home NOVOSTI Tko pacijenta prati u premještaju od jedne ustanove do druge

Tko pacijenta prati u premještaju od jedne ustanove do druge

Odgovor HZZO o hitnom prijevozu iz bolnice (dužnost bolnice)

Doktori koji sudjeluju u organizacijskom obliku hitne medicinske pomoći, dužni su pratiti pacijente kojima je tijekom prijevoza potrebna pratnja liječnika. Ukoliko doktor ocjeni da prilikom prijevoza nije potrebita pratnja, to čini na vlastitu odgovornost.

Sanitetski prijevoz vitalno ugroženog pacijenta prilikom premještaja iz npr. Opće bolnice Zabok u Specijalnu bolnicu Krapinske Toplice ili bolničke ustanove grada Zagreba, određuje liječnik Opće bolnice Zabok, a prijevoz vrši Dom zdravlja Krapinsko-zaqorske županije.

Ukoliko liječnik Opće bolnice Zabok ocjeni da je potrebna pratnja pacijenta u drugu ustanovu, tu pratnju osigurava Opća bolnica Zabok, bez obzira da li je pacijent bio u Općoj bolnici Zabok 2 sata ili 2 dana.

Sanitetski prijevoz se organizirava prema mjestu prebivališta, odnosno boravka osigurane osobe u slučajevlrna kada nalog za sanitetski prijevoz daje izabrani doktor, (Krapinsko-zagorska županija i Jakovije).

U slučaju kada nalog za sanitetski prijevoz daje doktor ugovorne zdravstvene ustanove, prijevoz vrši Dom zdravlja Krapinsko-zaqorske županije. prema sjejdištu zdravstvene ustanove iz koje se osigurana osoba prevozi u mjesto prebivališta, odnosno boravka, odnosno prema sjedištu ustanove iz koje se osigurana osoba upućuje ili premješta u drugu zdravstvenu ustanovu, (Opća bolnica Zabok, SB Krapinske Toplice, SB Stubičke Toplice, SB “Magdalena’,) i na sva mjesta u Hrvatskoj ako je potreban sanitetski prijevoz.

Posebno napominjemo da ugovor s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje za područje grada Zagreba ima Ustanova za hitnu medicinsku pomoć grada Zagreba i da je ista dužna izvršiti sanitetski prijevoz sukladno Pravilniku, kao i drugi domovi zdravlja koji imaju ugovoreni sanitetski prijevoz i nema nikakvih posebnosti u ugovoru ili izuzeća za zagrebačku hitnu.

Pravilnikom o sanltetskom prijevozu predviđeno je da se isti može odrediti ako je osoba:

  • nepokretna
  • teško pokretna
  • kojoj zbog prirode bolesti nije preporučeno samostalno kretanje

Pravo na sanitetski prijevoz imaju i osobe smještene u domove socijalne skrbi ili udomiteljske obitelji, kao i svaka druga osigurana osoba, ako ispunjavaju gore navedene uvjete. Sukladno naprijed iznjetom, smatramo da smo ponovno upozorili na sastav tima hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza, jasno iskazali tko određuje sanitetski prijevoz i u kojim slučajevima te tko daje pratioca za vitalno ugrožene pacijente prilikom prijevoza u druge ustanove.

Skora reorganizacija hitne medicinske pomoći i sanitetskog prijevoza vjerojatno će riješiti probleme i nejasnoće koji se-sada javljaju, ali-je potrebna-i veća-suradnja i dogovor ovih učesntka-u organizaciji hitne medicinske pomoći.

S poštovanjem,

Željko Belec

Rukovoditelj Područnog ureda HZZO

Drugi dopis

Predmet: Sanitetski prijevoz osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje

Područnom uredu Krapina u posljednje vrijeme obratilo se više ugovornih liječnika opće medicine, sa upitima glede sanitetskog prijevoza osiguranih osoba Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kako prilikom pružanja hitne medicinske pomoći, tako i prilikom prijevoza pacijenata u “hladnom prijevozu”.

Poseban problem je pratnja pacijenta od strane liječnika koju indicira bolnički liječnik i određuje pratnju “primarca”. Iako smo o navedenom problemu već višekratno davali uputstvo, sukladno pozitivnim propisima, ponovno navodim:

Hitnu medicinsku pomoć i sanitetski prijevoz bolesnika ugovorio je Dom zdravlja Krapinskozagorske županije sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje za 2006. godinu, a Ugovor je Odlukom Ministra zdravstva prolongiran i na naredno razdoblje do reorganizacije hitne medicinske pomoći za područje cijele Države.

Ugovorom je predviđeno da Dom zdravlja pruža usluge hitne medicinske pomoći putem dežurstva, što.znači da prije podne i poslije podne usluge pružaju svi redovni timovi opće medicine, a po noći isti timovi prema rasporedu dežurstva.

Punktovi dežurstva su: Krapina, Zabok, Bedekovčina, Donja Stubica, Marija Bistrica, Zlatar, Konjščina, Pregrada i Klanjec.

Ugovoren je punkt dežurstva u Đurmancu, ali je isti spojen s dežurstvom u Krapini poradi turističke sezone i povećanja obima posla na autocesti. Upravo je u organizaciji poseban punkt hitne medicinske pomoći kroz 24 sata, samo za potrebe autoputa.

Tim hitne medicinske pomoći sačinjavaju liječnik, sestra, vozač, (sanitetsko vozilo). Dom zdravlja Krapinsko-zagorske županije ugovorio je posebne timove sanitetskog prijevoza i to 16 timova, a jedan tim se sastoji od 2 vozača, (2 sanitetska vozila) i 1 medicinska sestra/medicinski tehničar.

Pratnja pacijenta prilikom prijevoza u zdravstvenu ustanovu ne može se poistovječivati u smislu hitnog prijevoza pacijenta i sanitetskog prijevoza osnovom naloga Izabranog ugovornog doktora.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading