home COVID-19, ZAgovornica Potres i COVID-19 u OM

Potres i COVID-19 u OM

Pokušat ću što sažetije napisati situaciju s ambulantom koja je užasno oštećena u zemljotresu 22.3.2020.

22.03.2020. u popodnevnim satima otišla do ordinacije, zatvoriti plin, te poslikala nastala oštećenja nakon potresa. O tome obavijestila zaštitu na radu i ravnateljstvo (poslala poruku i slike)

23.03.2020. u 7 h- dolazim u ordinaciju , zovem zaštitnu na radu doma zdravlja i šaljem ponovo mail ravnateljstvu. Pitam što mi je činiti jer u ordinaciji nije moguć rad (Oštećenja zidova, prašina, zgrada okružena policijskom trakom)- predlažem neku drugu lokaciju za rad ili da idem raditi od doma, Nema nikakvog odgovora. Selim komp i telefonsku liniju doma (srećom nisam daleko od ordinacije) i počinjem rad od doma.

25.03. opet šaljem mail s istim upitom,sada na ravnateljstvo, zaštitu na radu, HZZO, županijski ured za zdravstvo. Predlažem privremeno preseljenje ordinacije na obližnju lokaciju gdje je kod kolege koncesionara slobodna kontra smjena a lokacija je najbliža mojoj. Ne dobivam odgovor niti sa jedne adrese.!!

I dalje sama radim od doma, pomažu mi djeca jer telefon zvoni ko lud, a med. sestra stanuje iza Dugog Sela, tada još ne može do Zg. U oštećenu ordinaciju odlazim svaki dan na sat vremena kako bih podijelila metadonsku terapiju, doznake, odradila previjanja, vađenje šavi (stradalih u potresu), parenteralnu th za dg. F20, te prebacila telefonsku liniju na kućni tf. I dalje nitko iz Doma zdravlja ne pita gdje radim, iako su 2 domske ordinacije već 23.03.prebačene raditi na novu lokaciju.

03.04.2020. naručujem zidarsku firmu i dogovaram popravak zidova ordinacije za 06.04.2020. Usput počistim ambulantu od većih komada žbuke i otpalog materijala.

U međuvremenu uspijem dostaviti kompjutor iz ordinacije medicinskoj sestri, koja sada isto počinje raditi od doma. Malo je lakše, jer se javlja na telefon, unosi potrebno u program, ja odrađujem svoj dio posla, povratno zovem one koji su potrebiti, te printam sve što je potrebno kako bih drugi dan u dvorištu ambulante podijelila doznake i slično.

06.04.2020. obaviještavam opet sve gore navedene adrese da počinjem sa popravkom ordinacije i da ću račun platiti i onda ga proslijediti ravnateljstvu sa zahjtevom za povrat novaca (iznos 1500 kn). Istovremeno dogovaram servis za generalno čišćenje ordinacije (oni mi i inače čiste).

Zidarski radovi gotovi, zidovi sanirani. Spremačica dolazi od 08.04.do10.04. po nekoliko sati kako bi sve dovela u red, da se u ambulanti može raditi.

09.04.2020. šaljem plaćeni račun, opet na sve adrese (ravnateljstvo, HZZO, županijski ured za zdravstvo, zaštita na radu) uz napomenu da su štete u ordinaciji sanirane, da je ordinacija počišćena, te da 14.04.namjeravam početi sa radom u ordinaciji. Ujedno molim ravnateljstvo da mi refundira trošak za plaćene radove ili povratom na moj žiro račun ili tako da ne plaćam zakupninu ili režije do povrata mog potrošenog iznosa, kako oni odluče.

E sada veliki dan, a i bio je Veliki petak 10.04.2020. u 15,30- dolazi mail od pravnika doma zdravlja . Jedini mail koji sam uopće dobila od 22.03.2020.

u kojem navodi kako unatoč što sam sanirala ordinaciju, ne smijem početi sa radom, jer je na zgradi naljepnica da je zgrada privremeno neupotrebljiva (iako stoji napomena zbog čega-popravak krovišta i dimnjaka-tj. nema veze sa prostorom ordinacije).. Zaista čudno kako se nisu pitali unatrag 3 tjedna gdje odrađujem pacijente i kako tada u oštećenom prostoru nije bila upitna sigurnost.

U toj poruci mi je bilo napisano kako moram kontaktirati HZZO u vezi preseljenja na novu lokaciju. I da se hitno javim tehničkoj službi doma zdravlja i nadležnoj osobi u HZZOu.

Poslala ja odmah poslušno mail u HZZO i u dom zdravlja.

Ovlaštena osoba iz HZZO odmah mi je odgovorila da ne zna zašto dom zdravlja forsira preseljenje ordinacije, pa ako ja želim privremeno preseljenje je moguće na obližnju lokaciju, no kako sam ja koncesionar da sama odlučujem gdje ću raditi, njima je bitno da su osiguranici zbrinuti, da imaju obavijest na vratima, a da s obzirom na sigurnost mene i moje sestre ja odlučim da li ću biti na sadašnjoj adresi ili ću se seliti. Naravno odgovor od tehničke službe doma zdravlja nisam uopće dobila.

Zbog svega gore navedenog od 20.04.2020..počinjem raditi u svojoj staroj ordinaciji, jer su danas još ispitivali dimnjake i plinske instalacije, a ravnateljstvu se više nemam namjere javljati, osim ako mi u roku 14 dana ne odgovore na zahjtev o povratu novca. Tada ću taj zahtjev uputiti na Upravno vijeće Doma zdravlja.(pravni savjet),

Skratila sam koliko sam mogla. Bilo je tu još puno telefoniranja, živciranja.. ali bilo bi predugačko i opet bih se ispočetka uzrujala.

Eh da, zaboravila napisati da me u tom periodu nazvala i kontrolorka HZZOa da provjeri da li sam na radnom mjestu?!.

Da, i to i tako se radi u obiteljskoj medicini tijekom epidemije COVID 19. Uz zemljotres.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading