home humor U godini 2525…

U godini 2525…

Posvećeno Vječnoj reformi zdravstva u Svemiru

Krajem šezdesetih prošlog stoljeća pop – rock pjesma “In the year 2525” Dennisa Zagera i Richarda Evansa bijaše veliki hit na svjetkim top listama. Tekst je futuristički, svaka strofa obuhvaća milenijsko razdoblje od 2525. do 9595. godine, najavivši kraj vladavine čovjeka u 10000. godini. Dok sam prepustivši se uspomenama slušao stari hit kosnula me je činjenica da se tehnološki napredak, glavni uzrok dekadencije ljudske vrste događa puno brže nego što pjesma navješta.

Vrijeme radnje: Vidi naslov!
Mjesto radnje: Teraformirani Mars, marsitorij NRH ( Nove Republike Hrvatske), članice NEU ( Nove Europske Unije).
Glavni likovi: Doktorica, Pacijent

Pacijent se upravo teleportirao u ambulantu i ulazi u ordinaciju.

vanzemljani-pacijent

Pacijent: Izvrstan dan doktorice
Doktorica: I Vama izvrstan dan
(Na Marsu je sve izvrsno, pa se pridjev dobar izgubio u svakodnevnom govoru).

Pacijent: Zovem cijeli marsijanski dan za one moje recepte, ali nikako Vas dobiti, pa sam eto morao doći, ujedno mislim da mi je vrijeme za zamjenu bioničkog koljena.
Doktorica: Već sam vam više puta rekla da morate biti strpljivi, mi ovdje obavimo od dva do tri svemirska standarda zdravstvenih usluga. Uostalom, preporučena Vam je genska terapija egzistenijalne hipertenzije i dijabetesa tipa IV, pa bi se riješili lijekova. Druga je stvar što uporno ne prihvaćate zdrav način života, a to je uvjet NHZZO-a, bez ćijeg odobrenja Vas ne mogu teleuputiti na gensku terapiju u Marsaliju.

Pacijent ( mrmljajući sebi u bradu): Moj stari doktor nije bio tako strog.
Doktorica: Čula sam Vas, dobro znate da je Vaš stari doktor pred 112 godina izdahnuo na radnom mjestu, i da je bio zadnji pripadnik muškog spola u hrvatskoj obiteljskoj medicini.

Pacijent ( nostalgično): Eee, to su bila vremena, ja mlad svemirski radnik, doktor u najboljim godinama, niti 100 godina pred mirovinu. Moglo se dobiti i do tjedan dana bolovanja.
Doktorica: Da, ali u to je doba se nisu organi klonirali u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, sad nema razloga za korištenje bolovanja, ah koja zastarjela riječ, dugo je nisam čula, mlađi naraštaj niti ne zna što znači, kao što nisu čuli ni za mirovinu. Nekad bilo, sad se spominjalo.

Pacijent: kad smo već kod kloniranja, vidite molim Vas imam li pravo na novo koljeno.
Doktorica (mislima prelistava elektronski karton pacijenta i komentira za sebe): ovo prelistavanje je kao da igraš šah, da mi je barem klikati mišem kako su to doktori nekad činili. (Obraća se pacijentu) Nažalost nije još prošla godina dana, morate se strpiti još dva mjeseca.

Pacijent: A izdržat ću nekako, a novi bubreg?
Doktorica: Odmah ću pogledati, pružite ruku da Vam izmjerim klirens kreatinina, evo, uz ovakve nalaze za sada ne trebate novi bubreg.

Pacijent: Pa klonirali ste mi i usadili bubrege prije dvije godine, malo me probada u slabinama, ma dajte doktorice, k’o da je to neki problem…
Doktorica: Nemojte, molim Vas omalovažavati proces kloniranja, iako nije tako stresan kao obavljanje administrativnih poslova koje su obavljali doktori u Starom kraju. Proučavanjem njihove aktivnosti na Smartdoctor listi povjesničari hrvatske medicine utvrdili su da su zbog administrativnih pogrešaka bili i kažnjavani.

Pacijent: Dajte doktorice, molim Vas, doktori pa još obiteljski da bi bili kažnjeni zbog administrativne pogreške. Što Vi o meni mislite, da sam pao sa Zemlje?
Doktorica: Puno se puta Zemlja okrenula oko Sunca dok je HZZO prihvatio obiteljske doktore za ravnopravne partnere, i nije to išlo glatko. Slušajte, tehnički je kloniranje organa pojednostavljeno, pa uz dva do tri svemirska standarda usluga nekako uspijevamo i klonirati u radno vrijeme, ali odlukom NHZZO-a na nove bubrege još nemate pravo.

Pacijent: Pa zašto onda plaćam zdravstveno 120 godina, a još plaćam i dopunsko osiguranje od bliskih susreta treće vrste!
Doktorica: Pogledajte, i program javlja da Vam s redovitim izmjenama organa, i uz pridržavanje životnog stila predstoji barem još 300 godina, i to marsijanskih.

Pacijent: Pustite Vi program, Mini Star nam je obećao da će nam novom Reformom biti omogućena promjena organa kad god nas nešto zaboli, zašto bi se uopće trovali lijekovima.
Doktorica: Niste dobro slušali Mini Stara, mijenjat će preventivno samo oni organi koji su bili klonirani u Shigeomitzu retortama, jer je došlo do hiperaktivnosti 0,05% genskog materijala s nepredvidivim poljedicama, a u našoj se ambulanti koristi provjerena retorta renomiranog domaćeg proizvođača Geesinfog.

Pacijent: Ne znam doktorice, vidim da me ne razumjete, možda je najbolje da promijenim doktoricu.
Doktorica: Slobodno me promijenite, ali ne zaboravite da sam ja jedina od NHZZO-a certificirana hologramska doktorica na čitavom Marsu.

Pacijent: A kad je tako, do telepatije doktorice.
Doktorice: Do telepatije.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading