home humor, Iz TISKA Jesu li radnici Gradskih ljekarni sigurni?

Jesu li radnici Gradskih ljekarni sigurni?

Autor: Alen Ostojić

Objavljeno: 27.08.2013. 12:48h

Poveznica na članak: www.zagrebancija.com

Možete li zamisliti nedjeljnu scenu oko osam sati ujutro, u kojoj dvojica maskiranih i naoružanih razbojnika upadaju u ljekarnu? Odmah usmjeravaju pištolje prema zaposlenicima i traže da im predaju sav novac iz blagajne. Cijev pištolja neprestano prati kretanje zaposlenika. Tada, slučajno u ljekarnu ulazi stranka koju razbojnici grubo hvataju i guraju u stranu, držeći je na nišanu. Uzimaju znatnu količinu novca, zaposlenike i stranku zaključavaju u sporednu prostoriju ljekarne i bježe s mjesta zločina.

Na žalost, ovo nije scenarij mog budućeg kriminalističkog filma, već je prepričana radnja zločina koji se dogodio u nedjelju, 25. kolovoza, u 8 sati u ljekarni Gradske ljekarne Zagreb, u Grižanskoj ulici u Dubravi.

Zagrebačke pljačke banaka, poštanskih poslovnica, benzinskih crpki, dućana, zlatarni, trgovina za otkup zlata, ljekarni, postaju sve češće. Kriminalcima, ali i ‘očajnicima’ iz nužde važno je samo doći do gotovine. Danas svatko od nas može postati žrtvom razbojništva. Ali, radnici u takvim poduzećima i ustanovama više su izloženiji rizik (i strahu) da na njihovim radnim mjestima može doći do razbojništva. Unatoč navedenoj praksi i temeljnim načelima radnog prava, među kojima je i načelo zaštite i sigurnosti radnika, mnogi poslodavci ne prihvaćaju odgovornost za ostvarivanje radnikove sigurnosti na njegovom radnom mjestu.

Slučaj nedjeljnog oružanog razbojništva u ljekarni, nad radnicima Gradskih ljekarni Zagreb i jednom slučajnom sugrađankom, sasvim sigurno nije prvi zločin koji se dogodio u Gradskim ljekarnama. Vjerojatno niti posljednji. Upravo zato, nameće mi se niz pitanja na koja bih volio dobiti odgovor od Uprave Gradskih ljekarni:

– Tko prikuplja gotovinu u ljekarni i tko je sve od zaposlenika upoznat s prometom kojeg ostvaruju pojedine ljekarne u sastavu Gradskih ljekarni Zagreb?

– Je li u ljekarnama Gradske ljekarne instaliran sustav video nadzora?

– Je li sustav video nadzora spojen na intervenciju zaštitarske tvrtke?

– Imaju li ljekarne instaliranu panik tipku (tiha dojava), koju će radnik aktivirati na unaprijed znan način te na taj način dati signal zaštitarskoj tvrtki da je prepad u tijeku?

– Jesu li radnici u ljekarnama educirani kako bi znali što treba napraviti i kako se ponašati u situacijama poput oružanog prepada?

– Imaju li Gradske ljekarne osiguran stručni tim za pružanje psihološke pomoći radnicima žrtvama razbojništva?

– Znaju li radnici ljekarni koja su njihova prava u slučaju da su bili žrtva razbojništva u ljekarni?

– Prate li i analiziraju li odgovorni u Gradskim ljekarnama trendove kriminala, ali i trendove sustava zaštite te nadograđuju li kontinuirano vlastiti sustav tjelesno-tehničke zaštite?

Također, vjerovat ću da su žrtve nedjeljnog oružanog razbojništva u ljekarni dobile snažnu potporu podrške od strane Uprave Gradskih ljekarni Zagreb. Oružano razbojništvo sasvim sigurno predstavlja traumatičan događaj za radnike i stranku, koji su ga doživjele. Svi odgovorni morali bi imati razumijevanja za događaj te žrtvama pružiti svekoliku stručnu pomoć, prije svega informacije o psihološkim reakcijama i dinamici oporavka. Ovakav događaj u svakom smislu treba tretirati kao povredu na radu.

Nema nikakve dvojbe da radnici u ljekarnama trebaju uživati određena prava glede ostvarivanja prava na povećanu sigurnost na radu. Zato predlažem Upravi Gradskih ljekarni Zagreb da naprave reviziju Politike sigurnosti te da se naspram ostvarivanja sigurnosti u Gradskim ljekarnama odnosi sa puno više činjenja, djelovanja i svakako više savjetovanja i suodlučivanja po pitanju sigurnosti unutar cijelog kolektiva. U ostvarivanju sigurnosti, poglavito u gradskim javnim ustanovama, ne smije biti improvizacije.

Na kraju, evo nekoliko preporuka MUP-a RH kako postupati u slučaju razbojništva, sa željom da nikada nitko od nas ne postane žrtvom razbojništva:

– ne pružati otpor, pogotovo ako vam razbojnik prijeti oružjem,

– ne izlažite se opasnosti i postupajte po zahtjevima razbojnika,

– pokušajte zapamtiti što više detalja koji bi kasnije mogli pomoći policiji u otkrivanju počinitelja- izgled, ponašanje, govor i boja glasa, odjeća, prijevozno sredstvo i ostalo,

– čim to okolnosti dopuste, nazovite policiju,

– radi zaštite tragova, nemojte ništa dirati, niti se kretati po prostoriji u kojoj se dogodio napad.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading