home NAJAVE, PRIOPĆENJA Priopćenje KoHOM-a

Priopćenje KoHOM-a

Drage kolegice i kolege, prijatelji, simpatizeri i oni koji to nisu.

Analizom ugovora uz pomoć našeg odvjetnika te usvojenim odlukama UV-a HZZO-a od 24.4.2013 donosimo članovima sljedeće informacije i preporuke:

1.  HZZO će od 3.5.13. povući ponude za novo ugovaranje.

2.  HZZO je usvojio odluke koje definiraju plaćanje po dva različita ugovaranja – po starom i po novom za sve one koji se odluče na nove ugovore.

3. Ponavljamo tablicu koju je sastavio naš odvjetnik u kojoj se navode razlozi za i protiv starog i novog ugovaranja.

4.  I dalje je potvrđeno da nitko ne mora ako ne želi potpisati novi ugovor. 

5.  Preporuka za velike timove je da zbog većeg rizika i težeg postizanja uvjeta iz novog ugovora veliki timovi ne trebaju potpisivati nove ugovore. 

6. Preporuka za standardne i male timove je da ukoliko mogu ispunjavati obveze po novom ugovoru trebaju svakako razmisliti o potpisivanju istoga radi puno bolje (iako nestabilnije i rizičnije) financijske situacije.

IO KoHOM-a smatra da se nikoga ne može natjerati na potpisivanje novog ugovora, a KoHOM će pružiti svu pravnu pomoć svima na koje se neopravdano radi pritisak protivno njegove volje.

Nadalje, kako bismo spriječili i razuvjerili glasine o osvetničkim inspekcijama HZZOa prema istaknutim predstavnicima obiteljske medicine Hrvatske (čemu smo bili izloženi ranije tijekom nekih “drugih” vlasti) – ostvarili smo kontakte s konzularnim predstavnicima drugih zemalja EU-a i dogovorili izvještavanje o aktualnim događajima. Budite uvjereni da mnogi od njih pokazuju značajno zanimanje za stanje u zdravstvu Hrvatske i mjerama koje ova administracija poduzima ili ne poduzima kako bi ojačala primarnu zdravstvenu zaštitu.

U konačnici svaki ugovorni liječnik mora sam odlučiti što njemu odgovara ! (za DZ će odlučiti ravnatelji koji također trebaju voditi računa o financijskom dosegu svojih timova!)

Obzirom na raznolikost rada obiteljskih liječnika u pojedinim dijelovima lijepe naše zbog specifičnih potreba naših pacijenata nadamo se da će doći vrijeme da se budući ugovori sklapaju individualno sa svakim obiteljskim liječnikom uvažavajući posebnosti svih znanja i vještina pojedinih timova .

IO KoHOM-a:

  • Ines Balint
  • Diana Kralj
  • Dijana Ramić-Severinac
  • Ljiljana Ćenan
  • Leonardo Bressan
  • Mario Malnar
  • Željko Gumzej

Kratka usporedba postojećeg i predloženog modela ugovaranja s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje

Postojeći model ugovaranja

Predloženi model ugovaranja

Plusevi

Minusi

Plusevi

Minusi

– jasno definirana prava i obveze ugovornih strana do 31. prosinca 2021. godine – «indeksacija» bolovanja i potrošnje lijekova te umanjenja polugodišnjeg pripadajućeg iznosa novčanih sredstva od 3.500,00 kn kao posljedica indeksacije – „prividno“ ukidanje indeksacije – izričito unesena primjena svih odredbi odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja što uopućuje na mogućnost da  HZZO  jednostrano mijenjanja koeficijente te na taj način umanjuje pripadajuće iznose liječnicima
– nemogućnost jednostranih izmjena financijskog ugovora od strane HZZO – ovisnost zarade o broju pacijenata – veća mogućnost zarade malih timova te teoretski veća mogućnost zarade za standardne i velike timove – nepotrebna i ponižavajuća «kategorizacija» liječnika
– relativno povoljni financijski uvjeti za srednje i velike timove – ograničavanje maksimalnog broja osiguranih osoba kao «plaćenih» pacijenata – priznavanje postojanja troškova hladnog pogona – nepostojanje vremenskog normativa za obavljanje DTP-a
– pravna sigurnost za razdoblje do 31. prosinca 2021. godine kao posljedica jasno definiranih ugovornih prava i obveza – relativno nepovoljni financijski uvjeti za male timove – smanjena važnost broja pacijenata u ukupnoj zaradi liječnika – komplicirani pravni okvir izračunavanja ugovornih iznosa za liječnike
– relativno stabilni prihodi s minimalnom mogućnosti novčanog kažnjavanja – neriješeno pitanje zamjena u slučaju odsutnosti liječnika – (nedovoljno uspješan) pokušaj rješavanja problema zamjena u slučaju odsutnosti liječnika kroz model skupne prakse – mogućnost jednostranog utvrđivanja utvrđivanja opravdanosti računa za DTP-ove i odbijanja isplate u slučaju da HZZO smatra da određeni računi nisu opravdani
– postojanje (teoretski)  dodatnih mogućnosti zarade – prenisko određen iznos troškova hladnog pogona
– Indeksacija upakirana u učinkovito izršavanje ugovornih obveza (KPI)
– upitna stvarna mogućnost veće zarade standardnih i velikih timova, uz nesigurniji i nestabilniji pravni okvir

Predloženi model nudi veću pravnu nesigurnost u odnosu na postojeći model, posebno zbog mogućnosti jednostranog mijenjanja koeficijenata od strane HZZO i nepostojanja vremenskog normativa za obavljanje DTP-a, a sve ovo uz upitnu mogućnost veće zarade, osim za male timove koji predloženim modelom ipak profitiraju jer bi njihova zarada u predloženom modelu zasigurno trebala biti nešto veća.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading