home NOVOSTI SAVE THE DATE: 12. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

SAVE THE DATE: 12. kongres Koordinacije hrvatske obiteljske medicine

Drage kolegice i kolege,

  1. godina promijenila je lice svijeta.

S njime se promijenila i obiteljska medicina; ova pandemija ima potencijal da je promijeni dramatično i trajno. Neke promjene bit će zasigurno na bolje, no hoće li sve biti takve?

Trijaža dolazaka isključivo na indikaciju liječnika, smanjeni broj licem-u-lice konzultacija, prijelaz na elektronske oblike komunikacije i konzultacije: video pozivi, telefon i mobitel, e-mail, aplikacije instant poruka, društvene mreže,… postale su naša stvarnost, no što nam to donosi u budućnosti u postpandemijskom svijetu? Promijenila se i administracija, sve što je informatički bilo nemoguće i nedostižno i što se mijenjalo vrlo sporo i inertno, preko noći je postalo svakodnevna praksa, no i dalje ne onoliko koliko bi trebalo i kako bi uistinu bilo na našu korist, a ne na dodatno opterećenje.

Koliko smo prepoznati tijekom pandemije? Jesmo li bili važni kotačić unutar sustava, jesmo li sudjelovali u donošenju odluka, kako smo se nosili sa turbulentnim događajima, kako smo se prilagođavali promjenama? Liječnici obiteljske medicine sudjelovali su u svim aspektima borbe protiv pandemije na njezinoj prvoj crti obrane, radili iz samoizolacije, iz svojih obitelji i domova, uzimali briseve, dežurali u Covid ambulantama, bili na raspolaganju svojim pacijentima izvan radnog vremena, a pritom nismo stali niti u edukaciji – sami usvajajući nova znanja i vještine ili podučavajući druge.

I na koncu, koliko će nas sve zajedno ovo stajati? Koliku razinu stresa možemo podnijeti kao pojedinci, kao profesionalci, zajednica i društvo u cjelini i kakve ćemo posljedice ovog teškog vremena susretati u budućnosti?

Mi smo navikli biti agilni i spremni prilagoditi se svakoj novonastaloj situaciji.

Za 2021. godinu vrijedno pripremamo naš 12. kongres vjerujući da ćemo se susresti na starom mjestu, ali u novom terminu

od 20. – 23 lipnja 2021. godine.

Naziv 12 kongres KoHOM-a je IZAZOVI OBITELJSKE MEDICINE U 21. STOLJEĆU.

Obuhvatit ćemo 4 cjeline:

  1. Obiteljska medicina između Štampara i umjetne inteligencije: Od doktora iz malog mista do doktora AI
  2. Onkologija – Najčešća tumorska sijela i njihovi najčešći simptomi – kako ih što ranije prepoznati, obiteljski liječnik kao dio multidisciplinarnog tima
  3. Pandemije nakon pandemije
  4. Mentalno zdravlje u zajednici – posljedice epidemije Covid-19, kako se mijenja svijest ljudi – kako zajednica pomaže, a kako umjetna inteligencija; prva psihološka pomoć (intervencije u krizi, kako LOM može naučiti građane/pacijente da pomognu jedni drugima); depresija, prevencija depresije i suicida.

Vjerujemo da se i VI veselite i negdje duboko u sebi nadate da će kongres biti održan uživo. Tako ga i pripremamo za Vas i učinit ćemo sve da nadmašimo Vaša očekivanja. No, spremni smo u slučaju takvog razvoja situacije održati hibridni ili potpuno virtualni kongres. Jer smo snažni, jer znamo i možemo!

Vaš KoHOM