home NOVOSTI, Simpozij Osmi hrvatski Cochrane simpozij

Osmi hrvatski Cochrane simpozij

cochrane

Osmi hrvatski Cochrane simpozij
Razumijevanje znanstvenih dokaza
9. svibnja 2016.
Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu

Cilj je ovogodišnjega simpozija osigurati zdravstvenim djelatnicima, pacijentima te donositeljima strateških odluka u zdravstvu bolje razumijevanje rezultata Cochrane sustavnih preglednih radova. Naglasak će biti na razumijevanju njihovih metodoloških osobitosti, ključnih aspekata koji ove radove čine najkvalitetnijim istraživanjima i najboljim izvorom znanstvenih informacija u donošenju dobro informiranih odluka o različitim preventivnim, dijagnostičkim i terapeutskim postupcima u zdravstvenoj skrbi.

Program možete preuzeti na mrežnim stranicama Hrvatskog Cochranea.

[box] Kliknite ovdje za registraciju na Simpozij[/box]

Kotizacija: 400,00 kn / za studente poslijediplomskih studija: 200,00 kn / za studente dodiplomskih studija: besplatno
Rok za slanje sažetaka za postere: 20. travnja

Pozivamo Vas da se osim predavanja i radionica aktivno uključite i u prezentaciju postera, te sa Cochrane zajednicom podijelite svoja istraživanja, rad i ideje vezane za Cochrane. Sažetke šaljite na dalibora.behmen@mefst.hr najkasnije do 20.4.2016. u 24.00 sati. Detaljne upute možete pronaći ovdje.

[box type=”info”] Sažetci predavanja:[/box]

Što je rizik sustavne pogreške i zašto je važan
Predavač: Lara Maxwell

Ovo predavanje uključuje definiciju rizika sustavne pogreške (engl. Risk of Bias), različite izvore sustavnih pogreški i načine kako ih procijeniti, te načine kako procjenu rizika od sustavne pogreške uključiti u sustavni pregled. Randomizirani kontrolirani pokusi osiguravaju da sve značajke koje bi mogle utjecati na učinak liječenja budu ravnomjerno raspoređene među skupinama tako da se razlike u konačnim rezultatima na kraju pokusa mogu pripisati učinku liječenja. Međutim, na procjenu učinka intervencije u randomiziranom pokusu mogu utjecati značajke vezane za ustroj studije, njeno provođenje, analizu ili izvješćivanje što može dovesti do podcjenjivanja ili precjenjivanja pravog učinka intervencije, odnosno rezultat može imati sustavnu pogrešku. Cochrane je razvio alat za procjenu glavnih izvora sustavnih pogreški u kliničkim ispitivanjima.

Kako razumjeti GRADE procjenu kvalitete dokaza i tablicu sažetka dokaza?
Predavač: Dario Sambunjak

Sustavni pregledi randomiziranih kontroliranih istraživanja smatraju se najboljim dokazom u hijerarhiji dokaza u medicini. Rezultati sustavnih pregleda su često i osnova za izradu kliničkih smjernica. No, kakva je kvaliteta dokaza koju nam nude sustavni pregledi? Koliko se možemo pouzdati u njihove rezultate? U ovom predavanju bit će riječi o GRADE pristupu za procjenu kvalitete dokaza, koja je obvezatni element Cochrane sustavnih pregleda, a korisna je i u izradi kliničkih smjernica. Također, bit će objašnjena tablica sažetka dokaza (engl. ‘Summary of findings’ table) koja je ključni oblik sažetog prikaza rezultata Cochrane sustavnih pregleda i procijenjene kvalitete dokaza.

Od grafa raspona pouzdanosti do donošenja odluka u kliničkoj praksi
Predavač: Tina Poklepović Peričić

Predavanje će objasniti temeljne značajke i korake provođenja metaanalize i njenu vrijednost, kao i odluke o tome kada je prikladno, a kada ne provesti metaanalizu uz nezaobilazan pregled grafikona raspona pouzdanosti, identifikaciju i objašnjenje njegovih glavnih elemenata, a sve s ciljem boljeg razumijevanja kliničke značajnosti rezultata metaanalize i njihove bolje primjene u svakodnevnoj praksi. Također, predavanje će upoznati sudionike simpozija s projektom Cochranea pod nazivom Cochrane Clinical Answers koji donosi kratke, jasne i koncizne, klinički fokusirane odgovore o učinkovitosti intervencija.

Iluzija sigurnosti: razumijevanje rizika
Predavač: Damir Sapunar

Predavanje “Iluzija sigurnosti: razumijevanje rizika” ima samo jedan cilj: objasniti koncept rizika. Predavanje se temelji na idejama Gerda Gigerenzera o društvu koje ne razumije rizik. Na predavanju će se raspravljati o nedoumicama vezanim za apsolutni i relativni rizik, lažno pozitivnim i lažno negativnim rezultatima, dijagnostičkim testovima i testovima probira, a sve s jednim ciljem: shvatiti potrebu donošenja odluka utemeljenih na dokazima, umjesto onih koje se temelje na intuiciji. Nažalost, u medicini je donošenje odluka na temelju intuicije tabu: koristi se cijelo vrijeme, ali nitko se ne usuđuje to priznati. Tu praksu moramo promijeniti.

Primjena dokaza u svrhu promjene kliničke prakse
Predavač: Christopher Cates

U ovom predavanju Dr Cates će opisati izazove s kojima se suočio u svojoj liječničkoj praksi kada je odlučio primijeniti dokaze iz Cochrane sustavnog pregleda o primjeni antibiotika kod djece s akutnim upalama uha. Razmotrit će kako se dokazi u praksi mogu prilagoditi pacijentu, kakve se prepreke moraju prevladati, te koje sigurnosne mehanizme valja primijeniti. Također, Dr. Cates će prikazati grafikone koje je on sam osmislio, te objasniti kako se oni mogu iskoristiti u praksi.

Kako prepoznati kvalitetan sustavni pregled
Predavač: Livia Puljak

Sustavni pregledi nalaze se na vrhu piramide dokaza u medicini, ali to ne znači da je svaki sustavni pregled kvalitetno napravljen. Kvalitetan sustavni pregled treba zadovoljavati niz kriterija, a između ostalog treba imati i najmanje dva autora jer se „sustavnost“ metodologije izrade sustavnog pregleda temelji na tome da brojne korake u metodologiji obavljaju dva autora neovisno jedan od drugoga, nakon čega se uspoređuju rezultati. Nadalje, nužno je pretražiti barem dvije baze podataka kad se pretražuje literatura, itd. Na taj način se smanjuje pristranost i mogućnost nenamjerne pogreške. Za procjenu kvalitete sustavnog pregleda mogu se koristiti jednostavne ljestvice kao što je AMSTAR i koje će biti predstavljene na predavanju.

Zašto je nepotpuno objavljivanje rezultata istraživanja problem?
Predavač: Gerd Antes

Sažetak predavanja će biti objavljen naknadno na mrežnim stranicama Hrvatskog Cochranea

Simpozij boduje Hrvatska liječnička komora

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading