home Iz TISKA Trebaju li obiteljski liječnici potpisati ugovor za plaću od nula kuna?

Trebaju li obiteljski liječnici potpisati ugovor za plaću od nula kuna?

Za ovaj dnevnik „inspirirao“ me CikaVelja koji je napisao:

“A politička pozadina toga svega je jednako bitna. Liječnici obiteljske medicine su sada pred obnovom ugovora o koncesijama i ponuđeni su im ugovori po kojima (u najboljem slučaju) za istu količinu posla mogu dobiti 40% manje novaca. (CikaVelja@) http://pollitika.com/kad-su-dosli-po-seoske-lijecnike-sutio-sam-jer-nisa…

Pranje mozga i ušiju

Ministri Vlade dobili su zadatke da naprave uštede. Za uštede u zdravstvu, kao što se odlučio i bivši ministar, odabrani su baš obiteljski liječnici tako da “za istu količinu posla mogu dobiti 40% manje novaca”, a koje bi oni navodno mogli nadomjestiti-zaraditi šivanjem rana, pranjem ušiju i sl. (što oni sada i rade, ali je takvim poslovima moguće zaraditi do 1.000 kn mjesečno).

Plaća obiteljskog – nula kuna

Neće vam škoditi malo matematike da se vidi zašto liječnici nisu prihvatili isti prijedlog bivšeg ministra i nisu potpisali ponuđeni ugovor, jer ostaju bez svojih prihoda-plaće! Tih 40% manje novaca uzrokuje da novčana sredstva liječnika namijenjena njihovoj plaći bude NULA KUNA.

Obiteljski liječnici dobijaju “glavarinu” koja iznosi oko 20 kn po pacijentu mjesečno (za mlađe osobe dobijaju manje, a za starije više) i na prosječnih 1.500 pacijenata dobiju oko 30.000 kn na svoj žiro račun. Budući da liječnik iz glavarine plaća medicinsku sestru (čiji je dohodak zaštićen kolektivnim ugovorom i ne može se smanjivati) i plaća sve doprinose i troškove, počevši od zakupa prostorija u kojima radi, knjigovođe, poreza, medicinskog materijala, osiguranja, struje, čišćenja, zamjena, bolovanja, telefona i interneta, prijevoza … do lista papira, što otprilike iznosi 18.000 kn.

Potpis za samoubistvo

Ako se od 30.000 kn glavarine odbije 40% to je 12.000 kn, što je otprilike bruto iznos (zajedno sa doprinosima) mjesečnog prihoda liječnika. Dakle, ako se glavarina obiteljskog liječnika smanji 40%, UKIDA im se plaća. Trenutno ne poznajem nekoga i iz drugih profesija, tko bi, ako ne želi realizirati samoubistvo, potpisao takav ugovor. A obiteljskima takav ugovor pripremaju na potpis krajem godine …

Primamljivo je, igrajući se velikim brojevima, uzeti desetak tisuća kuna svakom od 2.400 obiteljskog liječnika jer to iznosi 24 milijuna kuna mjesečno ili skoro 300 milijuna godišnje.

Izbjegnuto plaćanje “po učinku”

Obiteljskima je prvima uvedena kompjuterizacija da bi im se mjerio njihov rad i da bi bili plaćeni po izvršenim radovima, jer se svaki postupak boduje, a bod ima svoju cijenu – naravno smiješno malu. Odustali su od takvog načina plaćanja jer bi liječnici dobili mnogo veća primanja nego plaćanje glavarinom.

Kada „košarica usluga“?

Obiteljski liječnici dobijaju glavarinu za koju im Ministarstvo i HZZO ne žele reći kakve usluge im u to spadaju (tzv. „košarica usluga“), jer kad bi nabrojili samo osnovne usluge, uz sadašnja primanja, sat rada obiteljskog liječnika bio bi smiješno mali.

Administrativnim poslovima protiv pacijenta

Pored prenatrpanosti poslom zbog dnevne posjećenosti pacijenata, a koja je više od duplo veća od europske norme od tridesetak pacijenata dnevno, svake godine obiteljski se zatrpavaju novim administrativnim poslovima i obvezama za istu količinu novaca, smanjujući tako vrijeme koje liječnik može posvetiti pacijentu.

Je li na pomolu “otkriće” od još veće “od najveće afere u zdravstvu”?

One thought on “Trebaju li obiteljski liječnici potpisati ugovor za plaću od nula kuna?

Comments are closed.