home PRIOPĆENJA Novo ugovaranje i ponude

Novo ugovaranje i ponude

Poštovani kolegice i kolege, oprostite na duljini ali je zbog važnosti bitno da dobijete kompletne informacije.

Predstoji nam oprez u predstojećem razdoblju zbog novih ugovora i svega što nova situacija donosi.

Na početku da pojasnimo.

Natječaj i ponude koje HZZO traži su objavljene nevezano za nove ugovore u smislu da ponuda koju se netko odluci dostaviti NE ZNAČI AUTOMATSKI potpis na nove ugovore i TO NIJE NOVI UGOVOR o provođenju zdravstvene zaštite.

Za istaknuti je da ponuda koju netko dostavi vrijedi od trenutka prihvata ponude od strane HZZO.
Za neka prava koja proizlaze iz npr. skupne prakse može se tumačiti da se mogu primijeniti i uz stari ugovor (npr. zamjene po načelu skupne prakse, horizontalno upućivanje i slično). Za druga prava (npr. plaćanje zvjezdica, skupne prakse i sl.) – realiziraju se nakon potpisa novog ugovora koji bi to regulirao (ne znamo jer ga još nismo vidjeli!).

Punomoćnik KoHOM-a odvjetnik Tomislav Kasalo nas savjetuje da se po Zakonu o obveznim odnosima podnošenjem ponude stavljamo u obvezu provođenja ponude u cijelosti, što više manje podrazumijeva da prihvaćanjem ponude od strane HZZO možemo biti u poziciji da pristanemo na potpis novog ugovora vezanog uz dodatne mogućnosti KOJEG JOŠ NISMO NI VIDJELI i za koji još nisu objavljeni akti ugovaranja u narodnim novinama.

Ne smatramo da će nas HZZO utuživati čak i ako pošaljemo ponudu koju oni prihvate pa mi odbijemo poštovati uvjete te ponude ili potpis ugovora vezanog za tu ponudu.
No, da bi izbjegli takvu mogućnost, predlažemo da u slučaju da se odlučite za PODNOŠENJE PONUDE DOSTAVITE I DOKUMENT kao ovaj u prilogu kojim se ograđujete da zbog ev. promijenjenih okolnosti zadržavate pravo promjene provođenja dijelova iz ponude i da u popratnom dopisu kojeg ćete urudžbirati izričito navedete da pridržavate pravo svoju ponudu ne održati.

Prilog 1: Ugovor o grupnoj praksi 03-2013

Prilog 2: Odustanak od ponude

(U prilogu: odluka – obavijest – kojom obavještavam HZZO da elementi ponude koju dostavljam, a čiji je dio i ova odluka- obavijest – podliježu mogućnosti promjene i otkazivanja u cijelosti ili u njenim elementima, ukoliko nastupe promijenjene okolnosti zbog kojih ova ordinacija nije u mogućnosti provoditi elemente ove ponude. U slučaju takvih okolnosti, obvezujemo se obavijestiti Zavod i osiguranike Zavoda s rokom otkazivanja cijele ili dijelova ponude od 30 dana).

Dale, preporuka IO KOHOMa i našeg odvjetnika je da svakako uz eventualno dostavljanje ponude za dodatne usluge dostavite i dopis kojim obavještavate HZZO o svojoj mogućnosti da svoju obvezu iz ponude ne održite ili da je u roku 30 dana otkažete.

Nadalje, važno je pojasniti informacije o elementima ponude (dodatne informacije koje smo do sada dobili ili zaključili).
Svi elementi ponude se mogu ili ne moraju odabrati pojedinačno.

1. Skupna (prethodno nazvana grupna) praksa:

– nedovoljno je definirana od strane Zavoda u odluci o osnovama za ugovaranje. Uz pomoć odvjetnika dostavili smo nacrt teksta koji bi zadovoljavao elemente koje očekujemo od skupne prakse. Očekujemo da će HZZO te elemente uključiti u Odluku o kojoj je riječ.
– nije obavezna; moguće je iz nje istupiti uz otkazni rok.
– podrazumijeva primanje osiguranika HZZO-a i kod drugih suradnika u skupnoj praksi prema njihovom upućivanju ili prema potrebi za hitnijem zbrinjavanju zdravstvenog stanja osiguranika (ono što smo po dosadašnjim ugovorima s HZZO-om (početni članci) već bili obvezni – pružanje neodgodive zdravstvene usluge bilo kojem osiguraniku HZZO-a bez obzira da li je opredijeljen za naš tim ili ne i bez posebne naplate usluge!).
– NE PODRAZUMIJEVA da pacijenti sami mogu birati kad kako i koliko će posjećivati druge liječnike skupne prakse – dakle, samo zbog horizontalnog upućivanja LOM-a k LOM-u ili zbog neodgodive potrebe za zdr. zaštitom. HZZO je odgovorio da KONTINUITET podrazumijeva kontinuitet skrbi kod IZABRANOG LIJEČNIKA.
– podrazumijeva potpisivanje ugovora između članova skupne prakse (primjer ugovora BOLJI od nacrta na HZZO stranicama je u prilogu)
– podrazumijeva kratki opis dobrobiti koje nastupaju skupnom praksom te pojedinačnih interesa svakog od članova skupne prakse.
– podrazumijeva da se prilikom najavljene zamjene (GO, bolovanje itd) svi DTP postupci rađeni od strane zamjene za pacijente izabranog doktora, pribrajaju timu izabranog doktora.
– prilikom DTP postupaka pacijentu tuđeg tima, DTP-i se pribrajaju timu koji ih provodi (kao i do sada) a pacijent se smatra “prolaznim” pacijentom.

2. preventivni programi (nenacionalni) koji se navode u ponudi – (DOBROVOLJNO)

– podrazumijevaju panele preventive koje je odredio HZZO i koji mnogi već provode. Za sada bi se plaćali bez obzira na postotak obuhvata, a kasnije navodno 80% (antropometrija, RR i savjetovanja). Spomenute letke iz panela nemamo, a pretpostavljamo da će ih HZZO ili HZJZ dostaviti.

3. Zvjezdice – također neobavezno!

– naručivanje – prepoznato kao prednost u radu, pa će se dodatno simbolično honorirati. Mnogi već rade na način da naručuju pacijente.
– uzimanje lab nalaza u ordinacijama – neobavezno, dodatno se honorira i DTP je sada van limita u iznosu 10kn po vađenju krvi.
– savjetovališta – mnogi od nas to već rade, posebno s malom djecom u skrbi. primjer ostalih savjetovališta: za kronične bolesti: dijabetes, hipertenzija, koronarne bolesti, psihološko savjetovalište, individualni psihoterapijski rad, savjetovalište za mlade roditelje, savjetovalište za adolescente, savjetovalište o kontracepciji i sl.
– sudjelovanje u e-zdravstvu – podrazumijeva korištenje e-recepta, predstojeće e-uputnice, e- naručivanja, i sl. u skladu s mogućnostima radnog vremena i dostupnosti / funkcioniranju e-usluga.
– osigurano telefonsko vrijeme za konzultaciju s liječnikom u ordinaciji – podrazumijeva definiranje dijela radnog vremena u kojem pacijenti mogu nazivati ordinaciju, objasniti problem sestri koja će slučaj trijažirati i odlučiti treba li se liječnik javiti i isti riješiti ili ne. NE PODRAZUMIJEVA čekanje liječnika na telefonskoj liniji i odgovaranje na pozive.

NAPOMENA: tim niti sada nije obavezan cijelo radno vrijeme biti telefonski dostupan. Ovime se određuje dio radnog vremena kada pacijenti mogu dobiti tim (sestru, a ev. nakon toga liječnika) radi usmene konzultacije.

Na kraju!

Ponuda koju ćete sami odlučiti želite li ili ne podnijeti HZZO-u MORA u prilogu sadržavati i ovaj dodatni dopis u kojem ćete navesti da zadržavate pravo otkazivanja usluga u promijenjenim okolnostima. Ponuda koju podnosite ne znači da se veže(te) isključivo uz novi ugovor jer to nije nigdje navedeno. Zadnji rok za ponude HZZOu jest utorak, 26.3.13.  Iako smo pitali, nismo dobili odgovor kada će se i da li će se pozivi za dostavljanje ponuda ponavljati (ukoliko HZZO želi ponuditi takve bolje usluge osiguranicima, za očekivati je da hoće). (Vjerojatno taktiziraju da vide koliko će se ljudi na to odlučiti.)

Svatko treba sam odlučiti da li može ponuditi te i slične usluge HZZO-u ili ne.

Odvjetnik nas upozorava:
„dosadašnja praksa međusobne zamjene za GO (rad tuđih pacijenata u svojoj ordinaciji i svojem radnom vremenu ili rad parcijalnim radnim vremenom)

nije bila u skladu s važećim pozitivnim propisima, a druga je stvar što je do sada to HZZO i DZ tolerirao, a ministarstvo rada «žmirilo» na ovu pojavu – tako da Vam slijedom navedenog HZZO može i danas i sutra slati kontrole za GO, tim više što to ni novom odlukom o osnovama i rješenjem u odredbama u skupnoj praksi nije najbolje definirano.”

Za očekivati je da HZZO takav način rada zamjene za GO i slične izostanke tolerira i dalje, no nije isključen pojačan nadzor i upozorenja vezana za “skupnu praksu” kao metodu rješavanja problema zamjenskog liječnika za svoje pacijente.

Što se tiče novog ugovora!

Preporučamo da mirno zajedno pričekamo razvoj situacije. Prije ev. stavljanja potpisa na novi ugovor moramo ga dobro proučiti, a nakon toga svatko ponaosob mora donijeti odluku o prihvaćanju istog.

IO KoHOM-a

dodatne informacije na ovim linkovima:

http://www.cezih.hr/pzz/natjecajna_i_ponudbena_dokumentacija/Vodic_za_koncesionare_ponuda_dodatnih_mogucnosti.doc
http://www.cezih.hr/pzz/natjecajna_i_ponudbena_dokumentacija/Podloga_za_DODATNE_MOGUCNOSTI_OM.doc

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading