home NOVOSTI, obavijesti, predavanja Muško zdravlje – Brkati studeni

Muško zdravlje – Brkati studeni

[box type=”info”]movemberMOVEMBER (od moustache i November) predstavlja međunarodno prepoznatljiv naziv za projekt koji je inicirala grupa mladih ljudi iz Adelaida, Australija još 1999. godine. Godine 2004. u Australiji i Novom Zelandu projekt je uobličen u 30-dnevno puštanje/nošenje brkova u svrhu podizanja svijesti o problemu karcinoma prostate i depresije u muškaraca. lz projekta nastala je Fondacija Movember koja je 2012. godine svrstana medu 100 vodećih nevladinih organizacija u svijetu. Od 2007. godine Movember se obilježava u Irskoj i Kanadi, nešto kasnije u Češkoj, Danskoj, Španjolskoj, Velikoj Britaniji, lzraelu, Južnoj Africi i drugdje. Kanadani i dalje najznačajnije doprinose Fondaciji Movember, a brkovi na muškom licu tijekom studenog svake godine postali su prepoznatljiv znak solidarnosti sa pokretom koji je prerastao u podizanje svijesti o zdravlju muškaraca. U Hrvatskoj se Brkati studeni promovira unazad nekoliko godina, a značajan doprinos su opet dali Kanađani – hokejaši koji igraju u KHL Medveščak. Brojni pojedinci i grupacije medu kojima su i studenti medicine, predstavnici farmaceutskih tvrtki te drugi promoviraju ovaj projekt u Hrvatskoj. Škola narodnog zdravljaAndrija Štamparuključuje se u obilježavanje Brkatog studenog na sebi svojstven način. [/box]

[box]

  • Zanima li Vas zašto je muška neplodnost u porastu i kako možete pomoći pacijentu koji iz tog razloga treba medicinsku pomoć?
  • Zanima li Vas kada i koliko je koristan testosteron, a kada i koliko može štetiti zdravlju?
  • Zanima li Vas što učiniti s pacijentom koji želi promijeniti rod?

[/box]
Na ta i druga pitanja odgovaraju stručnjaci različitog profila u sklopu programa Brkatog studenog na Štamparu :

  • srijeda 09. studenog 2016. Od biopsije sjemenika do ljudskog embrija (prof.dr. Davor Ježek)
  • srijeda 16. studenog 2016. Taj fantastični testosteron – usklađena rasprava endokrinologa, onkologa i seksologa
  • srijeda 23. studenog 2016. Biti muškarac ili biti žena – predstavljanje stručnog postupnika za rad sa rodnom disforijom (psihologinja i specijalist obiteljske medicine)
  • Brkato Sljeme – poslovo-rekreacijski sastanak uz uspon na Sljeme

Sva predavanja se održavaju na ŠNZ A. Štampar, Zagreb, Rockefellerova 4, sa početkom u 19:30. Namijenjena su liječnicima i studentima medicine.

prof.dr.sc. Hrvoje Tiljak

[box type=”info”] Prvi i najvidljiviji znak sudjelovanja u Brkatom studenom je puštanje brkova, pa su svi medicinari muškog roda pozvani da je prikljuće obilježavanju mjeseca podizanja svjesnosti o problemima zdravlja muškaraca ne brijuči brkove tijekom mjeseca studenog.[/box]

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading