home COVID-19, NOVOSTI, ZAgovornica HUMANI PAD U ZASJEDU

HUMANI PAD U ZASJEDU

[box] Autor: Natali Steiner[/box]

Pozdrav vama primarnim kolegicama i kolegama!

Osjećate li se, često, zbunjeno, glupavo i frustrirano zbog prijetnji kaznom? Radite dugo godina isti posao, a najednom ste neznalice koje nanose štetu?

Kako tu situaciju prepričati “normalnim” ljudima?
Možda bi najslikovitiji prikaz bio preko sporta: ” Utakmica” se odvija između liječnika i pacijenata, a “Sudaca” je više – glavni sudac je HZZO, pa su tu MIZ, županije, domovi zdravlja…
Liječnica je igračica tenisa. Sva u bijelom. Solo igračica. Pouzdaje se u godine svog treninga i upornog rada. Rijetko igra u paru jer je, ipak, izabrala individualan sport. Ako je imala sreću, reket je izabrala i kupila sama, a ako ne, dao joj ga je jedan od organizatora-sudaca prema svojoj odluci, nabavljen preko javne nabave.

S druge strane, protivnici se izmjenjuju igrajući sami, umjesto nekog drugog ili čak u skupinama. Njima je dopušteno korištenje svih tehnika i pomagala. Taj igrač na suprotnoj strani ni u kom slučaju neće biti kažnjen za nedopuštene postupke. Ako se iz čista mira sruši na terenu previjajući se od bolova, suci će najprije otići do naše Igračice i provjeriti da nije ona izazvala faul .
Teren na kojem se igra uglavnom je teniski, ali suci tijekom cijele utakmice mogu promijeniti teren, a vrlo često mijenjaju uvjete igre.

Tako se dogodi da je umjesto teniske loptice ubačena košarkaška, a utakmica se igra po pravilima nogometa. Iako naša Igračica stoji na terenu držeći reket i prosvjedujući govori sucima kako mreža smeta u igranju nogometa, kako je lopta preteška, a golovi nisu postavljeni i pita kako onda sudci mogu izmjeriti rezultat? Ona biva upozorena i kritizirana za nedovoljan trud. Samo se ona buni, a publika uživa u vodstvu suprotnog igrača i kažnjavanju Igračice.

Kako “normalnim” ljudima reći: ja sam se školovala na medicinskom , a ne na pravnom, ekonomskom, informatičkom ili nekom drugom fakultetu. Učili su me gledati, slušati, opipavati, pratiti, saslušavati, savjetovati, tješiti, primjenjivati razne načine dijagnostike i liječenja. A što mi rade HZZO i ostali? Kažnjavaju me za ekonomske, pravne, knjigovodstvene, upravne, informatičke i slične “greške”!

Ljudi, humanisti, prestanite postavljati zasjede. Odlučite se koji “sport igramo” i koja su pravila. Naglašavam: kaos nije sport! Barem ne olimpijski.

One thought on “HUMANI PAD U ZASJEDU

Comments are closed.