home NOVOSTI, reagiranja Reakcija na najavu promjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

Reakcija na najavu promjene Zakona o zdravstvenoj zaštiti

  1. čl1 – obveza dezuranja – apsolutno se protivimo uvodjenju obveze dezuranja za sve obiteljske lijecnike. u PZZ postoje brojni lijecnici osim obiteljskih koji nicime ne bi bili obvezani. KoHOM trazi kontinuirano godinama da treba: definirati stanja koja se zbrinjavaju, osigurati uvjete rada po Pravilniku, poštivati Zakon o radu, kolektivni ugovor, osigurati od profesionalne i opće odgovornosti dr i sestru, smanjiti broj punktova kako bi se postigla razumna frekvencija rada, uvođenje 8 satnog radnog vremena, adekvatan stimulativni element, platiti putne troskove. Ukoliko se tako ne rijesi situacija nastati ce novi brojni problemi koji ce dovesti do smanjivanja rada u obiteljskoj medicini i bjezanja lijecnika iz nje.
  2. čl 3. Članak ne obvezuje koncesionara koji ima važeći ugovor o koncesiji na sklapanje aneksa AKO TO NE ŽELI. Mi ćemo naravno preporučiti svima da ga ne potpisuju dok se ne postignu zadovoljavajući uvjeti rada.
  3. Trebamo imati mogucnost da po svojoj odluci privatnik u javnom zdravstvu (koncesionar) moze primiti mladog lijecnika kao zaposlenika i partnera te ga educirati, poslati na specijalizaciju i onda mu prepustiti ordinaciju. Danasnji sustav kada se ordinacije automatski vracaju u Domove zdravlja je stravican za pacijente i sustav. Mladi lijecnici bez iskustva počinju raditi bez adekvatnog iskustva i pripreme od strane Domova zdravlja, Domovi zdravlja im ne daju nikakvu podrsku, cak stovise ih i kaznjavaju, radi se nekoliko ambulanti s jednim covjekom – sve to kao rezultat lose prakse u kojoj se ne dopusta postojecem lijecniku da priprei teren za njegov odlazak i omoguci kontinuitet svojim pacijentima.
  4. Nedostaju jasna i transparentna pravila i uvjeti za pokretanja postupka za odlazak u privatnu praksu preko koncesije tako da se isključi samovolja ravnatelja i politike. Smatramo da i na taj način još više smanjujemo zanimalje za obiteljsku medicinu i PZZ što uz postojeći manjak od više od 400 obiteljskih liječnika i predviđena dodatna opterećenja i ponude koji obiteljski liječnici svakodnevno dobijaju o odlasku na rad van Hrvatske neminovno dovodi do sloma PZZa.
  5. Tražimo da se u čl 42 Zakona odredba o usklađivanju plaće privatnika – koncesionara briše i da se samo navede da će privatnik pri određivanju plaće djelatnika iz tima usklađivati plaću NAJMANJE s onom iz kolektivnog ugovora u skladu s financijskim mogućnostima ordinacije.
  6. čl 42 Zakona. Odredba kako se mora nastaviti raditi s radnikom iz time nakon odlaska u koncesiju se mora mijenjati tako da se definira nekakav rok jer ukoliko se radi o lošem radniku privatnik mora imati mogućnost davanja otkaza što povlači i plaćanje otpremnine koju privatnik ne bi trebao platiti za cijeli radni vijek, a sada je po zakonu obvezan. Molimo da se stoga uvede izmjena da mora nastaviti raditi s sadašnjim članom tima ukoliko nisu nastupile okolnosti po kojima on smatra da ta osoba nije adekvatan radnik za to radno mjesto (uz obrazloženje), U svakom slučaju potrebno je navesti da radnicima koji odlaze iz Doma zdravlja isti mora isplatiti otpremnine za rad koji su ostvarili u Domu zdravlju.
  7. čl 42 Zakona. Mora postojati obveza DZa da primi natrag zaposlenike nakon prestanka rada privatnika u koncesiji. Ako vrijedi obrnuto (da privatnik mora nastaviti raditi s prethodnim članom tima), onda mora vrijediti i to pravilo , a to sada nije definirano.
  8. Potrebno je ukinuti koncesije i vratiti privatnu praksu ugovorenu sa Zavodom. Cijeli sustav koncesija u PZZu je doveo do brojnih nejasnoca i problema u izvedbi. Županije velikom većinom nisu ni ekipirane niti stručno sposobne razumjeti što je PZZ. Smatramo da treba jasno i transparentno navesti uvjete za odlazak u privatnu praksu (kako imaju druge razvijenije zemlje) u koju se mlade liječnike stimulira kako bi ostali na tom području i razvijali svoj posao. Porezne olakšice, financijska stimulacija, privatna praksa, omogućavanje pomoći pri nalaženju zamjena za edukaciju i odmor su jedini načini da se dovede i zadrži liječnika na izoliranim područjima. Već sada Ministarstvo nije svjesno koliko je velik manjak liječnika u nekim krajevima RH (otoci, Slavonija) jer Domovi zdravlja uz robovsko iskorištavanje mladih liječnika pokušava “krpati rupe”. Tim liječnicima se ne daje godišnji odmor, odlazak na edukaciju i nemaju noralne uvjete rada (hrđave pincete, toaleti bez vode, nema defibrilatora, lijekova itd…)