Zabrinuti najavama o čudnim idejama o funkcionalnim integracijama i dodatnom opterećenju nas u našim ordinacijama i nerazumijevanju raznih struka/djelatnosti, u Primorsko-goranskoj županiji smo oštro reagirali na takva razmišljanja i uputili upozorenje lokalnoj administraciji u obliku Pisma upozorenja koje je potpisalo 76 kolegica i kolega, među kojima su i profesori, docenti, te drugi suradnici Katedre OM u Rijeci. Slijedom toga, ali i pritisaka koji vršimo kroz Savjet za zdravlje Skupštine PGŽ dogodilo se sljedeće:

1. 05.03.2019. održana je tematska sjednica Savjeta za zdravlje Skupštine PGŽ na kojoj je detaljno i iscrpno izložena kadrovska devastacija i zatraženo donošenje mjera za njeno saniranje
2. Savjet za zdravlje je osnovao Radnu skupinu radi izrade Plana i programa potreba i mjera za medicinskim kadrom u slijedećem 10-godišnjem razdoblju, a prvi sastanak je u srijedu 03.04.2019. s konkretnim podacima o trenutnom stanju i razvoju situacije (gubitak starih i nedolazak novih kadrova)
3. O sudbini našeg “Posebnog dežurstva” i idejama o funkcionalnim integracijama je predviđen poseban sastanak u Upravnom odjelu za zdravstvo PGŽ već u utorak 02.04.2019.
4. Nadalje, zahvaljujući našim stalnim pritiscima na sve lokalne strukture, Skupština PGŽ je jučer donijela Odluku o tome da u svakoj djelatnosti DZ smije imati najviše do 25% ordinacija u svom sastavu

Nakon motiviraćuje akcije u Primorsko-goranskoj županiji, Istrijani su se pridružili i okupili u zajedničkom otporu parcijalnim i stručno neutemeljenim „rješenjima“ koja su nastavak daljnjeg rušenja obiteljske medicine kao struke.

U Istarskoj županiji imamo 114 ugovorena tima obiteljske medicine.

Pismo namjere je potpisalo 97 kolega iz Pule, Poreča, Umaga, Labina, Rovinja i Buzeta. Traži se i stav HLK o funkcionalnoj integraciji te ih se upućuje na stav kolega potpisnika, koji se protive daljnjem urušavanju obiteljske medicine.

Ovdje u cjelosti pročitajte:

Pismo upozorenja iz Primorsko-goranske županije

Prijedlog odluke o broju ordinacija koje će obavljati djelatnost u okviru Doma zdravlja Primorsko-goranske županije

Pismo upozorenja iz Istarske županije