanka IO s članovima – na 3. Kongresu.

Zaključci sastanka IO s članovima – na 3. Kongresu.

Službeni dokument sa sastanka

1. Liječnici opće/obiteljske medicine su svojim svakodnevnim radom pokazali da nisu „neradnici“ (prema podacima HZZO razvidno je da obiteljski liječnici dnevno obrade dvostruke i trostruke svjetske standarde).

2. Liječnici opće/obiteljske medicine ne mogu snositi odgovornost za dnevno političku situaciju u državi gdje se sustavno ne rješavaju jasni problemi koji su doveli do izrazitog financijskog deficita u zdravstvu (košarica usluga, multipliciranje dijagnostičkih pretraga, nepotrebnih kontrolnih pregleda na razini SKZZ, neracionalna potrošnja lijekova, propisivanje lijekova mimo smjernica Zavoda,…).

3. Tražimo da se kroz Centralni Zdravstveni Informacijski Sustav Hrvatske (CEZIH) bilježe i prate SVI sudionici zdrastvenog sustava koji indiciraju potrošnju.

4. Tražimo da se iz sustava opće/obiteljske medicine izdvoji ona potrošnja koju indiciraju liječnici sekundarne i tercijarne razine zdravstvene zaštite.

5. Tražimo da se po pitanju indeksacije (ključni pokazatelji uspješnosti) a vezano na stopu bolovanja, u potpunosti izdvoje ginekološka, pedijatrijska te bolovanja odobrena po liječničkom povjerenstvu.

– Tražimo da se u ugovorne akte uvede status medicinski opravdanog bolovanja uz arbitražni postupak

– Predlažemo da se u okviru ključnih pokazatelja uspješnosti izdvoji stavka potrošnje lijekova na recept, i da se prebaci u stimulativni dio financijske realizacije ugovora (u općim aktima ugovaranja već je predviđena „penalizacija“ liječnika po određenom indeksu prekoračenja potrošnje lijekova na recept pa tako, kada liječnik bude penaliziran i oduzeta mu sredstva na ime indeksacije, za ISTI DOGAĐAJ, neće moći realizirati financijska sredstva predviđena kroz postotak ključnih pokazatelja uspješnosti

– Tražimo da se iz predloženih ključnih pokazatelja uspješnosti izbaci stavak “Prijavljivanje zaraznih bolesti”. To je posao HZZO i HZJZ koji trebaju provesti rješenja koja su im već omogućena putem Centralnog Informacijskog Sustava Zdravstva Hrvatske!!).

6. Predloženi način financijskog ugovaranja je nepovoljan.

– Razvidno je iz prezentiranog načina financiranja da se za više od 80% ordinacija opće/obiteljske medicine umanjuju sredstva na ime sadašnje „glavarine“ u visini od 23-30% – Predloženim modelom, kojim se kroz DTP postupke, koji su u dijelu financijskog „kolača“ uvećani za gotovo tri puta, ne može REALNO niti „vratiti“ u startu oduzeta sredstva.

– Tražimo od HZZO da nam daju jasne podatke o izvršenosti DTP postupaka za 2011. godinu, posebice s osvrtom na realizaciju maksimalnih, još uvijek važećih, 10%

– Tražimo da se napravi revizija postojećih i novih predloženih DTP postupaka kako smo to već predlagali HZZO

– Tražimo od HZZO da nam prezentiraju novi cjenik DTP usluga

– Činjenično je stanje da liječnici rade dvostruke i trostruke standarde – tražimo da se odrede točni vremenski normativi, i to na prvom mjestu prvih i kontrolnih pregleda, potom svih poslova vezano na recepturu, uputnice te administraciju i u konačnici za svaki predviđeni DTP postupak

– Smatramo da se radi o apsolutno nerealnom izračunu hladnog pogona

– Tražimo da nam se argumentirano obrazloži kako i zašto je Zavod predvidio ovakva smanjenja „osnovnih“ sredstava na ime glavarine i hladnog pogona

7. Predlažemo „pilot projekt” kojim bi se u vremenskom razdoblju od tri do šest mjeseci pratio rad ordinacija uključenih u ovaj projekt sa novim modelom financiranja, uz uvjet da se korigira novi model financiranja kako je prethodno navedeno.

8. Tražimo da se ne ukine naknada za obavljanje poslova administracije, jer se isti i dalje obavljaju

9. Tražimo da se ne ukine naknada za tzv. informatičku podršku, jer već sadašnja nije uravnotežena sa realnim cijenama informatičkih kuća.

10. Na kraju, KoHOM ima prijedlog kako se u ZADANOM proračunu za iduću godinu može financirati tim opće/obiteljske medicine a da se ne oduzmu nikakva sredstva na ime hladnog pogona i glavarine, pa i uz povećanje realnih DTP postupaka.