home PRIOPĆENJA Priopćenje: Novo ugovaranje

Priopćenje: Novo ugovaranje

Poštovane kolegice i kolege,

pred nama su regionalni sastanci s HZZO-om radi prezentacije novog modela ugovaranje o kojem ovisi naša financijska sigurnost, stručna autonomija i neovisnost. Smatramo da je poželjno da se u što većem broju odazovemo sastancima kako bi stručno i argumentirano sudjelovali u panel diskusiji i prezentirali uočene nedostatke ugovora. Oni direktno utječu na umanjenje postojeće razine prihoda, što u konačnici može dovesti do umanjenja kvalitete zdravstvene zaštite i izravno utječe na naš stručni rad, ali i na život nas samih i naših obitelji. Nadamo se da će predstavnici HZZO-a sukladno Zakonu o obveznim odnosima omogućiti ravnopravnost u raspravi.

Svi mi smo svoje međusobne odnose s HZZO-m uredili i definirali, budući da imamo važeće ugovore koje smo potpisali, a kojim su obje ugovorne strane jasno definirale sva međusobna prava i obveze do 2021. Na regionalnim sastancima upoznat ćemo prijedlog novog sustava, prijedlog jedne ugovorne strane (nasuprot koje stojimo mi-druga ugovorna strana) koji nas ničim ne obvezuje. Dakle, (pravno tumačenje) nitko nas ne može prisiliti da potpišemo novi ugovor. Za očekivati je da jedna ugovorna strana želi izmijeniti ugovor na način koji joj više ide u prilog. Stoga moramo preuzeti odgovornost i argumentirano obrazložiti svoj stav i dati do znanja svima da bez volje druge ugovorne strane nema implementacije novog sustava.

Novi prijedlog ugovaranja omogućava da rad obiteljskih liječnika ubuduće bude mjerljiv jer će biti vrednovan od kvalitete do količine pruženih usluga, a ne samo brojem kartona, no nije jasno da li će novim načinom ugovaranja doći do umanjenja ukupnih financijskih sredstava većine ordinacija obzirom da svi elementi ugovora nisu u potpunosti definirani.
Stoga podržavamo provođenje pilot projekta i praćenja novog načina prikazivanja našeg rada nakon čega očekujemo detaljnu evaluacija rezultata te sukladno njima i modifikaciju predloženog modela ugovaranja.

Kolegama preporučamo da ne potpišu nove ugovore do završetka pilot projekta ukoliko se pokaže njihova nepovoljnost je stari ugovori vrijede. Jedino time HZZO neće moći jednostrano implementirati novi sustav bez volje druge ugovorne strane. Stav KoHOM-a je nedvosmislen i jasan, preporučamo nepotpisivanje novog ugovora dok se jasno i nedvosmisleno ne uvjerimo u njegovu povoljnost koja će nam omogućiti da mirno, sigurno, kvalitetno, odgovorno radimo svoj posao.

Za IO KoHOM-a
Ines Balint spec.obit.med
predsjednica KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading