home HZZO, NOVOSTI Preporuka KoHOM: Aneksi ugovora sa HZZO

Preporuka KoHOM: Aneksi ugovora sa HZZO

Poštovane kolegice i kolege,

U naše ordinacije su počeli pristizati aneksi financijskog dijela ugovora koje imamo sa HZZO-om.

Ovim putem bi Vas sve željeli podsjetiti na pravne činjenice važećih Ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite do 31.12.2021. godine.

Svi liječnici koncesionari imaju potpisan ugovor o provođenju PZZ za razdoblje do 31. 12. 2021. godine. U tom ugovoru su se u čl. 2. ugovorne strane sporazumjele da ona međusobna prava i obveze koje nisu utvrđene ovim ugovorom, (npr. financijski dio ugovora) bit će utvrđene financijskim ugovorom koji se sklapa za svaku kalendarsku godinu i sastavni je dio tog ugovora.

Člankom 22. postojećeg financijskog ugovora ugovoreno je, između ostalog, da isti traje do 31. prosinca 2012. godine, odnosno do sklapanje novog ugovora o utvrđivanju financijskih sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Kao razlog raskida ugovora o provođenju PZZ ugovoreno je u čl. 10. da se ugovor može raskinuti, odnosno izmijeniti i prije isteka roka na koji je sklopljen, ako jedna od ugovornih strana uzastopno dijelom ili u potpunosti ne ispunjava svoje ugovorene obveze,…..itd, a u čl. 11. su ugovorene 2 situacije kad je HZZO ovlašten na trenutačni raskid ugovora, a to su gubitak licence i gubitak koncesije.

Članak 247. Zakona o obveznim odnosima propisuje da je ugovor sklopljen kad su se ugovorne strane suglasile o bitnim sastojcima ugovora.

Iz navedenih odredbi je razvidno da su liječnici koncesionari međusobne odnose s HZZO-m u cijelosti uredili i definirali sve do 2021. godine jer gore istaknuti dio norme «…,odnosno do sklapanje novog ugovora o utvrđivanju financijskih sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja», znači da postojeći financijski ugovor vrijedi sve dok se ne potpiše nekakav novi, a sam ugovor o provođenju PZZ traje do 31. 12. 2021. godine pa Vas u tom isto razdoblju nitko ne može prisiliti da sklapate novi financijski ugovor niti bilo kakav aneks ugovora o provođenju PZZ.

Liječnici koncesionari su u obvezi nastaviti obavljati djelatnost i ispunjavati svoje ugovorne obveze, ali NISU automatizmom dužni potpisati NIKAKAV NOVI UGOVOR jer status ugovornog subjekta HZZO-a IMAJU i mogu ga izgubiti tek RASKIDOM Ugovora o provođenju PZZ, a za koji raskid nikakvog osnova nema dok god se ispunjavaju ugovorne obveze , odnosno istekom roka na koji je ugovor.

Tijekom 2012.godine HZZO je koncesionarima ponudio Dodatak I i Dodatak II financijskom dijelu Ugovora. Dodatkom I financijskom ugovoru, ugovorne strane su se usuglasile o određenim izmjenama ugovora, ali navedene izmjene nisu se odnosile na čl. 22. navedenog financijskog ugovora.

Kako su se čl. 5. navedenog dodatka financijskom ugovoru strane usuglasile da sve ostale odredbe (koje nisu izmijenjene) financijskog ugovora i dalje ostaju na snazi u istovjetnom tekstu, to je iz navedenog razvidno da je čl. 22. financijskog ugovora za razdoblje do 31. prosinca 2012. godine i dalje glasio kako slijedi:

»Ugovorne strane su suglasne da se Ovaj ugovor primjenjuje od 1. travnja 2012. godine i traje do 31. prosinca 2012. godine, odnosno do sklapanja novog ugovora o utvrđivanju financijskih sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja»,

Isto tako, čl. 3. potpisanog Dodatka II. financijskom ugovoru, strane su se usuglasile da sve odredbe financijskog Ugovora koje nisu izmijenjene, a među kojima je i odredba čl. 22. navedenog ugovora, ostaju na snazi u istovjetnom tekstu.

Prijedlogom Dodatka III financijskom ugovoru koji je dostavljen od strane HZZO pred nekoliko dana, u čl. 2. istog se predlaže da se ugovorne strane usuglase da u skladu s Odlukom Upravnog vijeća Zavoda o produženju ugovornog razdoblja za privatne zdravstvene radnike i zdravstvene ustanove koji imaju sklopljene ugovore o provođenju PZZ, Ugovorno razdoblje utvrđeno financijskim ugovorom razdoblje bude produženo zaključno do 31.ožujka 2013. godine, dok je čl. 4. navedenog dodatka predloženo da se ugovorne strane usuglase da ostale odredbe financijskog ugovora koje nisu uređene ovim Dodatkom III financijskom ugovoru i dalje ostaju na snazi.

Slijedom navedenog, jasno je da su obje ugovorne strane u ovom trenutku definirali svoje prava i obveze temeljem postojećeg financijskog ugovora cijelo razdoblje trajanja Ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja, odnosno do 31. prosinca 2021. godine, budući je potpisani financijski ugovor u primjeni sve dok se strane ne usuglase oko sklapanja novog financijskog ugovora što se praktički ne mora niti dogoditi do 31. prosinca 2021. godine.

Međutim, ukoliko bi dostavljeni Dodatak III financijskom ugovoru bio potpisan, ugovorne strane, bi u skladu s čl. 2. navedenog dodatka definirale svoje odnose isključivo do 31. ožujka 2013. godine budući je u čl. 4. istog navedeno da ostale odredbe financijskog ugovora koje nisu uređene Dodatkom III ostaju neizmijenjene, a u konkretnom slučaju se mijenja upravo odredba iz čl. 22. financijskog ugovora, odnosno predlaže se izmjena čl. 22. tako da iz istog nestane pravne formulacije «…, odnosno do sklapanja novog ugovora o utvrđivanju financijskih sredstava za provođenje zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja».

Posebno napominjem, a što je jako znakovito, da se dodaci ugovoru nikada ne pišu na način kako je to napravljeno u prijedlogu Dodatka III financijskom ugovoru, već je uobičajeno i u skladu s pravilima struke da iz teksta dodatka ugovoru bude razvidno koja se točno odredba izvornog ugovora mijenja, a koje odredbe istog ostaje neizmijenjen, što je HZZO-u vrlo dobro poznato budući su na opisani način i u skladu s pravilima struke sačinili Dodatak I i Dodatak II financijskom ugovoru, a što su propustili učiniti u Dodatku III financijskom ugovoru.  

Zbog svega navedenog preporučamo svim kolegicama i kolegama koncesionarima nepotpisivanje Dodatka III financijskog dijela Ugovora kako bi zadržali postojeću pravnu poziciju i izbjegli mogućnost da nakon 31. ožujka 2013. godine više nemaju potpisan financijski ugovor.

IO KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading