home NOVOSTI KoHOM upozorava da se nastavlja pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike

KoHOM upozorava da se nastavlja pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine – KoHOM upozorava da se nastavlja pritisak zdravstvene administracije na obiteljske liječnike

 

Posljednji slučaj odnosi se na riječkog liječnika Leonarda Bressana, kojega je ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Lucijan Vukelić prijavio Povjerenstvu za medicinsku etiku i deontologiju Hrvatske liječničke komore i to zbog komentiranja „organizacije rada i postupanja HZZO-a“. Doktor Bressan je  18. travnja 2023., želeći opisati s kakvim se administrativnim problemima suočavaju obiteljski doktori, a zbog čega im za pacijente ostaje manje vremena, na svom privatnom Facebooku prepričao nekoliko svojih radnih dana.  U tom kontekstu spomenuo je i pritisak HZZO-ovih kontrolora. Oni su inzistirali da dr. Bressan, bez obzira na pacijente u ordinaciji, odmah po njihovom zahtjevu žurno obavijesti 15 pacijenata (koji su na bolovanju) da se jave kontrolorima u prostorije Zavoda te da za svakog tog pacijenata otvori karton i pošalje ga u HZZO. Dr. Bressanu to nije bilo moguće napraviti isti dan zbog velikog broja pacijenata u ordinaciji te velikog broja mailova i poruka pacijenata na koje je po završetku rada morao odgovoriti. S administrativnim je poslom završio tek u 21:40 kad je bilo kasno za zvati 15 pacijenata telefonom. Kartone je u HZZO poslao sutradan i zamolio kontrolore HZZO da sami nazovu  pacijente jer zbog velike gužve u ordinaciji on to nije stigao.

KoHOM ističe da svaki građanin RH, pa tako i liječnici, sukladno Ustavu i drugim zakonima, imaju pravo javno komentirati rad institucija i ustanova jer je njihov rad financiran iz javnih izvora – i javan. Uostalom, KoHOM je više puta javno poslao priopćenje iz kojeg se vidi da obiteljski liječnici imaju veliki problem s, od HZZO-a, nametnutim im administrativnim opterećenjem, zbog čega najviše trpe pacijenti. Stoga prijavu ravnatelja Vukelića protiv dr. Bressana smatramo grubim i opasnim pokušajem političkog pritiska te pokušajem ozakonjivanja verbalnog delikta jer je dr. Bressan uz lako provjerljive istinite činjenice, iznio i vlastiti vrijednosni sud. Pitamo se zbog čega ravnatelju javne ustanove HZZO, koji se i direktno i preko proračuna RH financira sredstvima građana, smeta to da njihov rad bude transparentan i javan?

Zanimljivo, isti dan kad je primio obavijest da je ravnatelj HZZO-a Vukelić protiv njega podnio prijavu zbog Facebook objave, dr. Bressan primio je i obavijest od Državnog inspektorata RH, koji je na temelju anonimne prijave i „neposrednog opažanja televizijskih emisija“ odlučio protiv njega podignuti prekršajnu prijavu. Doktora Bressana terete da prije šest mjeseci – u javljanju uživo u televizijski program – nije nosio masku?! Riječ je o javljanju uživo za N1 televiziju, 21. siječnja 2023. u 10:48 u subotu, kada ordinacija nije radila i u njoj nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Druga prijava odnosi se na javljanje uživo za RTL televiziju, 14. siječnja 2023. u 21:18, dakle u vrijeme kada je radno vrijeme bilo završeno, a u ordinaciji također nije bilo niti je moglo biti pacijenata. Dr. Bressan je s novinarima razgovarao na propisanoj udaljenosti. Podsjećamo da su siječnju 2023. epidemiološke mjere počele popuštati i ne može se govoriti o tome da je dr. Bressan nekoga mogao ugroziti, a za što je optužen.

Vjerojatno je slučajnost to da je pročelnica Državnog inspektorata Ureda Rijeka Marija Vukelić, supruga ravnatelja HZZO-a Lucijana Vukelića.

KoHOM smatra da bilo koje institucije i ustanove RH ne bi smjele djelovati pod političkim ili osobnim pritiscima pojedinaca. Nadalje, kad je riječ o HZZO-u, KoHOM drži da bi prioritet njihovog djelovanja trebala biti pravodobna zdravstvena usluga, zbrinjavanje pacijenata, dostupnost liječnika, dostupnost dijagnostike i lijekova, osiguravanje i unaprjeđivanje kvalitete i sigurnosti zdravstvene zaštite, administrativno rasterećenje obiteljskih doktora i osiguravanje dostatnih financija, a ne smišljanje kako dodatno opterećivati i zastrašivati liječnike, oduzimati im od plaće i oduzimati im vrijeme za pacijente.

 

Izvršni odbor Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading