home ZAgovornica Liječnici obiteljske medicine i COVID-19

Liječnici obiteljske medicine i COVID-19

Obiteljski liječnici se oduvijek bore za svoju poziciju u zdravstvenom sustavu – maknimo ogradu između bolničkog hodnika i hodnika seoskih kuća, malih ordinacija i kirurških sala, podjele na njih i nas. Unatoč tome mi nikad nismo sumnjali u svoju svrhu – naša je dužnost jednostavno biti tu zbog svojih pacijenta sa željom da im pomognemo, slušati ih, pružiti im utjehu. Naš poziv nije definiran samo opisom posla. Naš poziv nas čini često daleko od mjesta sigurnosti, privilegija i relativne udobnosti. Mi osluškujemo što drugi traže od nas i na to iskreno odgovaramo.

Ovaj trenutak je prilika i izazov, biti tu za naše pacijente, i boriti se za obiteljsku medicinu u zajednici koju koja je svima nama ujedno i dom. Ovo je prilika da se zajedničkom suradnjom i naporima izgrade standardi koji će unaprijediti primarnu zdravstvenu zaštitu.

Ova epidemija COVID-19 promijenila je moj rad kao liječnika obiteljske medicine – svakog dana susrećem se s nizom novih i promjenjivih informacija i sve većom brigom za svoje pacijente. Telefonski pozivi i e-mail zamijenili su dolaske pacijenata u ambulante osim u slučaju hitnoće. Među ljudima sve je izraženiji strah i nervoza. Neki pacijenti su plakali i bili prestrašeni jer su pozitivni na COVID-19, neki su zahtijevali testiranje. Razlozi su razni – imaju malo dijete, brinu se o bolesnim i starim roditeljima. Svima njima potrebna je psihološka pomoć, podrška, riječ utjehe i nade da će sve biti u redu. Neki su pacijenti, iako su zaista imali indikaciju za hitan pregled u bolnici, odbijali otići iz straha da će se tamo zaraziti. Moji stariji pacijenti koju su trebali pregled ili lijek nisu to mogli ostvariti jer ih nije imao tko dovesti – netko tko skrbi o njima morao je na posao ili bio u samoizolaciji, nisu imali javni prijevoz, nisu imali nikog da im pomogne. Što mogu kao liječnik učiniti u ovoj situaciji za svoje pacijente? Moja medicinska sestra, moji kolege svakodnevno razmišljamo kako pomoći takvim pacijentima. Po prvi puta dajem i osobni broj telefona svojim pacijentima. Kao obiteljski liječnik znam i prepoznajem da odnos prema pacijentu i emocije znatno utječu na zdravlje pacijenta. Za mene kao obiteljskog liječnika nevidljive posljedice COVID-19 postaju očite.

Liječnici obiteljske medicine su prvi kontakt s pacijentima, čuvari su ulaska u zdravstveni sustav naročito sada u borbi protiv epidemije COVID-19. Obiteljski liječnici mogu svojim znanjem i poznavanjem rizika za COVID19 infekciju te suradnjom s koordinatorima u borbi protiv ove epidemije pomoći u njihovom ublažavanju i boljoj organizaciji zdravstvene skrbi za naše pacijente. Obiteljski liječnici jedini u zdravstvenom sustavu imaju ulogu „first in and last out“, oni su ti  koji rješavaju posljedice nepredviđenih situacija. Moramo imati na umu da će ova epidemija ostaviti dugoročne posljedice na psihičko i fizičko zdravlje ljudi u našoj zajednici  te to izazov s kojim ćemo se tek morati suočiti. Obiteljski liječnici će biti ti koji će pružati savjete svojim pacijentima bez da se osjećaju stigmatiziranima jer u njih imaju povjerenje. Iako je cijeli zdravstveni sustav na testu ovo je ujedno i prilika i kritični trenutak da se prepozna i počne cijeniti uloga i odgovornost obiteljskih liječnika

Ponosna sam na svoje kolege i na posao koji radimo u ovoj zajednici. Ali najviše od svega ponosna sam na stajalište koje dijelimo kao obiteljski liječnici. Pozvani smo da liječimo i moramo se boriti kako bi zaštitili našu profesiju.