home NOVOSTI, PRIOPĆENJA PRIOPĆENJE: KoHOM-a na problematiku PDV-a

PRIOPĆENJE: KoHOM-a na problematiku PDV-a

Zagreb, 10.12.2010.

PRIOPĆENJE ZA ČLANSTVO (službeni dokument u .pdf formatu)

Povodom nedavnih pokušaja raznih Domova zdravlja u RH da retroaktivno naplate iznos PDV na iznos zakupnine za prvih deset mjeseci 2010. godine, izviještavamo članstvo o slijedećem:

1. Zavrseni su razgovori sa Središnjim uredom Porezne uprave Republike Hrvatske oko spomenute novonastale situacije

2. Domovi zdravlja, kao obveznici PDV-a, su bili u obvezi platiti porez prema čl. 15 Zakona o PDV te prema čl. 104., 105., 106. Pravilnika o PDV (koji je stupio na snagu 01.01.2010.)

3. Domovi zdravlja su, ne iskazujući PDV na dosadašnjim računima, prekršili odredbe Zakona o PDV, te mogu, po prijavi dostavljenoj Središnjem uredu Porezne uprave RH, odgovarati prema odredbama čl. 28., st 1., čl. 28., st 10 (novčana kazna do 200.000 kn za DZ), čl. 29. st 1 i čl. 29. st 5. (kazna za DZ do 500.000 kn) te uz kaznu odgovornoj osobi u DZ do 20.000 kn zbog istih.

4. Domovi zdravlja su, izdavanjem novih računa s iskazanim PDV (retroaktivno) prekršili važeči Ugovor o zakupu poslovnog prostora potpisanog sa zakupcima.

5. KoHOM je pokrenuo prijavu službi nadzora Središnjeg ureda Porezne uprave RH za pokretanje inspekcijskog nadzora svih Domova zdravlja u RH, zasad usmenom prijavom a u tijeku je prikupljanje tiskane dokumentacije za istu svrhu

6. Upozoravaju se svi zakupci da prouče svoje Ugovore i, ako u njima nije definiran obračun PDV, upućuju se da isti nikako ne plate retrogradno, već odmah upute Domu zdravlja protest računa za retrogradno plaćanje PDV-a.

7. Ukoliko bude dostavljena ikakva obavijest o ovrsi, odmah kontaktirati lokalnog odvjetnika koji će odmah osporiti ovrhu te ako bude došlo do sudske tužbe, zastupati Vas na sudu. Ponavljamo da ako se pokušaj ovrhe odmah ne ospori, onda može krenuti prisilna naplata !

8. KoHOM u suradnji s UPUZ-om i dalje pokušava izboriti način kako da se sredstva za PDV transferiraju direktno od HZZO-a prema Domovima zdravlja koji bi isti uplatili u državni proračun. Dogovoreni su dodatni susreti s ministrom financija i s državnim tajnikom za zdravstvo, g Jurkovićem.

Mario Malnar,

Predsjednik KoHOMa

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading