home RADIONICE Radionica: Kako preživjeti težak radni dan?

Radionica: Kako preživjeti težak radni dan?

Poštovane kolegice i kolege,

potaknuta dobrim prijemom svojih radionica na KoHOM-ovim kongresima i prateći svakodnevno opterećenje u radu radosno vam nudim dvodnevnu radionicu. Ona će biti prilika za ventilaciju, osobno pozicioniranje i razvoj samosvjesti nas kao članova obiteljske medicine, a ujedno i nas kao individualaca.

Za sve detalje, možete se obratiti Conventuscredu ili na mob 098 729 892

nova-gradiska-tecaj

SATNICA TEČAJA

Petak, 24.05.2013.

15.30 – Prijava sudionika
16.00 – Otvaranje radionice(Osnove Gestalta)
16.15 – Poslijepodnevni I dio radionice(Najveći i najteži svakodnevni Problemi-rad u maloj grupi, pa u velikoj)
17.30 – Pauza
20.00 – Svršetak prvog dana

Subota, 25.05.2013.

09.00 – Prijepodnevni dio radionice(Osnove PTU) Rad u maloj grupi – pecanje,pacijenti se žale – najčešći poznati prigovori, vi slušate, vi ovorite pacijenti slušaju; III faza svi zajedno komentirate ono što ste čuli
13.00 – Pauza za ručak
14.30 – Poslijepodnevni dio radionice
Rad u maloj grupi – kako se osjećati dobro; rad u velikoj grupi
17.30 – Završni test
18.00 – Kraj tečaja

Skup će obuhvatiti 15 sati, od toga:

– predavanja                      1 sat
– seminari                          3 sata
– vježbe                             10 sati
– usklađene rasprave     1 sat
– ostali oblici rada _____________ sati,
Pisani materijali DA
Ispit DA

A. Obrazloženje skupa

Posljednjih 20 godina privatno i poslovno uronjeni smo u ratnu i (poratnu) kulturu psihotraume. Rad u obiteljskoj medicini prolazi kroz izuzetno velike sistemske i tehnološke promjene na koje nas dodiplomska nastava nije mogla, niti znala pripremiti. Promjene su bile neočekivane, pa čak i nametnute kao npr. odlazak u zakup, pa u koncesiju, rad s PC kao gotovo osnovnim sredstvom za rad, preobrazba od liječnika u privatnika, poduzetnika i poslodavca, te zdravstvenog administratora sa vrlo nejasno definiranom ulogom prema pacijentu, HZZO-u i vlastitom radniku u smislu prava, a sa nerealno visokim i neostvarivim obavezama.

Za tako velike promjene u državnoj administraciji postoje nebrojeni tečajevi osposobljavanja, a mi liječnici iako pripadamo među njih bili smo prisiljeni sami se educirati. Tehnologiju smo svi više-manje svladali. Danas postajemo svjesni da nije isto raditi u timu ili kao pojedinac i da ne znamo na pravi način ventilirati svoje probleme, da ne znamo tražiti i dobiti profesionalno ohrabrenje, da ne znamo kako najbezbolnije preživjeti radni dan, a slijedom toga dočekati i zasluženu starosnu mirovinu bez podlijeganja tipično „pomagačkoj bolesti – bourn out“ – sindromu sagorijevanja.. U okviru radionice dajemo praktične jednostavno primjenjive vježbe bazirane na Gestalt psihoterapijskoj teoriji i praksi koja podupire salutogenezu.

Sudionici će dobiti osnove Gestalta u obliku predavanja, a zatim će imati priliku podijeliti vlastite svakodnevne psihološke i emocionalne probleme te čuti i sudjelovati u dijalogu sa sudionicima na dinamičan i interaktivan način u različitim formama grupnog procesa.

Ciljevi tečaja:

  1. Na temelju već postojećeg znanja i iskustva, sudionicima omogućiti razumijevanje vlastitih emocija i opasnosti od sindroma sagorijevanja.
  2. Razvijanje razumijevanja postojanja kontinuuma i važnosti svakodnevnih malih preventivnih koraka u očuvanju vlastitog psihičkog integriteta.
  3. Učenje različitih tehnika brze relaksacije i emocionalnog odmaka od potencijalno opasnih situacija.

B. Razrađeni program

Program: predavanja 1 sat; seminara 3 sata, vježbi 10 sati, usklađene rasprave 1 sat

1. TEORIJA LIČNOSTI
2. ŽIVOTNA FILOZOFIJA
3. TERAPIJSKE METODE
4. PRAVILA GESTALTPSIHOTERAPIJE
5. TERAPIJSKE TEHNIKE
6. INDIKACIJE ZA PRIMJENU
7. PRAKTIKUM

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading