home NOVOSTI, PRIOPĆENJA Priopćenje KoHOM-a (08. ožujka 2011. godine)

Priopćenje KoHOM-a (08. ožujka 2011. godine)

Rijeka, 08.03.2011.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

U petak, 4.3.2011. u Direkciji HZZO u Zagrebu započeo je postupak za raskid ugovora s tri doktorice obiteljske medicine iz Zagreba. Postupak arbitraže je upravo u tijeku.

Razlog za raskid ugovora, naveden u obrazloženju HZZO-a, je »zakidanje HZZO-a nekorištenjem određene programske podrške«. Razlog objavljen javnosti je “uskraćivanje zdravstvene zaštite pacijentima”. Taj je razlog neistinit i njime se pokušava zataškati nasilje koje HZZO provodi nad liječnicima. Istina je upravo suprotna.

Na taj način administracija pokušava boljševičkim metodama pritiska skrenuti pozornost sa temeljenih problema neprimjerene organizacije i neprimjerenog financiranja primarne zdravstvene zaštite sredstvima samih osiguranika, uz zakidanja samih zdravstvenih osiguranika u njihovim pravima na jednakovrijednu, sveobuhvatnu i dostupnu zdravstvenu zaštitu.

Način vođenja postupka, gdje “optuženi”, suprotno pravnoj stečevini Republike Hrvatske, moraju dokazati svoju nevinost a ne obrnuto, dokaz je kafkijanskog mentalnog sklopa aktera zdravstvene birokracije. Sastav komisije u kojoj je vlast imenovala 3 od 5 članova dovoljno govori o namjeri koja stoji iza toga.

Obzirom da je nepobitna činjenica da optužene kolegice nisu, tijekom svojeg dugogodišnjeg rada nikada i ničime uskratile ijednom svom pacijentu bilo koje od zagarantiranih prava na zdravstvenu zaštitu, već su samo digle svoj stručni i ljudski glas protiv apsurda koje provodi zdravstvena administracija, očito je njihov jedini grijeh korištenje prava koja im sam Ustav Republike Hrvatske garantira. Tri su liječnice optužene i više dana zlostavljane “procesuiranjem” pod izlikom da zakidaju prava pacijenata tako što su čuvale njihove medicinske podatke i htjele uredan i zakoniti rad, a ne kaos koji im nameće HZZO.

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) s izrazitim interesom prati cijeli ovaj nemili događaj i poziva SVE liječnike kojima je to moguće da u srijedu 09.03.2011. u 09.30h dođu u svojim radnim uniformama ispred Direkcije HZZO i time na miran i dostojanstven način pruže podršku kolegicama kojima se „sudi“.

Pozivamo i sve ostale ljude dobre volje da iskažu podršku protiv “suđenja” liječnicima od strane zdravstvene administracije.

Leonardo Bressan, dr. med.

Tajnik KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading