Sporni ugovori

Prema odlukama Vijeća i IO KoHOMa kao i stavu HLK ugovori koji se šalju na adrese liječnika obiteljske medicine od strane Županijskih Zavoda za hitnu medicinu NISU PRIHVATLJIVI I NE SMIJU SE POTPISATI ukoliko nemaju (a trenutno nemaju) riješene sporne točke:

1) Suglasnost za rad duži od 48 sati može se dati samo ukoliko je ugovorom jasno određen BROJ mjesečnih dežurstava. ( 1,2 ili 15 ). Mora biti dana na posebnom dokumentu u duplikatu čiji jedan primjerak ostaje liječniku. Na toj izjavi mora pisati način odustajanja od suglasnosti i rok od 30 dana za vrijeme do punomoćnosti prekida.

2) Ugovor mora sadržavati apsolutne iznose vrijednosti bruto ili neto radnog sata dežurstva liječnika i to posebno navedeno i specificirano za rad u dežurstvu radnim danom, rad subotom, nedjeljom i praznikom. Ugovor MORA BITI NA IME liječnika, a ne ordinacije kao sto mora postojati i drugi ugovor sa sestrom kao fizičkom osobom gdje organizator snosi sve troškove rada i obračuna naknade za rad (porezi, doprinosi i sl)

3) Izračun NN100/11 odnosi se na uposlenike javnih ustanova DZ, Bolnica i Zavoda i nije primjenjiv na obiteljske liječnike koncesionare. U svakom slucaju odnosi se na minimalne iznose naknade za rad koji mogu i moraju biti i višlji ukoliko je potrebno (čitaj ukoliko ne želite raditi za cijenu koja je sada premalena). Takodjer,iznos za pojedinu osobu MORA BITI NAVEDEN U GOVORU izrijekom bruto, neto i po satu!

4) Iste NN spominju da liječnicima OM koji rade u dežurstvu, a za razliku od bolničkih kolega nije osiguran slobodan dan nakon dežurstva – to je protuustavno i protivno zakonu o radu! Nakon dežurstva i noćnog rada od 12 sati liječniku se mora osigurati dnevni odmor. Ukoliko Zavod za hitnu ne može naći liječnika, on mora platiti TRŽIŠNU VRIJEDNOST rada zamjenskog liječnika temeljem čega dežurni doktor može tražiti i platiti zamjenu. Vrijednost rada zamjene za jednu smjenu u ambulanti ne može biti manja od 500kn.

5) Osiguranje od povrede prilikom intervencija obavezan je dio ugovora! (povrede na radu, osiguranje od odgovornosti, liječničke pogreške i sličnoga)

6) Naknada Putnih troškova do mjesta dežurstva moraju se uključiti kao točka ugovora

7. Mora biti definiran nacčin hitnog transporta (osobito za strance) gdje Zavod snosi svu odgovornost za ev. Sudske sporove i nastale troškove i to potvrđuje ovim ugovorom.

8. Mora biti definiran dan odmora nakon 24h dežurstva – organizator mora stvoriti zamjenu u nasoj ordinaciji nakon 24h dezurstva?

9. Oprema u cijelosti kao i prostor i transportno vozilo moraju zadovoljavati pravilnike o minimumu opremljenosti.

Ugovor treba vratiti Zavodu uz obrazloženje nužne dorade spornih točaka, isti uz ove objekcije uputiti DZHMS, Ministarstvu, i u direkciju HZZO, te u HLK.

Mario Malnar,

presjednik KoHOM-a

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading