home NOVOSTI, reagiranja Reagiranje KoHOM-a na napise o smjeni obiteljske liječnice u Šibeniku i prozivke na račun mlade liječnice koja ju je naslijedila

Reagiranje KoHOM-a na napise o smjeni obiteljske liječnice u Šibeniku i prozivke na račun mlade liječnice koja ju je naslijedila

KoHOM: Novim Zakonom o zdravstvenoj skrbi treba stvoriti pretpostavke za „preuzimanje“ ordinacija obiteljske medicine

Naprasne reakcije na umirovljenje poznate šibenske liječnice obiteljske medicine koju je nakon 41 godine staža naslijedila „mlada, neiskusna liječnica iz školskih klupa“, kako su ju ocijenili pacijenti, samo je jedan u nizu dokaza o hitnosti donošenja novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim treba regulirati i problem mentorstva u obiteljskim ambulantama i kontinuirani prijelaz pacijenata u ordinaciju drugog liječnika kad njegov prethodnik ode u mirovinu. Ako novi zakon ugleda svjetlo dana, njime se ovakva nezadovoljstva i reakcije naših pacijenata mogu promijeniti. Predlažemo ranija zapošljavanja, mentorstva u ambulantama starijih liječnika i postepeni prijelaz pacijenata u ruke kolega koji dolaze na mjesto liječnika u odlasku. Obiteljski liječnici već godinama upozoravaju da mladi liječnici nisu dovoljno zastupljeni u primarnoj zdravstvenoj zaštiti jer nisu stvoreni preduvjeti za normalan rad. Mnogi koji želi ostati u obiteljskoj medicini ne dobivaju adekvatnu pomoć i potporu na početku rada pa odlaze iz nje.

Apelom, kojim pojašnjavamo podcijenjeni položaj obiteljskih liječnika, smo se prije desetak dana obratili i predsjedniku Vlade Andreju Plenkovića zamolivši ga da se i on uključi u žurno donošenje novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti čiji nacrt prijedloga još nije pušten u proceduru iako se to očekivalo do kraja 2017. godine.

Uz puno razumijevanje situacije u kojoj se pod pritiscima našla naša mlada kolegica u Šibeniku, želimo i ovim povodom poručiti kako mladim liječnicima obiteljske medicine dajemo punu podršku jer nisu problem ni njihova mladost ni neiskustvo, nego sustav koji im ne omogućava osnovne organizacijske preduvjete za normalan rad.

[box] Reakcija KoHOM-a: originalni dokument[/box]

Novim Zakonom o zdravstvenoj zaštiti trebala bi biti ispravljena ta nepravda – umjesto da se odlaskom liječnika koncesionara u mirovinu njihove ordinacije zatvaraju, oprema propada, a pacijenti ostaju nezbrinuti, novim zakonom treba predvidjeti zapošljavanje mladih liječnika kojima treba pružiti pomoć pri upoznavanju specifičnosti rada određene ambulante prije odlaska starijih obiteljskih liječnika u mirovinu.

Ne trebamo suprotstavljati mlade i starije liječnike niti „birati stranu“ jer jedni drugima trebamo i samo zajedničkim snagama možemo raditi na dobrobit naših pacijenata. Nadamo se da su i ovakvi primjeri crveni alarm onima koji odlučuju o zakonima i koji još nisu Nacrt Zakona o zdravstvenoj zaštiti pustili u proceduru .

Apeliramo ovim povodom i na medije da ne iznose identitet nas liječnika imenom i prezimenom dok se osumnjičenima za pedofiliju i bludne radnje čak ni inicijali ne spominju.

U Zagrebu, 19.01.2018.

One thought on “Reagiranje KoHOM-a na napise o smjeni obiteljske liječnice u Šibeniku i prozivke na račun mlade liječnice koja ju je naslijedila

Comments are closed.