home NOVOSTI, PODRUŽNICE KoHOMA-a Sastanak u P.G.Ž. 08.02.2011.

Sastanak u P.G.Ž. 08.02.2011.

U utorak, 08.02.2011., u prostorijama Primorsko-goranske županije, održan je dugo očekivani radni sastanak kojeg je sazvala zamjenica župana PGŽ, Nada Turina-Đurić, a na zahtjev Podružnice KoHOM-a za PGŽ.

Radnom sastanku su prisustvovali Nada Turina-Đurić, pročelnik Ureda za zdravstvo i socijalnu skrb PGŽ Ivo Afrić, ravnatelj DZ PGŽ Boris Ritoša te ispred KoHOM-a članica Savjeta za zdravlje PGŽ dr Lidija Gović-Golčić te Predsjednik Podružnice za PGŽ dr Leonardo Bressan.

Na sastanku se raspravljalo o teškoj financijskoj situaciji u kojoj se nalazi preko 50% koncesioniranih timova opće/obiteljske medicine u PGŽ (za što naravno nije kriva županija) što ne omogućava istim timovima opremanje ordinacija u skladu s minimalnim tehničkim preduvjetima koji bi osiguravali pružanje kvalitetne zdravstvene zaštite pučanstvu županije.

Temeljem točnih izračuna broja osiguranika u skrbi i točnih iznosa pripadajuće glavarine, prisutni su upoznati s nekoliko činjenica, koje rezultiraju iz dosadašnjeg “nadstandarda”:

1. od 182 tima OM, samo je 53 tima u skupini iznad 1700 pacijenata, što osigurava isplatu dohotka liječniku iznad visine plaće zaposlene sestre

2. čak 129 timova ima u skrbi 1700 ili manje osiguranika

3. čak 97 timova je ispod granice od 1500 osiguranika koje bi omogućilo dohodak liječnika istovjetan plači sestre, a što KoHOM smatra nedopustivim

Obzirom da je od strane KoHOM-a istaknuta želja obiteljskih liječnika da u stvarnosti obave realnih 80% problematike i da se potrude “propustiti” u SKZZ samo 20% slučajeva, ukazano je na nemogućnost opremanja ordinacija, što bi bio jedini preduvjet za obuhvat posla.

Predloženo je sugovornicima više načina sufinanciranja i/ili opremanja ordinacija OM u PZZ, što bi rezultiralo velikim stalnim uštedama na području radnog prava, ali i održalo ono što liječnici smatraju kvalitetom zdravstvene zaštite pučanstva. Podcrtano je da to svakako znači i kvalitetan i veći obuhvat tzv. Preventivnih prorama koji su u PGŽ doživjeli fjasko, kao npr. Akcija oko prevencije raka debelog crijeva, kada se od osiguranika očekivalo da sami pošalju uzorke svoje stolice u Nastavni ZZJZ, a za koju akciju su nepotrebno utrošena velika sredstva. Ukazano je na to da svi ti osiguranici ionako stalno posjećuju ordinacije izabranih liječnika, te je takve kao i slične akcije, moguće u gotovo100% obuhvatu izvršiti upravo kroz institut izabranog liječnika, čime se takva sredstva ne bi bacala u vjetar.

Predloženo je još nekoliko takvih preventivnih akcija, čije bi programe trebao utvrditi Savjet za zdravlje PGŽ, a gdje bi izvršitelji bili izabrani liječnici. Podsjetili smo sugovornike da se tada vračamo osnvnom preuvjetu, opremanju ordinacija, te je ponovljen stav KoHOM-a o tome da izabrani liječnici žele raditi bolje te da ako se ordinacije standardizirano opreme, tada liječnici pristaju na zahtjeve LS za standardiziranom uslugom svim žiteljima PGŽ.

Podsjetili smo sugovornike da KoHOM ne želi raspravljati o greškama koje su učinjene unazad 10 i više godina pokretanjem “zakupizacije” kada nisu ispoštovani pravilnici MZSS, jer sadašnji sugovornici nisu tada bili odgovorni za zdravstenu zaštitu u PGŽ, već se pokušalo senzibilizirati iste za danas i sutra.

Sugovornici KoHOM-a su shvatili ozbiljnost cjelokupne situacije te je s njihove strane predloženo nekoliko ideja/mogućnosti iznalaženja sredstava i/ili mogućnosti za postupnim opremanjem ordinacija, tijekom prvog koncesijskog razdoblja.

S naše strane, KoHOM se obvezao predati Upravnom odjelu za zdravstvo analizu stanja na terenu da se skrate rokovi, s naznakom po nama najvažnijre opreme, s najvećim prioritetom.

Smatram ovaj sastanak prvim korakom u suradnji KoHOM-a i PGŽ u rješavanje problema neopremljenosti ordinacija u PZZ, te očekujemo daljnji rad na rješavanju nagomilanih problema u zadnja dva desetljeća.

Leonardo Bressan, dr med

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading