Poštovani,

 

u reagiranju Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) objavljenom 1.10.2018. pod naslovom „Prioritetima na listama čekanja smanjiti stopu bolovanja“ navodi se da je do visoke stope bolovanja dovela neučinkovitost HZZO-a koji gotovo nikada ne održava vještačenja pacijenata na bolovanju u zakonskom roku od 60 dana, već to traje “puno, puno duže”“.

Ističemo ovom prilikom da je greškom napisano HZZO umjesto HZMO te vas molimo da uvažite ispriku.

Unatoč nenamjernoj pogrešci podsjećamo da je HZZO odgovoran za visoku stopu bolovanja jer ne poštuje Zakon o zdravstvenom osiguranju. Naime, ako Zavod za vještačenje pri HZMO-u ne donese rješenje u roku od 60 dana, HZZO treba tražiti isplatu bolovanja od Zavoda za vještačenje, a to u pravilu nikada ne rade. Dakle, nepoštivanjem Zakona o zdravstvenom osiguranja (članak 48. stavak 5.) nanose izravnu štetu zdravstvenom proračunu.

Nije nam namjera polemizirati s HZZO-om već smatramo da zajednički trebamo predlagati rješenja problema dugotrajnih i nepotrebnih bolovanja kako bi uveli red u sustav sa zajedničkim ciljem i svrhom – trošenjem novca iz zdravstvenog proračuna za liječenje naših pacijenata.

 

 

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine