home reagiranja Povjerenstvo za zaštitu pacijenata grada Zagreba

Povjerenstvo za zaštitu pacijenata grada Zagreba

odgovor Povjerenstva za zaštitu pacijenata grada Zagreba na naš upit i negodovanje zbog  napisa u Jutarnjem listu. 

Poštovane i poštovani,

apsolutno Vas razumijem. Rad s ljudima, uvijek je kotirao i kotira kao jedan od najmučnijih. I ja bih se Vama mogao požaliti što sve ponekad doživljavam od svojih štićenika, pacijenata, radeći u najboljoj namjeri ovaj nezahvalni posao, u, dakle, njihovu interesu – čak se pritom i mnogim moćnicima osobno zamjerajući. Prošle sam godine, primjerice, obitelji jednog pacijenta – također potpuno besplatno – odradio pravobraniteljski posao vrijedan najmanje 10-15 tisuća kuna, čak sam im iz svog džepa u dva navrata poklonio svoj novac da bi ih sin iz bolnice mogao nazvati (rekli su mi da nemaju ni za komunalije, ni za telefon, ni za tramvajsku kartu), a kada sam im odbio službeno odraditi jednu njihovu nezakonitu (!) želju, zaprijetili su mi sudskom tužbom (da imaju novca za odvjetnika, vjerojatno bi je i podigli) i medijskim napadom na mene.

Razumijem da ste ovakvim (površnim) novinskim napisima i „uredničkim“ naslovima pogođeni, ali riječ je o zapravo – u apsolutnom broju – vrlo malom broju pritužbi (u cijeloj prošloj kalendarskoj godini) na račun liječnika obiteljske medicine Grada Zagreba, pa Vi ovaj naš Izvještaj, takav kakav jest, možete javno koristiti kao, zapravo, veliku pohvalu radu OGROMNE VEĆINE liječnika obiteljske medicine.

U (jučer priloženom Vam) Izvještaju o radu Povjerenstva u 2014. godini možete vidjeti da sam izrijekom napisao da se ono ne smatra samo zaštitnikom hrvatskih pacijenata već i – čak prvenstveno – sustava javnog zdravstva, a to znači SVIH NJEGOVIH ČIMBENIKA. Tako smo, primjerice, protekle godine službeno ustali u zaštitu i svih hrvatskih ljekarnika (vidi prilog „Liderova debata“) i medicinskih biokemičara jer stojimo na stajalištu da službeno štiteći njih, ujedno štitimo i hrvatske pacijente. Isto ćemo, naravno, prema istoj logici, vrlo rado učiniti i za SVE hrvatske liječnike. U fusnoti br. 19 na 13. stranici Izvještaja o radu Povjerenstva u 2014. godini doslovce sam napisao: „(…) Povjerenstvo nije samo pravobranitelj pacijenata. Ono je uvijek istodobno i pravobranitelj sustava javnog zdravstva. Ako bi ono prava pacijenata branilo ‘odvjetnički’ (jednostrano i ne/samo/kritički), ugrožavalo bi time sustav javnog zdravstva, a time, (ne)izravno, i pacijente.

Štoviše, i u svojim internim i u svojim javnim nastupima uime Povjerenstva i u svoje osobno ime uvijek ističem i obvezu PRIMJERENOG I ODGOVORNOG PONAŠANJA PACIJENATA – kako prema samima sebi, tako i prema svim zdravstvenim radnicima.

Dok sam, dakle, na ovoj dužnosti, na službenu pomoć našeg Povjerenstva mogu računati i svi zdravstveni radnici, njihove institucije (naše Povjerenstvo već dvije godine obavlja i sve najvažnije zadaće nacionalnog Povjerenstva za zaštitu promicanje prava pacijenata Ministarstva zdravlja), pa i sve Vaše kolegice i kolege – iz KOHOM-a i izvan njega – a, naravno, i Vi osobno, za čijom pomoći često posežem. SVE za što mislite da bi SUSTAVNO trebalo promijeniti, FORMULIRAJTE i pošaljite mi u obliku pisanog prijedloga ovim putem. Naše Povjerenstvo ima i ovlast izravnog obraćanja ministru, svim nadležnim agencijama i Hrvatskom saboru kao zakonodavcu. Iskoristite je. Vaš ću identitet pritom, ako želite, potpuno zaštititi.

Osobno uvijek ističem da su hrvatski zdravstveni radnici najbolje što Hrvatska ima u stručnom pogledu. Kada bi kadrovski takva bila i u drugim djelatnostima, ne bi zaostajala za SAD-om i Švicarskom.

S poštovanjem, 

Damir Jukica

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading