home COVID-19 Osvrt na medijski istup članice Stožera za civilnu zaštitu RH

Osvrt na medijski istup članice Stožera za civilnu zaštitu RH

Neugodno iznenađeni istupom istaknute članice (i načelnice) Nacionalnog kriznog stožera za borbu protiv epidemije COVID 19, dr Maje Grbe-Bujević,  KoHOM želi naglasiti sljedeće:

Obiteljski liječnici kontinuirano i predano, aktivno sudjeluju u sprečavanju bolesti  i zbrinjavanju većine zdravstvenih potreba cjelokupnog stanovništva Hrvatske.

Uz svoj redovan rad te svakodnevno suočeni sa novim zadacima, administrativnim, informatičkim, epidemiološkim, imenovani su i glavnim čuvarima ulaska u sve ostale dijelove zdravstvenog sustava te braniteljima zdravlja svih svojih kolega – prvi se susreću sa svakim pojedinim pacijentom te preuzimaju odgovornost za svakog pacijenta kojeg upućuju dalje u dijagnostički i terapijski proces u zdravstvenom sustavu. Svaki dan svjedočimo pozivima iz svih institucija : “Javite se prvo svojem obiteljskom liječniku”, ” To će odlučiti vaš obiteljski liječnik”.

Obiteljske liječnike, pri tome, nitko ne štedi niti pita za njihovo zdravlje, kronične bolesti, starost ili ugrožene članove njihovih obitelji.

Niti to traže. Rade svoj posao.

Očekuju jasne smjernice i jasna pravila za sve dionike sustava.

Od početka epidemije, kada je postalo jasno, da će raditi svaki dan, na svojem radnom mjestu, u potpuno promijenjenim uvjetima i na potpuno novi način i s novim i izazovnim zadacima, pomažući epidemiolozima, bolnicama, MUP-u i HZZO (kao krajnji izvršitelji) apelirali smo da se u Nacionalni stožer uključi obiteljski liječnik (a članova ima 20-ak) jer je to jedini način da se na ostvariv i efikasan način organizira rad u ordinacijama, a ne unese zbrka i nelogičnosti te ne ugrozi zdravlje samih liječnika.

Na žalost, to se nije dogodilo.

Obiteljska medicina;

Nema predstavnika u Nacionalnom kriznom stožeru, nema prihvatljive i učinkovite komunikacijske kanale s Nacionalnim kriznim stožerom i suočava se s ignoriranjem problema na koje ukazuje (neplaćanje izvršenog rada u COVID ambulantama, nefunkcioniranjem potpunog (bez papirnatih uputnica i nalaza) elektronskog sustava HZZO i bolnica, nefunkcioniranjem e-doznaka, nepostojanjem jasnih i nedvojbenih smjernica za testiranje na COVID 19 preko HZZO uputnice,

Ima: Stalne kontrole radnog vremena iako radi 16 h dnevno, dežura vikendom, blagdanom, noću, radi u COVID ambulantama, uzima uzorke za testiranje i ažurira Centralni repozitorij te stalne prijetnje HZZO kontrola – bolovanja, propisivanja lijekova i uputnica.

Umjesto zastupnika iz svojih redova, obiteljska medicina ima pred očima dr. Maju Grbu-Bujević, načelnicu Stožera, koja koristi priliku da negativno govori o obiteljskim liječnicima iz potpuno nejasnih razloga i bez ikakvih argumenata.

 

Doktorice Grba-Bujević,

Na poziciji na kojoj ste od početka epidemije, očekujemo od Vas da afirmativno predstavljate nas, liječnike praktičare, koji svaki dan u svojim ordinacijama radimo svoj posao. Osim što nas zatrpavate novim poslom i ne pitate nas za mogućnosti ugroze, očekujemo da se skrbite i za zaštitu našeg zdravlja, korektan i pošten odnos s lokalnim kriznim stožerima i pošteno plaćanje odrađenoga.

Najviše od svega, očekujemo da u svojim istupima koristite činjenice, samo činjenice i statistiku ukoliko već imate potrebe govoriti o obiteljskoj medicini!

Iz dosadašnjih istupa čini se da vam nije poznata materija o kojoj govorite. To ne čudi jer Vi niste obiteljski liječnik, ali čudi da govorite o čemu ne znate, što je doista neshvatljivo obzirom na poziciju koju ste preuzeli, a dovodi u pitanje i vaše motive.

U svojem istupu neistinito ste naveli da koncesionari nisu sudjelovali u zdravstvenim krizama uzrokovanim imigrantskim valom 2016. godine i poplavom u Gunji. Koncesionari čine 75% obiteljskih liječnika i itekako su sudjelovali, kao dio javnog zdravstva, u svemu.

U ovoj epidemiji čine cjelinu sa preostalih 25% domskih doktora i preuzeli su teret epidemije na svoja leđa kroz COVID ambulante i testiranja za što još nisu dobili apsolutno nikakvu plaću, a u mnogim županijama nisu obskrbljeni niti zaštitnom opremom koju su domovi zdravlja dobili od kriznih stožera. Suočili su se s brojnim optužbama i predstavkama vaših djelatnika, nejasno po kojem kriteriju i ovlastima, na što su se pismeno očitovali u velikom broju prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-u. Niti jedna od tih predstavki se nije pokazala opravdanom.

Iz kojih razloga ste našli za shodno komentirati sustav koncesija u obiteljskoj medicini doista nije jasno, osim da koristite svoju poziciju za političko agitiranje u korist nekog drugog.

Podsjećamo Vas da primarnu zdravstvenu zaštitu čine i hitna pomoć i zavodi za javno zdravstvo.

Rascjepkanost sustava PZZ proizlazi prvenstveno iz bezbrojnih pojedinačnih županijskih Zavoda za HMP i Zavoda za javno zdravstvo uz domove zdravlja, a ne iz sustava ordinacija obiteljske medicine. Ta rascjepkanost proizlazi iz neuspješne i nikad završene reforme hitne pomoći koju ste upravo vi započeli.

Doktorice Grba-Bujević, lijepo vas molimo da se posvetite području kojeg dobro poznajete, hitnoj medicinskoj pomoći, te da konačno reformirate slabu, skandalima opterećenu, svoju službu. Obiteljska medicina je spremna na konstruktivnu i transparentnu suradnju jednako vrijednih.

Ako ne možete pomoći, ne širite lažne informacije. I ne štetite.

Primum non nocere