Obiteljski liječnici godinama upozoravaju javnost da su preopterećeni prekomjernom administracijom i da sve teže obavljaju svoj pravi, prevrijedni posao za koji su jedini oni u sustavu školovani, a to je sveobuhvatna skrb o pacijentima i njihovim obiteljima.

No, unatoč upozorenjima, na obiteljske liječnike i njihove medicinske sestre i tehničare i dalje se prebacuju administrativni poslovi koje su prije obavljali administrativni djelatnici HZZO-a, bolnica i drugih ustanova. Nama u obiteljskim ordinacijama ne daju mogućnost zapošljavanja administrativnih djelatnika dok se istovremeno u bolnicama, HZZO-u i ostalim ustanovama njihov broj nije smanjio, a mi preuzimamo i njihove poslove!

Unatoč molbama da nas puste da radimo svoj posao nameću nam nove administrativne obaveze. Najnovije su naplata participacije za skoro svaki postupak u obiteljskoj praksi pa tako npr. obiteljski liječnici za vađenje krvi u ordinaciji nekome tko nema dopunsko osiguranje ili oslobođenje od participacije MORAJU naplatiti participaciju, dok laboratoriji to ne naplaćuju!

Također, od nove godine ordinacije obiteljske medicine zatrpane su zahtjevima branitelja za kopiranjem i ovjeravanjem zdravstvenih kartona, radi ostvarivanja njihovih prava. Na dopis koji smo poslali Ministarstvu zdravstva i Ministarstvu branitelja, upozoravajući da moraju omogućiti braniteljima ostvarivanje njihovih prava a da ne blokiraju rad ordinacija obiteljske medicine dodatnom administracijom, nitko nije ni trepnuo, a kamoli odgovorio ili reagirao nekim pomakom na bolje.

Stoga je krajnje vrijeme da se čitava javnost (ne samo mi obiteljski liječnici) počne pitati kome je u interesu da se obiteljska medicina u hrvatskoj potpuno onemogući u radu i blokira suludima administrativnim poslovima koji se svakodnevno dodatno izmišljaju i nameću?

Tko to ima interes u uništenju najdostupnijeg, najjeftinijeg i najsveobuhvatnijeg oblika pružanja zdravstvene zaštite?