home NOVOSTI, RADIONICE Hrvatski index prijema hitnog poziva

Hrvatski index prijema hitnog poziva

Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi i

Hrvatski zavod za hitnu medicinu

Pozivnica.pdf

pozivaju Vas na predstavljanje Hrvatskog indeksa prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu te knjige Medicinska prijavno-dojavna jedinica, koje će se održati 15. rujna 2011. (četvrtak) u 17 sati u Velikoj dvorani Hrvatskog liječničkog zbora u Zagrebu, Šubićeva 9. Radujemo se Vašem dolasku !

U cilju kvalitetne edukacije medicinskih djelatnika zaposlenih u medicinskoj dispečerskoj službi, a u sklopu Projekta unaprjeđenja hitne medicinske službe (HMS) i investicijskog planiranja u zdravstvu, Hrvatski zavod za hitnu medicinu je u suradnji s Ministarstvom zdravstva i socijalne skrbi izdao Hrvatski indeks prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu i knjigu Medicinska prijavno-dojavna jedinica. Edukacije za medicinske dispečere započinju u listopadu ove godine, a upravo objavljenja zdravstvena literatura temelj je za stjecanje stručne osposobljenosti, vještina i stavova medicinskih dispečera.

Hrvatski indeks prijema hitnog poziva za medicinsku prijavno-dojavnu jedinicu dizajniran je kao alat podrške za medicinske dispečere u prijavno-dojavnim jedinicama, kako bi ispravno i dosljedno dodijelili prioritet svakom dolaznom hitnom medicinskom pozivu. Nastao je prema modelu Norveškog indeksa hitnog zbrinjavanja, a temeljem ugovora što ga je s The Laerdal Foundation for Acute Medicine kao nositeljem autorskih prava potonjeg Indeksa potpisao HZHM. Ovaj model dispečerskog odlučivanja na temelju kriterija sadrži ukupno 36 različitih dispečerskih događaja i trenutno se primjenjuje u 12 zemalja Europske unije i šire. Konačni cilj mu je osiguravanje djelotvornog i kvalitetnog rada medicinske prijavno-dojavne jedinice i HMS. Norveški indeks hitnog zbrinjavanja s važećim zakonima i praksom HMS u Republici Hrvatskoj uskladili su članovi spomenute radne skupine MZSS, a to su: Maja Grba-Bujević, Diana Florini, Jasna Janeš Kovačević, Radmila Majhen Ujević, Davorka Muškardin, Branka Tomljanović i Predrag Vuletić.

Knjiga Medicinska prijavno dojavna jedinica, koja je izišla kao dopuna Indeksu, opisuje svaki segment iznimno odgovornog i teškog posla – dispečerstva. Podijeljena je na devet poglavlja koja su međusobno povezana, nadopunjuju se i prožimaju u cilju što boljeg usvajanja i nadograđivanja znanja medicinskih dispečera. Za hrvatsko izdanje knjige Medicinska prijavno-dojavna jedinica zaslužni su, uz autora Andreja Finka i Ingrid Bošan-Kilibarda, Mirjana Bubanjac, Jela Cvijanović, Nikola Franjković, Vedran Gretić, Gordana Išić, Jasna Janeš Kovačević, Nataša Matešić, Davorka Muškardin, Denis Novaković, Željko Pavlić, Đurđa Pavlović, Vera Senčar, Miho Sušić i Predrag Vuletić. Knjigu su recenzirali Diana Florini iz Rijeke i Darko Čander iz Maribora.

4 thoughts on “Hrvatski index prijema hitnog poziva

Comments are closed.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading