home HZZO Dopis: Nejasnoće u dodatku 2 ugovora o provođenju PZZ iz djelatnosti OM

Dopis: Nejasnoće u dodatku 2 ugovora o provođenju PZZ iz djelatnosti OM

Direkcija HZZO
Margaretska 3, 10000 Zagreb
n/p Tatjana Prenđa Trupec

PREDMET: Nejasnoće u dodatku 2 ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz djelatnosti obiteljske medicine

Originalni dokument: Dopis HZZO-anex 2 ugovora

Poštovani,

U dodatku 2 ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz djelatnosti obiteljske medicine navedeno je u čl.4 da je jedan od pokazatelja QI indeksa racionalno propisivanje antibiotika. Zahtjevamo od Zavoda pojašnjenje navedenih promjena vezanih uz indikatore kvalitete kao i na osnovu čega i koji način će se računati navedeni indeks. Na koji su način uzete u obzire epidemijske i mikroepidemijske pojavnosti u infektivnim bolestima. Također molimo reference i autore indikatora kvalitete.

Molimo da nam pojasnite na koji način ste uveli izuzimanje timova koji imaju povećanu pojavnost mikroepidemijskih infekcijskih bolesti te timova koji skrbe o iznadprosjećno većem broju starijih osoba i male djece.

Također molimo da nam pojasnite na koji je način iskljućena potrošnja pojedinih grupa antibiotika. Nedopustivo je da se praćenje navedenih pokazatelja provodu u mjesecu siječnju 2015. godine iako se znalo da je već u prosincu 2014. godine epidemiološki najavljena povećana incidencija upala pluća i povećno propisivanje antibiotske terapije na što liječnici nemaju nikakvoga utjecaja.

Dok ne dobijemo pojašnjenje novo definiranih stavki, moramo preporučiti članovima da ne pristaju na uvjete novog dodatka ugovoru.

Hvala, s poštovanjem,

Ines Balint dr. med. spec. obiteljske med.
Predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine