home PRIOPĆENJA UPOZORENJE HZMOu – PRVI Žuti karton!!!

UPOZORENJE HZMOu – PRVI Žuti karton!!!

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE

HRVATSKI ZAVOD ZA ZDRAVSTVENO OSIGURANJE

– Ravnatelj Milimir Kosović

– PODRUČNE SLUŽBE – SVE

Zbog učestalih zahtjeva od strane Vaših Područnih službi za ovjerom preslika zdravstvene dokumentacije tijekom postupka priznavanja prava iz mirovinskog osiguranja na temelju invalidnosti, prisiljeni smo Vas upozoriti na slijedeće:

1. Uredba o medicinskom vještačenju u mirovinskom osiguranju (NN 52/99, 145/99, 24/00 i 52/00) navodi da: “Postupak za ostvarivanje prava na temelju tjelesnog oštećenja pokreće se na zahtjev osiguranika. Osiguranik je dužan uz zahtjev priložiti odgovarajuću medicinsku dokumentaciju i prijavu o ozljedi na radu, odnosno odgovarajuću dokumentaciju o profesionalnoj bolesti.“

Obzirom da se Vaši djelatnici učestalo pozivaju na čl. 15., st. 4. iste Uredbe, podsjećamo da se ista odnosi samo i isključivo na postupanje ovlaštenog vještaka u donošenju nalaza i mišljenja o tjelesnom oštećenju.

2. Uredba o opsegu i sadržaju medicinske dokumentacije (NN 94/99) ne prepoznaje obvezu dostave preslika originalne medicinske dokumentacije niti obvezu ovjeravanja istih.

3. Dopune Općih uvjeta Ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (NN 40/07) u djelu na koji se pozivaju Vaši djelatnici a koji govori o sadržaju medicinske dokumentacije (čl. 4a) kažu slijedeće: „Ugovorni subjekt Zavoda je suglasan da će medicinska dokumentacija vezana uz provođenje ugovorene zdravstvene zaštite za osigurane osobe (povijesti bolesti, otpusna pisma i dr.) biti sastavljena prema pravilima struke te da će, osim podataka koji se odnose na zdravstveno stanje osigurane osobe, obvezno sadržavati ime, prezime i datum rođenja osigurane osobe, naziv zdravstvene ustanove u kojoj je osiguranoj osobi pružena zdravstvena zaštita, faksimil i potpis ovlaštenog zdravstvenog radnika koji je osiguranu osobu liječio na način da iz istoga bude nedvojbeno vidljivo njegovo ime i prezime te da će biti ovjerena pečatom zdravstvene ustanove odnosno ordinacije privatne prakse.«

Gornja odredba se u ovom slučaju svakako ne odnosi na medicinsku dokumentaciju koju izdaje ugovorni doktor obiteljske medicine (Obrazac 1-IN), već isključivo na dokumentaciju kojom raspolaže osiguranik, a koja je priložena Obrascu 1-IN.

Svako takvo otpusno pismo i/ili nalaz su izdati u skladu s gornjim odredbama i sadrže sve zahtjevane podatke.

4. Ovlaštenja na koja se pozivaju Vaši djelatnici, iz čl. 16. Uredbe o medicinskom vještačenju u mirovinskom osiguranju, ne odnose se na obveze ugovornog doktora obiteljske medicine u postupku priznavanja prava iz mirovinskog osiguranja, već samo i isključivo na postupanje Vaših djelatnika.

5. Zakon o javnom bilježništvu (NN 78/93, 29/84, 162/98, 16/07 i 75/09) vrlo precizno regulira ovlasti za ovjere preslika dokumenata odnosno bilo koje isprave u odnosu na izvornik te propisuje (čl. 74., st. 1.): „javni bilježnik je ovlašten potvrditi da se prijepis, odnosno preslika bilo koje isprave slaže s njenim izvornikom, odnosno s ovjerenim prijepisom ili ovjerenom preslikom izvorne isprave“

Obzirom na gore izneseno, zahtjevamo od Vas da odmah, bez odlaganja, s istime upoznate sve Vaše djelatnike koji sudjeluju u procesu priznavanja prava iz mirovinskog osiguranja za građane Republike Hrvatske (Vaše osiguranike), te da se trenutno obustave zahtjevi za ovjerama medicnske dokumentacije za iste od strane ugovornih doktora obiteljske medicine.

Također očekujemo da nas o učinjenome odmah i neizostavno izvjestite, kako ne bi zatražili, za naše članove ugovorne doktore obiteljske medicine, sudsku zaštitu od kaznenog djela iz čl. 35., a u odnosu na čl. 115. Kaznenog zakona Republike Hrvatske (NN 110/97, 27/98, 50/00).

Vašu obavijest o učinjenome svakako očekujemo u roku od 15 dana od dana zaprimanja ovog dopisa.

Sa štovanjem,

Leonardo Bressan

Tajnik KoHOM-a

Predsjednik Podružnice za PGŽ

Predstavnik koncesionara u UV DZ PGŽ

Član Koordinacijskog odbora za borbu protiv ovisnosti Grada Rijeke

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading