home NOVOSTI Zahtjev za javnom isprikom ravnatelja HZZO-a

Zahtjev za javnom isprikom ravnatelja HZZO-a

Zahtjev za javnom isprikom

Poštovani ravnatelju HZZO-a, g. Vukeliću

Na 19. sjednici saborskog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku, održanoj u Hrvatskom saboru 15. travnja 2021., na upit jedne članice Odbora, referirajući se na rad obiteljskih liječnika kazali ste slijedeće:

„Cijepiti 5 pacijenata dnevno! Što ne mogu? Godinu dana nisu niš delali, imaju administratora sestru.“

U ovoj Vašoj tvrdnji sve izneseno je potpuna neistina koja je ljudski i profesionalno uvrijedila, omalovažila  i ruglu izvrgnula kompletnu struku obiteljskih liječnika i sve obiteljske liječnike. Omalovažili ste i ruglu izvrgnuli njihov rad, a na taj način možebitno utjecali i na pacijente da napadaju obiteljske liječnike „zbog nerada“. S obzirom na navedeno, liječnici obiteljske medicine organizirani u KoHOM Vašu su izjavu doživjeli kao javno poticanje na nasilje i mržnju protiv obiteljskih liječnika, opisanu i kažnjivu po članku 325. stavka 1. Kaznenog zakona.

Istina je da su liječnici obiteljske medicine, tijekom prošlogodišnjeg zatvaranja, bili jedan od dijelova sustava koji je u svakom trenutku bio dostupan pacijentima i koji se nije „zatvarao“. Pacijentima su omogućili i da ih kontaktiraju i preko privatnih brojeva i mailova, dežurali su u tzv. Covid ambulantama. Pri tom osnovni posao liječnika obiteljske medicine, ionako potpuno opterećen bespotrebnom administracijom – nije nestao. Nadalje, neistina je Vaša tvrdnja da su liječnicima obiteljske medicine, medicinske sestre administratori. Medicinske sestre su zdravstveni djelatnici, a nazivati ih „administratorima“ je nekorektno omalovažavanje i potpuno nepoznavanje medicinske struke. Isto tako, neistina je da obiteljski liječnici cijepe „5 pacijenata dnevno“. Obiteljski su liječnici u svojim ordinacijama i na punktovima za masovno cijepljenje u najvećem postotku procjepljivali i dalje procjepljuju ljude.

A što ste Vi radili?

HZZO kojem ste Vi na čelu, u pandemijskoj 2020. godini povećao je kontrole za 80 posto, pri čemu se su se ukupno obiteljski liječnici kontrolirali čak 88 posto, ostali liječnici primarne zdravstvene zaštite 9 posto, a bolnice i drugi 3 posto? Evidentno je da postoji ogromni nesrazmjer u broju kontrola pa tražimo pojašnjenje zbog čega je to tako? S obzirom na Vašu neutemeljenu izjavu u Hrvatskom saboru, na Odboru za zdravstvo i socijalnu politiku od 15. travnja 2021. imamo opravdanih razloga vjerovati da je riječ o osobnom obračunu s obiteljskim liječnicima pri čemu se zloupotrebljava sustav kontrole HZZO-a.

Podsjećamo Vas da ste liječnicima u izolaciji zabranili online rad. Uveli ste e-mail za prijave obiteljskih liječnika. U dva tjedna dobili ste svega 120 prijava (među kojima je bio i veliki broj pohvala obiteljskih liječnika, o čemu su nas pacijenti izvještavali) što ste javno prikazali „velikim uspjehom“ svoje kampanje iako su u istom periodu obiteljski liječnici ostvarili oko 1,8 milijuna kontakata s pacijentima.

Iz svega navedenog smatramo da je riječ o Vašem osobnom animozitetu prema obiteljskim liječnicima.

Poštovani ravnatelju HZZO-a, g. Vukeliću,

zbog svega navedenog očekujemo Vašu javnu ispriku koja će tjedan dana biti istaknuta i odmah po otvaranju stranice vidljiva na naslovnici službenih stranica  HZZO-a – Naslovna | Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (hzzo.hr) . Naslov isprike mora biti u slijedećem obliku:  RAVNATELJ HZZO-a LUCIJAN VUKELIĆ JAVNO SE ISPRIČAVA OBITELJSKIM LIJEČNICIMA ZBOG IZNESENE UVREDE

KoHOM će poduzeti sve dostupne pravne radnje da svoje članove zaštiti od javnog poticanja na nasilje i mržnju protiv obiteljskih liječnika, zbog čega smo već zatražili pravnu zaštitu.