home Iz TISKA, NOVOSTI, Priče iz prakse, TOP NOVOSTI Dodijeljena nagrada „Medicina“ dr. Magdaleni Nardelli-Kovačić

Dodijeljena nagrada „Medicina“ dr. Magdaleni Nardelli-Kovačić

Svake se godine u prosincu dodjeljuje prestižna nagrada „Medicina“. Nagrada se dodjeljuje iznimnim pojedincima, koji svojim radom, zalaganjem i posebnim zaslugama vezanim za napredak i razvoj medicine s najvišim etičkim normama, donose novu vrijednost i podižu ljestvicu u brizi za pacijenta i napredak struke, te daju značajan doprinos razvoju hrvatske medicine u svijetu. Mogu je dobiti domaće i inozemne zdravstvene i humanitarne organizacije ili pojedinci, liječnici i drugi zdravstveni djelatnici. Ove je godine na svečanoj sjednici Fakultetskog vijeća Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu 19.12.2016. tu nagradu ponijela naša draga kolegica, dr. Magdalena Nardelli-Kovačić.

doktorica_nardelli

Dr. Magdalena Nardelli-Kovačić je 1954. godine rođena u Novoj Gradiški. Nakon završenog studija medicine i pripravničkog staža, s 26 godina života, odlazi na otok Mljet. U Babino polje. Svoj je radni vijek provela na tom otoku i nikada nije požalila. Mnogi u otocima vide izolaciju i osamu zimi i težački rad tijekom turističke sezone, vide težak život lišen mnogih blagodati takozvane civilizacije. To nije odvratilo hrabru doktoricu, nego joj je upravo dalo krila i želju za borbom. Njezina dostignuća nisu ostala zarobljena, okružena morem. Svi za njih znamo. Zalagala se za poboljšanje uvjeta rada i života otočkog liječnika i podizanje nivoa zdravstvene zaštite na otoku, između ostalog i kroz projekt „Poboljšanje zdravstvene zaštite na hrvatskim otocima“. Zaslužna je za formiranje dodatnog medicinskog tima u Goveđarima i ordinacije stomatološke medicine na Mljetu. Podigla je kvalitetu zdravstvene zaštite na sasvim drugu razinu, izborivši se za opremanje ambulante suvremenom opremom i uvođenjem telemedicine, kako bi se mogla konzultirati s kolegama. Postavila je i ostvarila uvjete i mogućnosti za vlastitu edukaciju, edukaciju svojih medicinskih sestara, te vatrogasaca i rendžera u Nacionalnom parku. Od samog dolaska na otok, sudjelovala je u istraživanju Mljetske bolesti i kao autor odnosno koautor objavila više radova na tu temu. Uz stručne kompetencije, svoj je život ispunila i nizom drugih interesa, pa se tako ostvarila i kroz specijaliziranu kineziologiju, shiatsu, vrtlarstvo, ribolov, planinarenje i karate u kojem ima crni pojas.

Dr. Magdalena Nardelli-Kovačić je dobitnica niza priznanja i nagrada. Uvrštena je u knjigu „Vodeći hrvatski liječnici 2004.” u okviru obilježavanja 130. obljetnice Hrvatskog liječničkog zbora; dodijeljena joj je nagrada za životno djelo Općine Mljet; dobila je naviše državno odlikovanje za postignuća u zdravstvu „Red Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske“.

Cijela je Hrvatska čula za nju, kad se putem društvenih mreža oglasila tražeći svog nasljednika, nakon 35 godina rada, nakon brige o generacijama otočana, kojima je bila istinski obiteljski liječnik. Od kojih je neke dočekala na svijet, pratila kroz djetinjstvo , mladost i brinula o njihovoj djeci, poznavala pretke. Znala svakog i proživjela s njima sve blagodati i životne zapreke.

Veliko nam je zadovoljstvo što je jedna tako upotpunjena i svestrana osoba, čuvar i borac za zdravstvenu zaštitu prema najvišim standardima, naš član, jedna od nas. Dr. Magdalena Nardelli-Kovačić je naša perjanica, zbog čijeg nam se uspjeha srce puni radošću, a na licu ispisuje osmjeh pun ponosa. Čestitamo kolegice!!!

IO KoHOM