home NOVOSTI, PRIOPĆENJA, reagiranja, TOP NOVOSTI Reakcija na nasilje nad liječnicima

Reakcija na nasilje nad liječnicima

Poštovani,

KoHOM najoštrije osuđuje posljednji u niza napada na liječnike, u ovom slučaju jučerašnji napad na liječnicu obiteljske medicine tijekom dežurstva u DZ Osijek. Na žalost, liječnici obiteljske medicine svakodnevno su izloženi sve većem broju verbalnih napada, a u posljednje vrijeme i fizičkim nasrtajima pacijenata. Nasilje postaje uobičajeni obrazac ponašanja pa pozivamo nadležne institucije, Ministarstvo zdravlja, Hrvatsku liječničku komoru, DORH, domove zdravlja i ostale da poduzmu sve mjere kako se isto ne bi događalo. Tim više što su osim liječnika obiteljske medicine ugroženi i pacijenti.

Stoga apeliramo na nadležne da nam osiguraju sigurne uvjete za rad, bolju pravnu i fizičku zaštitu kako bi savjesno, odgovorno i predano, na dobrobit pacijenata, mogli obavljati svoj posao. Tražimo od domova zdravlja da mjesta posebnog dežurstva čuvaju zaštitari.

Ujedno, upozoravamo na neodrživo stanje i lošu organizaciju sustava zdravstvene skrbi i rješavanja potreba ovisnika o drogama. Nije primjereno da svaki liječnik obiteljske medicine svakodnevno ovisnicima spravlja njihovu supstitucijsku terapiju umjesto da se ovakvi pacijenti liječe i prate organizirano u centrima gdje će im biti pružena potrebna zdravstvena skrb. Pozivamo nadležne institucije da poduzmu sve radnje u vidu rješavanja ovog problema.

Napadnutoj kolegici želimo što brži oporavak.

Zagreb, 01.kolovoza 2016.g.