home NOVOSTI, RADIONICE Održana tribina u Bjelovaru – izvješće

Održana tribina u Bjelovaru – izvješće

Danas je održana, po meni uspješno, javna tribina o sadašnjem obliku COM-a u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji, odnosno COM-ovskoj budućnosti ostalih županija u RH.

Tribina je bila uspješna po mnogočemu: na istom su se mjestu suočili, oči u oči, liječnici primarci, ravnatelji DZ-a (BBŽ, Čakovec, Varaždin), ravnatelj ZHM iste županije te rukovoditelj PU HZZO BBŽ.

Zabrinutost liječnika primaraca za budućnost i opstojnost sustava i iskrenost u iznošenju postojećih problema, ipak su potakli ne samo ravnatelja DZ BBŽ, već i v.d. ravnatelja ZHM BBŽ te rukovoditelja PU HZZO u BBŽ da spontano izađu pred oči primaraca i objasne situaciju u koju su dovedeni, izražavajući slaganje s prigovorima primaraca o nepripremljenosti cijelog projekta, te priznajući greške, propuste ali i odgovornost za nastalo stanje.

Znajući da im nije lako, potrebno je odati im priznanje na moralnoj hrabrosti takvog postupka, te na iskazanoj spremnosti usklađenja “popisa lijepih želja” odozgo i stvarnih mogućnosti primaraca u pružanju javne zdravstvene službe u korist građana.

Uvodna riječ organizatora (PDF, 1.9 MB)

Bilo je vidljivo da su ozbiljno shvatili uočene probleme na terenu i da su spremni iznaći zadovoljavajuća (za obje strane) rješenja.

Za svaku pohvalu je (oni koji me poznaju znaju da ne djelim olako pohvale lokalnoj i državnoj zdravstvenoj administraciji) odluka ravnatelja DZ BBŽ da osigura (na teret sredstava DZ!) sve liječnike ali i sestre koji budu sudjelovali u dogovoreni oblik COM-a, od odgovornosti za stručne pogreške, sklapanjem police (koju smo dobili na uvid) s Croatia osiguranjem.

Također treba pohvaliti i v.d. ravnatelja ZHM BBŽ zbog odluke da također osigura sve svoje djelatnike od stručne pogreške i to 24h dnevno !

Tribina je bila uspješna i zato što su kolegice/kolege shvatile da ne postoji njihova obveza za sklapanje po njih nepovoljnih ugovora o raznoraznim dežurstvima/pripravnostima, pogotovo nakon stupanja na snagu (na današnji dan) direktive o maksimalnom dopuštenom radnom vremenu od 48h tjedno !

Rad duži od 48h tijekom tjedna je dozvoljen samo uz pisani pristanak liječnika !

S te tribine nosim osjećaj da su kolegice/kolege shvatile (i nadam se da ih je to ohrabrilo) da svaki ponuđeni papir, bio ugovor ili aneks nekom ugovoru, treba najprije pročitati te u slučaju nesigurnosti obratiti se upitom ili KoHOM-u ili HLK, a svakako ne po automatizmu to potpisati, jer to nosi sa sobom vrlo precizne odgovornosti i obveze !

Svakako je potrebno pročitati uvodnu riječ organizatorice, naše kolegice Gordane Knežević Miličić, koja nam je omogućila takav susret ispred županijskog povjerenstva HLK za BBŽ, a kojega prilažem ovom svom osvrtu današnjeg događaja !

Leonardo Bressan, dr med

Glavni tajnik KoHOM-a

Predsjednik Podružnice KoHOM-a za PGŽ

Predsjednik Skupštine koncesionara PGŽ

Predstavnik koncesionara PGŽ u UV DZ PGŽ

Član Koordinacijskog odbora za borbu protiv ovisnosti Grada Rijeke

Član Operativne radne skupine pri HZZO za e-zdravstvo

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading