home RADIONICE Simpozij: Novosti u nefrologiji

Simpozij: Novosti u nefrologiji

Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju u sklopu svojih javno zdravstvenih aktivnosti obilježava uspješno godinama Svjetski dan bubrega u Hrvatskoj. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana bubrega je „Zdravlje bubrega za svakoga i svugdje“ stoga smo nastojali izabrati takve teme koje prikazuju problematiku bubrežne bolesti u različitim skupinama bolesnika i cjelovit pristup liječenju. Tako će biti govora o bolesnicima s nasljednim bolestima bubrega i često previđenoj skupini bolesnika s neadekvatnim fetalnim razvojem i njihovom riziku razvoja bubrežnog oštećenja u odrasloj dobi. Želimo osvijestiti i usredotočiti se na jedinstvene aspekte renovaskularnog zdravlja u dijabetičara i nove mogućnosti liječenja lijekovima koji imaju dodatni kardiovaskularni boljitak uz regulaciju glikemije. Koštana bolest bolesnika s kroničnom bubrežnom bolesti u terminalnom stadiju liječenja dijalizom je dobro poznata, no sve se više prepoznaje problem u ranijim stadijima kronične bubrežne bolesti te važnosti probira bolesnika.

Povezanost bubrežne bolesti s ostalim organskim sustavima je iznimno važna, stoga se prvo očitovanje hematološke bolesti poput multiplog mijeloma može upravo očitovati bubrežnim simptomima. Zadnjih godina sve je više spoznaja o povezanosti i gastrointestinalnog sustava sa zdravljem bubrega stoga je tema o mikrobioti iznimno zanimljiva. Preklapanja u zbrinjavanju bolesnika s autoimunim bolesti su svakodnevnica zbrinjavanja ove visoko diferentne skupine bolesnika te je je suradnja različitih struka važna. Individualno usmjereno liječenje s osobitim naglaskom na moguće štetne događanje osobito je važna komponentna zbrinjavanja ove skupine bolesnika.

Posebnost ovogodišnjeg Simpozija je predstavljanje Akcijskog plana za za rano otkrivanje i sprječavanje kronične bubrežne bolesti u Hrvatskoj što bi trebalo označiti službeni početak projekta koji se odvija uz potporu Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske a u suradnji s kolegama liječnicima opće medicine. U sklopu predstavljanja projekta odabrane su teme od interesa u svakodnevnom zbrinjavanju bolesnika s kroničnom bubrežnom bolešću kao što je

kontrola čimbenika progresije kronične bubrežne bolesti i važnosti suradnje liječnika primarne zdravstvene zaštite sa sekundarnom i tercijarnom zdravstvenom zaštitom. Kada je pravo vrijeme započeti nadomjesno bubrežno liječenje, mogućnosti peritonejske dijalize, problemi u praćenju bolesnika nakon transplantacije bubrega, liječenje anemije kronične bubrežne bolesti, cijepljenje bolesnika koji nadomještaju bubrežnu funkciju te kontroverze oko indikacije i doziranja antikoagulantnih lijekova bolesnicima s kroničnom bubrežnom bolešću neke su od tema za koje vjerujemo da će privući vašu pažnju i pomoći vam svojim odgovorima u svakodnevnom radu

Simpozij je namijenjen nefrolozima, internistima, liječnicima obiteljske medicine, te svim zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u svakodnevnom zbrinjavanju bolesnika.

Veselimo se vašem dolasku i zajedničkom učenju.

S poštovanjem,

Organizatori znanstvenog dijela simpozija

Ingrid Prkačin, Mario Laganović, Sanjin Rački

 

PROGRAM pogledajte na: Simpozij Novosti u nefrologiji 2019 – konačni program

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading