Predmet: Priopćenje na reakcije o nacrtu prijedloga Zakona o zdravstvenoj zaštiti

 

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je zgrožena količinom neistina, poluistina i insinuacija koje kruže hrvatskim medijskim prostorom otkako je najavljena izmjena Zakona o zdravstvenoj zaštiti.

Zadnjih smo godina svjedoci da, kad se god pokuša nešto mijenjati u Hrvatskoj, dignu raznorazne interesne skupine i drugi dušobrižnici i zbog vlastitih partikularnih interesa nastoje zaustaviti pozitivne promjene. Njima je dobro i njima je važno da se ništa ne mijenja. Za to vrijeme iz Hrvatske traje egzodus mladog, radnoaktivnog stanovništva, uključujući i doktore.

Zato KoHOM još jednom ponavlja da izmjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti koje se tiču obiteljske medicine NEĆE dovesti do amerikanizacije hrvatskog javnog zdravstva, do direktnog plaćanja pacijenata za zdravstvenu zaštitu, do otuđivanja javnog dobra, do stvaranja ikakvih kasta, niti bilo čega čime se beskrupulozno plaši hrvatska javnost.

Jedino do čega bi novi Zakon mogao dovesti (ako ga interesne skupine ne nastave opstruirati zbog čega ne bi bio usvojen) je povećana zainteresiranost mladih liječnika za ostankom u zemlji i radom u obiteljskoj medicini, funkcionalnija obiteljska medicina i u konačnici bolja zdravstvena zaštita za sve.

U Zagrebu, 9.5.2018.

Izvršni odbor KoHOMa