Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) uoči glasovanja u Hrvatskom saboru o prijedlogu Zakona o zdravstvenoj zaštiti  još jednom ističe da je tim zakonskim rješenjem propuštena prilika za potpunu i kvalitetnu reformu zdravstvenog sustava. Žao nam je što aktualna Vlada kao i vladajuća koalicija, unatoč obećanjima i najavama kako će to učiniti, nije imala hrabrosti u hrvatsko zdravstvo uvesti europske norme i europska pravila ponašanja, a sve na dobrobit naših pacijenata. I opet ćemo se svi javno pitati zbog čega sve veći broj liječnika napušta Hrvatsku i odlazi u zemlje koje imaju sređene zdravstvene sustave?!

Istodobno, svi smo svjedoci urušavanja kvalitete i dostupnosti zdravstvenog sustava u Hrvatskoj, a zakonski prijedlog kojeg nam Vlada nudi, unatoč određenim sitnim poboljšanjima, ostao je nedorečen. Uvjereni smo u to da će se implementacija takvog zakona loše odraziti i na pacijente i na ukupni zdravstveni sustav.

I resorni ministar Kujundžić i Vlada Andreja Plenkovića, kao i saborski zastupnici na vrijeme su dobili naše primjedbe na zakonski prijedlog  kao i apel za nužnim reformama, te su se na njih oglušili. No, moraju biti svjesni da su tim ignoriranjem zdravstvene struke i pacijenata  preuzeli i odgovornost za budući kronični nedostatak liječnika u primarnoj zaštiti, a vrlo vjerojatno i u cijelom zdravstvenom sustavu. Ponavljamo kako već sada u cijeloj Hrvatskoj postoje timovi obiteljske medicine, koji imaju ugovor s HZZO-om, no nemaju nositelja – liječnika.

KoHOM sa žaljenjem utvrđuje kako je zakonski prijedlog za kojeg će vladajuća većina nekritički dignuti ruke još jedna „reforma radi reforme“, te stoga još jednom apeliramo na one koji će o njemu odlučivati da poslušaju glas struke i pacijenata.

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine