home Iz TISKA, NOVOSTI, PRIOPĆENJA Službeno priopćenje na članak “Krpanje proračna – liječnici u zakupu šokirani novim nametom”

Službeno priopćenje na članak “Krpanje proračna – liječnici u zakupu šokirani novim nametom”

Štovani, temeljem odredbi Zakona o medijma, upućujemo Vam na objavu službeno priopćenje Koordinacije Hrvatske Obiteljske Medicine povodom članka od 04.12.2010.

sd
Pročitajte članak u SD u cijelosti

U članku objavljenog u Vašim novinama, pod naslovom “Krpanje proračuna – Liječnici u zakupu šokirani novim nametom” objavljen je cijeli niz netočnih informacija, a koje bi mogle nepotrebno uznemiriti medicinsku javnost ne samo u Splitsko-dalmatinskoj županiji, već i diljem zemlje.

Na početku članka se spominje Zakon o porezu koji kao takav u RH ne postoji, pa pretpostavljamo da se mislilo na Zakon o porezu na dodanu vrijednost, no i to ne odgovara istini, obzirom se Zakon o porezu na dodanu vrijednost mijenjao 01.08.2009., a predmetni Pravilnik o porezu na dodanu vrijednost je izmijenjen dana 15.12.2009., objavljen u Narodnim novinama 149/09 a stupio na snagu 01. siječnja ove godine.

Što se tiče ostalih navoda Vaše novinarke, moramo objasniti da liječnik s važečim ugovorom o zakupu prostora ne mora platiti PDV unazad, obzirom se PDV plaća na izdani račun, a pošto PDV nije dosad u tim spornim računima bio obračunat, predstavlja financijski teret Doma zdravlja koji je izdao takav (neispravan) račun.

Obzirom na nesređenost svih sustava u Hrvatskoj, pa tako i poreznog, naknadno obračunavanje PDV na krivo izdate račune, a takvih je ogromna količina, dokazuje samo nesposobnost stručnih službi unutar Domova zdravlja da prate važeče propise s jedne strane, a s druge dokazuje neusklađenost poreznog i zdravstvenog sustava, obzirom da je Ministar zdravstva i socijalne skrbi RH odredio maksimalno dopušteni iznos zakupnine u visini od točno 1250,00kn, koji je kao takav i ugovoren s Domovima zdravlja jer dodatna sredstva za podmirivanje PDV-a nisu predviđena u zdravstvenom proračunu za djelatnost primarne zdravstvene zaštite. Ovdje napominjemo da takozvane ‘glavarine’ jesu isključivo namjenska sredstva predviđena za pružanje zdravstvene zaštite osiguranicima Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Što se tiče straha kolegica i kolega zbog mogućeg neproduživanja aktualnog Ugovora o zakupu poslovnog prostora, dužnost nam je objasniti da prema pravnim stečevinama u Republici Hrvatskoj, nitko nije kriv dok mu se krivica ne dokaže pravomočnom presudom nadležnog suda, stoga nijedan Dom zdravlja ne može raskinuti Ugovor o zakupu poslovnog prostora ako nije dokazana krivnja eventualno tuženog. Moramo skrenuti pažnju novom ravnatelju Doma zdravlja SD županije, uzimajući u obzir njegovo neiskustvo u vođenju takve ustanove, da država ne može nikome “sjesti ovrhom na račun”, obzirom da bi se PDV trebao platiti (prema spornim novim računima) upravo Domu zdravlja, a ne državi, stoga ista može sjesti ovrhom samo na račun Doma zdravlja. Shvaćamo nesnalaženje ravnatelja raznih Domova zdravlja u RH zbog šume međusobno nekompatibilnih propisa, ali zabluda ravnateljstva Doma zdravlja svakako nije opravdanje za izdavanje neispravnih računa te se to ima smatrati pokušajem retrogradnog ubiranja novaca od strane poslovnih partnera radi samnjenja financijskih gubitaka istih Domova zdravlja.

Zbunjuje i izjava ravnatelja DZ SD županije da “liječnik plaća porez i na kotizacije na kongresima”, obzirom da je uplata PDV obveza organizatora kongresa, i takva izjava svakako stvara nove nejasnoće oko dosadašnjih kongresa koje je ravnatelj Doma zdravlja SD županije dosad organizirao. Isto tako dužni smo skrenuti pažnju ravnatelju Doma zdravlja SD županije i Vašoj novinarki da je za PDV prema čl. 16., st. 2. Zakona o porezu na dodanu vrijednost, obračunsko razdoblje od prvog do zadnjeg dana u tekućem mjesecu, a PDV se nikako ne plaća na kraju godine, jer i takva izjava donosi nejasnoće u načinu vođenja ustanove kao što je jedan županijski Dom zdravlja?

Zahvaljujemo na uvrštenju u slijedećem tiskanom i elektronskom izdanju Vaših novina.

Sa štovanjem,

Tajnik KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading