Autor: Natali Steiner                                                                                                                                         26.10.2018.

 

DOMOVINA I LIJEČNIK Obiteljske medicine 2018.

 

Kad i gdje završava Domovina koja te tako čvrsto veže ?

Na prvom sljedećem šalteru državne ili javne uprave?

Na prvoj sljedećoj kontroli HZZO-a?

Nakon sljedeće opomene i/ili kazne HZZO-a?

Nakon sljedećeg traženja očitovanja?

Nakon dolaska teškog bolesnika koji donosi otpusno pismo sa preporukom bolničkog specijaliste u kojem se preporučuje najnoviji i najskuplji lijek koji HZZO plaća u nekim slučajevima, a upravo za ovog bolesnika ne, pa ti odlučuješ – hoćeš li odbiti napisati recept, napisati pa biti kažnjen/a od HZZO-a ili ćeš poslati bolesnika da kupi lijek?

Možda je to sljedeći put kada, kao, ne budeš znala/o napisati uputnicu, nakon tisuća ispisanih do sada, jer je sustav tako uređen da se administrativna pravila koriste kao metoda uštede ?

Je li to nakon sljedeće doznake za pomagala kad zastaneš, jer, kao, ne znaš izbrojati lancete, trakice ili pelene koje trebaš napisati bolesniku?

Možda nakon sljedećeg putnog naloga za koji ne znaš ima li bolesnik pravo jer ne znaš koja je to bliža ustanova u kojoj se može obaviti ono što je napisano na uputnici?

Možda je to nakon donošenja, jedva dočekanog, novog zakona koji ti je trebao donijeti slobodu odlučivanja želiš li otići iz doma zdravlja, a ti si ponovno u okovima područne samouprave – skupštine u kojoj sjede političari ?

Možda je to trenutak kad jednom staneš pred ogledalo i shvatiš da tvoj pozitivni stav i ljubav prema Domovini ne može prekriti sve veći broj bora i sijedih vlasi u tvojoj kosi, koje ti panično viču da te čeka odbačenost i sirotinjska starost?

Možda je to trenutak kad ćeš shvatiti da su ti djeca još mala ili su tako pristojno odgojeni, pa ti ne mogu reći kako si ti izgubljen slučaj osobe koja je zbog ideala žrtvovala budućnost svoje djece ?

Hoće li biti prekasno za otvaranje očiju ili će se promijeniti sustav u kojem radiš, pokazati će vrijeme.

Duboko u duši, jednako mislimo i znamo da vrijeme neumoljivo, neuhvatljivo i nedostižno bježi.