home HLK, NOVOSTI Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa

Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa

Zagreb, 14.7.2015.

Hrvatska liječnička komora, Ulica fra Grge Tuškana 37, Zagreb
Predsjedniku povjerenstva za PZZ HLK dr Dragan Soldo

Poštovani,

Prema Zakonu o sigurnosti cestovnog prometa svaki liječnik ima zakonsku obavezu obavijestiti MUP da njihov pacijent zbog dijagnoze koja mu je ustanovljena ili pak lijekova koje pije može biti privremeno ili trajno nesposoban za upravljanje vozilom. (čl. 233. st. 3. Zakona o sigurnosti prometa na cestama:

[box]„Ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili je liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište odnosno privremeno ili stalno boravište.“[/box]

Stanja koje mogu umanjiti sposobnost vozača za upravljanje vozilom precizno su navedene zasebnim Pravilnikom o zdravstvenim pregledima vozača i kandidata za vozače iz 2011. godine, a popis lijekova koji mogu utjecati na vozačku sposobnost također je preciziran u zasebnom podzakonskom aktu. Temeljem obavijesti liječnika MUP pacijentu-vozaču šalje obavijest da je dužan podvrgnuti se dodatnom liječničkom vještačenju medicine rada koje će pokazati utječe li njegova bolest na vozačke sposobnosti, te će ga prema nalazima vještačenja proglasiti privremeno ili pak trajno nesposobnim za vožnju (u tom slučaju vozač plaća vještačenje). Popis dijagnoza, ali i lijekova zbog kojih netko može biti privremeno ili pak trajno proglašen nesposobnim za upravljanje automobilom je toliko opširan da bi, ukoliko bi se striktno pridržavali propisa, trebali prijaviti gotovo 80 posto vozača koji danas prometuju hrvatskim cestama.

Zbog ispunjenja svoje zakonske obaveze pojedini su liječnici obiteljske medicine bili izloženi prijetnjama i verbalnim, pa i fizičkim napadima pojedinaca koji su zbog te prijave privremeno ili trajno izgubili vozačke dozvole i još sami taj izvanredni pregled morali platiti. A razlog tim napadima leži u činjenici da je pacijent-vozač u obavijesti MUP-a u kojoj mu se nalaže dodatno medicinsko vještačenje mogao pročitati ime i prezime liječnika na temelju čije je obavijesti dopis upućen. Taj je podatak u više slučajeva bio okidač za seriju verbalnih pa i fizičkih nasrtaja na liječnike koji su samo izvršavali svoju zakonsku obavezu ( za neizvršavanje ove zakonske obveze predviđena sankcija u obliku novčane kazne u iznosu od 3.000,00 do 15.000,00 kuna, da ne spominjemo mogućnost izlaganja sudskom procesu ukoliko se u prometu nešto dogodi).

Izmjenama Zakona o sigurnosti cestovnog prometa NN 64/2015 i usklađivanjem s regulativom EU vozači stariji od 65 godina nemaju više obvezu obavljati periodičke liječničke preglede svakih 5 ili 10 godina te smo sada dovedeni u situaciju da svi liječnici a u praksi ispada liječnici obiteljske medicine(najčešće) sukladno zakonskoj obvezi moraju znati tko od pacijenata posjeduje vozačku dozvolu i prijavljivati svaku promjenu zdravstvenog stanja.

KoHom je već predlagao značajno pojednostavljenje procedure, ali do sada bez učinka.

Predlažemo da svaki vozač prilikom registracije svojeg vozila ispuni upitnik i označi da boluje od kronične bolesti i svojim potpisom garantira za istinitost tih podataka. Postoji definiran popis stanja i dijagnoza za koje svaki vozač koji ima navedenu bolest zna da je obvezan javiti se na izvanredni pregled specijaliste medicine rada. Ukoliko postoji obveza liječnika da reagira na promjenu zdravstvenog stanja njegovog pacijenta, a kako se ne bi narušio povjerljivi odnos između pacijenta i liječnika, trebalo bi izmijeniti postojeće zakonske propise i prihvatiti praksu uobičajenu u zemljama EU-a prema kojoj je liječnik dužan iskazati zabrinutost za zdravstveno stanje pacijenta, odnosno upozoriti ga u kojoj bi mjeri njegova bolest odnosno lijek koji mu je propisan mogli utjecati na njegovu sposobnost vožnje, te mu sugerirati da je sam dužan obratiti se nadležnoj instituciji i zatražiti medicinsko vještačenje ukoliko dalje želi upravljati vozilom.

Ovim putem tražimo da Vaše povjerenstvo i druga tijela HLK djeluju u smjeru hitne promjene navedenog zakona.

Hvala, srdačan pozdrav

Ines Balint dr.med. spec.obiteljske medicine
predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine(KoHOM)

Na znanje:
Predsjedniku HLK Mr.sc. Trpimiru Goluži dr.med