home HLK - KoHOM, HZZO, NOVOSTI HZJZ: Obavijest o žutim karticama

HZJZ: Obavijest o žutim karticama

Uz pomoć kolega iz Službe za zarazne bolesti u nastavku Vam šaljemo detalje u svezi žutih kartica. Kolege iz županijskih zavoda također smo kontaktirali a u slučaju daljnjih problema molim Vas da nam javite.

Svrha prijavljivanja nije vođenje statistike, već prvenstveno intervencija. Kod nekih se bolesti na temelju jedne prijave mora intervenirati u smislu epidemiološkog izvida, traženja izvora bolesti i oboljelih među kontaktima, a kod nekih bolesti nužno je provesti neodgodivu intervenciju u smislu komoprofilakse kontatkata, Također, prijavljivanje je potrebno radi ranog uočavanja grupiranja bolesti koje liječnik u primarnoj zdravstvenoj zaštiti ne može uvijek prepoznati na temelju pobola kod pacijenata o kojima skrbi, ali se grupiranje može prepoznati na razini higijensko-epidemiološke ispostave kada se gledaju zbirne prijave iz više ordinacija.

S obzirom na ovu vrlo važnu ulogu prijavljivanja zaraznih bolesti, želimo podsjetiti kolege u primarnoj zdravstvenoj zaštiti da se prijave zaraznih bolesti, prema Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Pravilniku o načinu prijavljivanja zaraznih bolesti, zarazne bolesti prijavljuju individualno u roku od 24 sata nadležnoj higijensko-epidemiološkoj ispostavi. Neke se bolesti (npr. bolesti koje zahtijevaju hitnu intervenciju – meningokokna bolest; bolesti s velikim epidemijskim potencijalom – hemoragijske groznice; grupiranje bolesti; te nepoznate bolesti) moraju odmah javiti telefonom, jer uspjeh intervencije ovisi o satima. Ovjde ne spadaju samo bolesti koje su navedene u Pravilniku, već sve što liječnika zabrine zbog težine bolesti, nepoznatog porijekla ili je na bilo koji način neobično liječniku koji skrbi o pacijentu.

Automatska, in real-time dojava podataka izravno iz CEZIH-a će u budućnosti biti implementirana no kako se radi o sustavu čiju je učinkovitost potrebno još dodatno unaprijediti te u potpunosti implementirati zarazne bolesti i dalje treba prijavljivati pismenim putem na individualnim obrascima. Nije nužno da prijava bude na žutoj kartici tiskanoj u narodnim novinama. Kolege epidemiolozi prihvaćaju i prijave koje su tiskane na običnom papiru kao ispis iz računala. Međutim, važno je da prijava sadrži sve elemente kao službena tiskana prijava, kako je propisano Pravilnikom. S obzirom da prijave često zahtijevaju intervenciju, neprihvatljivo je da se prijavnice spremaju i šalju jednom mjesečno u higijensko-epidemiološku ispostavu, jer se na taj način može izgubiti dragocijeno vrijeme za interenciju. Naime, ako epidemiolog ne dobije informaciju o javljanju bolesti iz primarne zdravstvene zaštite, nije u mogućnosti intervenirati što može rezultirati epidemijama većih razmjera koje su se mogle spriječiti. Ovo se na žalost događa, a samo je pitanje vremena kada će se prozvati na odgovornost djelatnici u zdravstvenom sustavu zbog čijeg nedjelovanja nije na vrijeme zaustavljena neka epidemija koja se mogla zaustaviti.

Obzirom da smo uočili da neki liječnici obiteljske medicine ne prijavljuju zarazne bolesti, molimo Vas da podsjetite kolege putem Hrvatske liječničke komore (HLK) i Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KOHOM) na obvezu prijavljivanja. Molimo Vas da podsjetite kolege na činjenicu da prijavljivanje, kao povod za intervenciju, ima vrlo važnu ulogu u zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i da postoje zakonske posljedice za neprijavljivanje.

S poštovanjem,

Tamara Poljičanin, MD, PhD

National Institute of Public Health

Rockefeller Street 7, Zagreb, Croatia