home NAJAVE, RADIONICE Radionica: Psihoterapija

Radionica: Psihoterapija

bea

organizira stručnu tribinu

„Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: psihodinamski pristup i kognitivno-bihevioralna terapija“

povodom Svjetskog tjedna skretanja pažnje na poremećaje hranjenja

Organizator: Centar za poremećaje hranjenja BEA

Termin održavanja: četvrtak 28.2.2013; 13 – 15:30 h

Mjesto održavanja : KBC Sestre milosrdnice, Multimedijska dvorana, Vinogradska cesta 29, Zagreb

Kratak sažetak:

Poremećaji hranjenja su složeni mentalni poremećaji u čijem liječenju psihoterapija ima ključnu ulogu. U suvremenoj praksi dominiraju dva pristupa: psihodinamski i kognitivno-bihevioralni pristup. O psihodinamskom pristupu govorit će doc. dr. sc. Darko Marčinko sa Zavoda za personologiju i poremećaje hranjenja, KBC Zagreb. On će se posebno osvrnuti na bolnički tretman djevojaka s poremećajima hranjenja, obiteljsku i dinamsku kratku psihoterapiju. Dr. Hrvoje Handl (PB „Sveti Ivan“ Jankomir) govorit će o iskustvima primjene psihoterapije na oboljele, te o ključnoj ulozi razvoja odnosa između klijenta i terapeuta za tijek samog liječenja. Prof.dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian sa Filozofskog fakulteta u Rijeci, Odsjek za psihologiju, predstavit će Fairburnov transdijagnostički pristup (CBT-E) i prikazati rezultate najnovijih istraživanja koji govore o KBT-u u liječenju poremećaja hranjenja. Maja Crnković, psihologinja (KBC „Sestre milosrdnice“, Klinika za pedijatriju) govorit će o tretmanu hospitaliziranih adolescenata koji boluju od poremećaja hranjenja, s naglaskom na kognitivno-bihevioralni pristup u liječenju anoreksije nervoze. Predstavit će se teorijski koncepti KBT tretmana tijekom hospitalizacije, te najnovija istraživanja u tom području.

Očekivani broj polaznika: 100

Tribina je namijenjena stručnjacima koji se bave ili se žele baviti psihoterapijskim radom s oboljelima od poremećaja hranjenja i njihovim obiteljima (psihijatrima, psiholozima i psihoterapeutima), te svima ostalima
zainteresiranima za ovo područje.

Cilj ove stručne tribine je razmjena znanja i iskustva stručnjaka različitih terapijskih pristupa u liječenju poremećaja hranjenja i podizanje razine znanja sudionika čime bi se u konačnici pružila kvalitetnija skrb oboljelima u našoj zemlji, a pravovremenim prepoznavanjem i pravilnim pristupom u liječenju smanjila mogućnost nastanka dugoročnih posljedica na fizičko i psihičko zdravlje oboljelih od anoreksije, bulimije i nespecifičnog poremećaja prehrane.

Po završetku stručne tribine slijedi podjela evaluacijskog lista i kratka pismena provjera stečenih znanja. Sudionici će dobiti i printani materijal vezan uz teme predavanja.

Sudjelovanje na tribini je besplatno.

Tribina će biti bodovana prema Pravilniku hrvatske psihološke komore za izobrazbu psihologa odgovarajućim brojem bodova za slušače i predavače.

Prijave se primaju do 26.2.2013.elektronskom poštom na info@centarbea.hr

Dodatne obavijesti kod tajnice stručne tribine Antonele Meštrović na antonela.mestrovic@centarbea.hr 

Stručna tribina „Psihoterapija u liječenju poremećaja hranjenja: psihodinamski pristup i kognitivno- bihevioralna terapija“, 28.2.2013. (četvrtak)

Raspored predavanja

12:45- 13:15 Registracija i prijava sudionika, te podjela materijala

13:15 Otvaranje tribine i pozdravna riječ (prof. dr. sc. Ljerka-Cvitanović-Šojat, prim.dr. sc. Orjena Žaja-Franulović)

13:20 Predstavljanje Centra za poremećaje hranjenja BEA (mr.sc. Jelena Balabanić Mavrović)

13:30 Bolnički tretman i uloga mentalizacije u bolničkom liječenju oboljelih od poremećaja hranjenja ( doc. dr. sc. Darko Marčinko)

13: 50 Psihoterapija poremećaja hranjenja – iskustva koja zbunjuju i uče ( dr. Hrvoje Handl)

14: 10 Kognitivno-bihevioralna terapija i poremećaji hranjenja ( prof.dr. sc. Alessandra Pokrajac-Bulian)

14:30 Kognitivno-bihevioralni tretman hospitalizirane djece i adolescenata koji boluju od anoreksije nervoze (Maja Crnković, prof.psihologije)

14:50 – 15:20 Rasprava

15:20 – 15:30 Podjela Evaluacijskog lista, te pismena provjera znanja

15:30 Službeni završetak

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading