home NOVOSTI, PRIOPĆENJA Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata grada Zagreba

Povjerenstvo za zaštitu prava pacijenata grada Zagreba

“Službeni stav povjerenstva za zaštitu prava pacijenata grada Zagreba –

transkript e-maila na KoHOM-ov upit”

Ujedno Vas obaviještavam da je naše povjerenstvo na svojoj 8. sjednici, održanoj 6. svibnja o.g., razmotrilo javno objavljene argumente Hrvatske liječničke komore i udruge liječnika obiteljske medicine (KOHOM) koje se protive odluci HZZO-a prema kojoj je od 1. lipnja o.g. vađenje krvi u ordinaciji obveza svih ugovornih liječnika opće i obiteljske medicine primarne zdravstvene zaštite i prijedlog “Organizacije i ekonomike medicinskih struka” (nastavno: OEMS) da se primjena ove odluke odgodi.

Također, članove sam našeg Povjerenstvo upoznao sa svojim molbama, upućenim Hrvatskoj komori medicinskih biokemičara, Hrvatskoj komori medicinskih sestara i Udruzi hrvatskih pacijenata, da Povjerenstvu do početka ove naše sjednice dostave svoje argumente na kojima su utemeljeili svoje stavove o tome, ali one to do početka ove naše sjednice – nisu učinile. Sve dosadašnje pokušaje, opravdane neprimjerenim uvjetima za preuzimanje takve zdravstvene usluge,  zbog (pre)male >kvadrature< dijela ordinacija, preopterećenosti liječnika i medicinskih sestara zbog velikog broja pacijenata, još dužeg čekanja drugih pacijenata dok se vadi krv itd. HZZO je, obavijestio sam članove našeg Povjerenstva, odbacio. Povjerenstvo je, zaključno, u velikoj mjeri podijelilo zabrinutost Hrvatske liječničke komore, KOHOM-a i OEMS-a stručnim, materijalnim, prostornim i kadrovskim preduvjetima za skoru provedbu ove nemale novine. Članove našeg Povjerenstva posebno brine činjenica da je normiranje postupaka s uzorcima (ne samo venske krvi, nego i urina i stolice) važno/presudno za ispravnost nalaza i dijagnozu bolesti.

Sudeći prema svojim – doduše, malobrojnim – neposrednim kontaktima sa  pacijentima Grada Zagreba, ali i prema registriranim novinskim napisima,  naše je Povjerenstvo steklo dojam da su pacijenti Grada Zagreba s tim u  svezi podvojenog raspoloženja: u načelu im se sviđa ideja da ne moraju ići u  ranojutarnje gužve u čekaonicama laboratorija, ali se boje da će im krv  vaditi nestručne osobe s nekoliko dana vježbe za taj posao (medicinska  sestra nije laborant s dugogodišnjim iskustvom, a ako će se baviti i vađenjem krvi, postat će još nedostupnija za javljanje na telefonske pozive  pacijenata) i da ih čekaju jednake ili još još veće gužve (!) pred  ambulantama opće i obiteljske medicine primarne zdravstvene zaštite, pri  čemu će i liječnici ubuduće raditi još sporije nego što to čine sada, a sada  je stanje u tom pogledu – na granici izdrživog (čekanje je u mnogim ambulantama Grada Zagreba pacijentima postalo gotovo neizdrživo, pa svom  liječniku odlaze samo u krajnjoj nuždi!) jer, prema podacima KOHOM-a, većina obiteljskih ordinacija dnevno prima između 60 i 110 pacijenata, što je trostruki svjetski standard, a raste i mogućnost od događanja liječničkih grešaka.

POVJERENSTVO JE ZAKLJUČILO DA BI U POSTOJEĆIM UVJETIMA OVA PROMJENA MNOGIM PACIJETIMA GRADA ZAGREBA MOGLA DONIJETI VIŠE ŠTETE I NEZADOVOLJSTVA NEGO KORISTI I OLAKŠANJA, PA BI TREBALO UVESTI PRIJELAZNO RAZDOBLJE U KOJEM BI SE KRV VADILA SAMO U AMBULANTAMA KOJE ZA TO OBJEKTIVNO IMAJU SVE POTREBNE UVJETE I KOJE ĆE TU NOVU OBVEZU DRAGOVOLJNO PREUZETI.

PS. Ovo je moj tekst poslan 8. svibnja nacionalnom Povjerenstvu.

Damir Jukica

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading