home Seoska doktorica Komentar seoske doktorice na cijepljenja

Komentar seoske doktorice na cijepljenja

Vaša pitanja i komentari upućeni meni pokazuju koliko nemate pojma o materiji koju komentirate. Ali opće je poznata istina da onaj tko uči i obrazuje se, sve više shvaća koliko je veliko univerzalno znanje, a koliko je maleno osobno znanje i koliko treba još više učiti. Oni koji pojma nemaju misle da su popili svu pamet svijeta i da sa ono malo što im je stalo u ograničene umove mogu učiti cijeli svijet.

Reakcija na: http://blog.vecernji.hr/nikolina-nakic/2014/04/05/ne-cijepim-najmladeg-sina-i-on-je-najzdraviji-od-mojih-cetvero-djece/comment-page-1/#comment-3421

hear_me

Da se ne radi o zdravlju djece, i moje, ali i vaše, ne bih ni sekunde potrošila niti na čitanje ovog bloga, niti na komentiranje. Ovako imam i moralnu i stručnu odgovornost da vam barem pokušam ukazati koliko niste svjesni svoje nesvijesti.

Pa redom:

Marko: “rastegnuti cjepivo”???? Samo za primjer koliko nemate pojma što govorite: protiv Haemophilusa influenzae se djeca cijepe sa 2,4, 6 mjeseci i u 2. godini života, zato što je veliki postotak meningoencefalitisa (bolesti koja dovodi do smrti ili teške invalidnosti) u toj dobi izazvan sa hemofilusom. Ukoliko dijete prođe 2 godine,a imalo je tu sreću da nije oboljelo od meningoencefalitisa (a nije ni cijepljeno), ne treba se više ni cijepiti, jer se smatra da je do tada sigurno došlo u kontakt sa hemofilusom i imuniziralo se. Stoga što je svrha “rastezanja cjepiva”?

Dear parents, you are being lied – pročitajte

Damir: spominje farmaceutski biznis i teorije zavjere. Cjepivo, kad se nabavlja putem tendera, košta nekoliko desetaka kuna (ovisno o kojem se radi). Liječenje teško oboljele djece od bolesti koja se mogla spriječiti cijepljenjem, košta daleko više. Ako doista postoji zavjera i želja za zaradom, tko je onda sumnjiviji? Ovi koji zagovaraju cijepljenje ili ovi koji zagovaraju necijepljenje?

Kad liječniku pukne film – pročitajte i ovo

Kristijan me naziva “kontroverznom”. Zašto? Pa ja sam nabrojala svoje kvalifikacije zbog kojih sam daleko pozvanija da govorim o cijepljenju od svih vas skupa. Koliko ste u životu djece cijepili? Koliko ste ih pratili 10 godina nakon cijepljenja? Ja stotine. Ali ja sam “kontroverzna”, a Vi ste stručnjak? Zanimljivo!
Spominjete Mihovila Španju i prozivate struku da preuzme odgovornost za njegovo stanje. Nisam upoznata sa konkretnim slučajem, ali poznato je da je moguće da neko dijete oboli od cjepnog soja polia. To dijete nije imalo sreću,ali su zato milijuni druge djece imali sreću da ih cjepivo polia spasi od ružne smrti ili života sa teškom invalidnošću. Dajete li zato zasluge struci? Nisam primjetila.
Dalje kaže Kristijan: “Razumna i odgovorna struka, vlast i Ustavni sud nikada ne bi preuzimali odgovornost za tuđu djecu i omogućili bi roditeljima pravo na izbor i odgovornost za učinjenu štetu.” I opet temeljno nepoznavanje materije o kojoj se govori. RAZUMNA I ODGOVORNA STRUKA, KONKRETNO, RAZUMAN I ODGOVORAN LIJEČNIK UVIJEK PREUZIMA ODGOVORNOST ZA TUĐU DJECU! Nema radnog dana da desetke puta ne preuzmem odgovornost i ne donesem odluku koja utječe na život i zdravlje mojih pacijenata. To je moj posao. I jednoga dana će možda netko od mojih pacijenata alergijski odreagirati na lijek koji ću mu dati, iako ga je možda prije toga primio bezbroj puta, i umrijeti od anafilaksije, ali hoće li se onda prestati svim ljudima davati lijekovi koji će im spašavati živote ili ublažavati bolove? Da li bi to bilo rješenje? Da li bi to bilo razumno i humano? Zapitajte se to kada u bolovima budete išli liječniku po pomoć.

Nikolina: žao mi je zbog Vašeg djeteta koje se razboljelo. Duša me boli zbog SVAKOG bolesnog djeteta. No, nisam shvatila odakle Vam tolika sigurnost da je Vaše dijete oboljelo baš zbog cjepiva? A ne zbog nečeg drugog?
Još više me zanima odakle Vam tolika sigurnost da Vam se ovo necijepljeno dijete neće razboljeti od bolesti protiv koje se trebalo cijepiti, a nije? Na Vašem mjestu ja bih svaki puta kad bi se dijete ozlijedilo i zadobilo otvorenu ranu umirala od straha da su možda spore Clostridum tetani iz zemlje prodrle u ranu. Jer u tom slučaju Vaše dijete nije zaštićeno kolektivnom imunošću, kao što je slučaj sa ostalim bolestima protiv kojih se cijepi.

Dalje, insinuirate da nisam prepoznala moguće nuspojave cjepiva u djece koje sam cijepila kroz svoj radni vijek. Samo dio njih su 30-ak djece 4-ih razreda osnovne škole, koji su vršnjaci moje kćeri i koje viđam najmanje tjedno (živim i radim u istom selu). Zdrava, normalna djeca na kojoj se nema što prepoznati.

Dalje, vi odlazite na facebook stranice i tamo skupljate znanja i formirate mišljenje. Sugeriram da, ukoliko već želite biti ozbiljan sugovornik u ovoj temi, odete na pubmed.

Za aluzije o cijepljenju kao unosnom biznisu pročitajte već napisano gore. I cijene cjepiva, lijekova, pretraga, bolničkih dana, znam bolje od Vas.

Dalje pišete: “neurorozična djeca se ne cijepe”. Pogrešno! Cijepe se više od nerizične djece jer su ugroženija. Npr. sa Synagisom, cjepivom protiv RSV-a. Zbog cjepiva, između ostalih medicinskih postupaka koji se kod njih primjenjuju, i preživljavaju u većem postotku nego prije.

Cor: hvala na komentaru. Nisam htjela ulaziti u detalje, već sam elektromagnetska zračenja spomenula u kontekstu svega štetnog što okružuje našu djecu i prijetnja je njihovu zdravlju.

No, uhvatili ste se u istu zamku koju meni predbacujete. “Necjepljena djeca ne mogu škoditi cjepljenoj!”

Mogu! Padom procijepljenosti populacije i padom kolektivne imunosti povećava se opasnost od javljanja epidemija izazvanih sa divljm sojevima uzročnika bolesti protiv kojih se cijepi i koji nisu iskorijenjeni, već samo potisnuti. Tih sojeva ima više, a pojedino dijete koje je u nekom razdoblju života cijepljeno, u drugom razdoblju života može biti oslabljenog imunološkog sustava (zbog maligne bolesti, zbog lijekova kojima se liječe neke bolesti na način da se potisne imunološki sustav, zbog infekcija itd.). Osim toga, bebe do 2 mjeseca života se ne cijepe. Sa visokom procijepljenošću populacije one su u manjoj opasnosti da će uopće doći u dodir sa uzročnikom bolesti protiv koje se cijepi. Ukoliko netko i donese takvog uzročnika iz područja gdje je aktivan, u visoko procijepljenoj populaciji će oboljeti necijepljeni pojedinci (ili netko oštećene imunosti, unatoč cijepljenju), ali neće doći do epidemije. Ukoliko je niska procijepljenost, dolazi do epidemija, manjih ili većih razmjera. Upravo to se događa u zemljama u kojima se roditeljima dalo da odlučuju hoće li cijepiti svoju djecu ili ne. Ali te podatke nećete naći na fejsu.

Marko: američko zdravstvo neću uopće puno komentirati. Najskuplje zdravstvo na svijetu, sa najlošijim zdravstvenim pokazateljima na svijetu. Pametnome dosta!

Sanja Banavčić: konačno jedan komentar stručne osobe u moru nestručnih piskaranja. Kako je moguće da isto mislimo i pišemo? Je li moguće da su i mene, liječnicu u Hrvatskoj, i Vas, profesoricu u Kanadi, zavele, ili još gore, plaćaju, farmaceutske sile zla? Ili smo samo stručnije, obrazovanije i iskusnije u problemu o kojem se govori?

No-stress: žao mi je što ste se razboljeli. Ali moram Vam proturječiti, jer nije istina da nitko ne govori o epidemiji autoimunih bolesti. I otkud ste toliko sigurni da su one izazvane baš cijepljenjem? A nisu sa tisućama kemikalija kojima smo svakodnevno bombardirani?

Samo nekoliko primjera (a mogu ih navoditi do sutra): svaki dan vidim majke koje nose u rukama vlažne maramice, natopljene brojnim kemikalijama i svaki čas brišu djeci ručice, usta… Ne daju im zaprljati se, ništa staviti u usta (a nije bezveze priroda napravila da dijete istražuje svijet stavljajući sve stvari u usta i tako se imunizirajući). Pa kako će se kod takvog djeteta razviti normalan imunološki sustav? O tome da zanemariv broj majki doji da i ne govorim. Ili o pušenju u trudnoći i nakon rođenja djeteta? Kad se djeca dime kao meso u pušnici? Donose ih na pregled, a odjeća, kosa, cijelo tijelo im se osjeti po dimu? To nije štetno? Koliko vas, protivnika cijepljenja, se prepoznaje u ovome?

Kristijan (ponovno): “Teško je o bilo čemu raspravljati s osobama koje imaju običaj isticati svoje diplome.

Zanimljivo je da takve osobe rado izruguju sugovornika (@dražen) i da nerado priznaju znanja stečena samoobrazovanjem (Ljiljana, Sanja Banavčić).”

Naravno da je teško raspravljati, kad raspravljate sa osobama sa znanjem i iskustvom, a Vi nemate pojma. Pa kako će biti lagano?
Što se tiče priznavanja “znanja stečenih samoobrazovanjem” baš me zanima da li biste nekome tko je samoobrazovanjem (guglajući, fejsajući) stekao “znanje” popravljanja plinskog bojlera (pa makar imao i praktično iskustvo čačkanja po vlastitom bojleru kod svoje kuće) dopustili da Vam popravlja plinski bojler? Čisto sumnjam. Puno puta sam u ordinaciji to pitala pametnjakoviće koji bi me prekinuli i rekli: znam ja to, čitao/la sam na internetu. I svi su mi rekli da ni u ludilu ne bi dopustili nekome tko nije kvalificiran da im prčka po bojleru. A za plinoinstalatera treba završiti 3 razreda srednje škole! Ja sam završila 10 godina studija, 2 poslijediplomska studija….. Ali to ne priječi mnoge (ne samo komentatore po internetu, nego i bake koje vise u ordinaciji najmanje 2x tjedno) da misle da bolje znaju od mene i drugih koji su mukotrpno sticali obrazovanje i iskustvo.

No slažem se sa Kristijanom da je lutrija hoće li neko dijete oboljeti nakon što je primilo cjepivo. Ali je još veća lutrija necijepiti dijete, sa daleko, daleko većom mogućnošću za zgoditkom- teškom bolešću.

Osim toga, strah od posljedica cijepljenja je isti kao strah od vožnje avionom i doživljavanja avionske nesreće. Padovi aviona se događaju (kao i oboljenja cijepljenog djeteta) i posljedice su onda strašne. Ali daleko je veća vjerojatnost da će netko doživjeti automobilsku nesreću i poginuti u njoj ili ostati trajni invalid. Pa ipak, svakodnevno sjedate u auto i vozite svoju djecu u njemu. Stoga, ukoliko već odlučujete ne cijepiti dijete, pametnije vam je da šutite o tome. Jer dok god su druga djeca procijepljena, vaše dijete je sigurnije. Onog trena kad steknete veliki broj pobornika, svi skupa ste doveli svoju djecu u veliku opasnost (osim u slučaju tetanusa).

Dinkomat: “Kazati da liječnik zna bolje od samog pacijenta kako mu je pomalo je prepotentno. Ja ipak vjerujem da sami roditelji bolje znaju iz vlastitog iskustva kakve su posjedice cijepljenja na njihovu djecu.” Za Boga miloga! Što reći na ovo? Pa imate i zube, njihovi ste vlasnici. Znači li to da ih znate bolje popravljati i vaditi od stomatologa? Ili kad vam se pokvari ipak idete nekome tko je godinama studirao kako liječiti bolesti zuba?
Kakvo znanje iz knjiga? 15 godina radim. Od toga 10 u istoj ordinaciji, sa velikim postotokom iste populacije. Većini njih prepoznajem glas na telefonu. Bila sam im u kući. Znam kako žive. Djevojčice koje su bile osnovnoškolke kad sam počela raditi su se udale, rodile i liječim im djecu (i cijepim, naravno). O kakvom knjiškom znanju govorite? Ono je samo podloga, temelj na koji sam “naslagala” 15 godina iskustva. A vi koji ovdje komentirate imate sate provedene surfajući po internetu. I neki od vas nažalost bolesno dijete, za koje ste si utuvili u glavu da je baš od cjepiva. Iako su djeca okružena sa stotinama štetnih stvari, od kojih su gotovo sve daleko manje istražena i daleko manje pod povećalom nego cjepiva.

I na kraju, Zagorec! I treba vas “fascinirati lakoća i isključivost argumentacija hrvatske medicinske branše” jer nemate pojma i bolje bi Vam bilo da ne komentirate ono u čemu ste apsolutno inferiorni. Držite se onog što (možda) znate raditi!
Naime, BCG ne štiti od obolijevanja od tuberkuloze, već od teških, diseminiranih oblika tuberkuloze (poput tuberkuloznog meningoencefalitisa, milijarne tuberkuloze i sl.). I opet su djeca u najvećoj opasnosti da će oboljeti (i umrijeti) od takvih oblika tbca. Što se tiče nuspojava cjepiva, u 15 godina rada sam vidjela 2 besežitisa: malu kvržicu koja stoji neliko mjeseci pod kožom, obično nekoliko centimetara od mjesta na kojem je dijete cijepljeno, i koja polako putuje prema površini, gdje se na kraju otvori i izlije gnojni sadržaj. Ostane ožiljak sličan onom nakon cijepljenja. I to je sve. Ništa posebno.

A tuberkuloza nije iskorijenjena i jako je malo obitelsjkih liječnika u Hrvatskoj koji u populaciji o kojoj skrbi nema oboljelih od tuberkuloze. Ali rijetki su oni koji su vidjeli one najteže oblike, koji su gotovo iskorijenjeni cijepljenjem.

I uopće ne sumnjam da ćete, i nakon sveg truda koji sam uložila da vam pokažem kako malo baratate o takvoj važnoj materiji, vi i dalje tupiti svoje. Sve što ste vi tu napisali sam već čula u svojoj ordinaciji. Ustvari, kad vidim koliko svi jednako pišete i govorite, i koliko logični, zdravorazumski, stručni i ini argumenti ne dopiru do vas, podsjetite me na hipnotiziranu masu koja ponavlja što je naučena da ponavlja. I da nije riječ o toliko ozbiljnoj stvari, samo bih u sebi ponovila ono što si često ponovim kad vidim budalaštine oko sebe: “priroda će se za to pobrinuti, kao što se uvijek pobrine.” No, budući da se radi ipak o zdravlju i životima djece, moralno i stručno si nisam mogla opravdati nereagiranje.

4 thoughts on “Komentar seoske doktorice na cijepljenja

Comments are closed.