home HZZO HZZO dopisi:Hranarinske doznake za ozljede na radu

HZZO dopisi:Hranarinske doznake za ozljede na radu

Zašto se čudimo da je državna uprava kakva jest? Pa ni sam HZZO ne zna što bi sa sobom i jednu te istu stvar rješava na različite načine. Poštovani čitatelji, procjenite sami – ako najveća državna firma (s petinom državnog proračuna) postupa ovako kako postupa s rješavanjem problema, onda se svi dobro moramo zabrinuti. I prozvati odgovorne

Mario Malnar
predsjednik KoHOMa.

Budući sam (podaci poznati redakciji) opet prozvana onom famoznom sintagmom “samo sa vama problema, samo vi ne možete/želite/znate-dodajte po želji” od strane službenice računovodstva jednog poduzeća i službenice HZZO-e područnog ureda Varaždin oko neispravljanja HD za slučajeve ozljeda na radu, stavljam na listu dopis Direkcije iz lipnja prošle godine, mislila da smo za navijeke vjekova riješili taj problem.

Naime, postupajući po Pravilniku koji regulira priznavanje ozljede na radu dogodi se da moram izdati HD za mjesec u kojem još nemam priznati OR obrazac, i ta je HD po osnovi bolovanja “A” a ne “B”. Nema retrogradnog ispravljanja HD već poslodavac bolesnika mora tražiti refundaciju. Budući u našoj županiji puno toga funkcionira po sistemu usmenih dogovora, moja kontrolorka me savjetovala da ispravljam HD retrogradno, nakon čega je uslijedilo moje dopisivanje sa direkcijom i službeni odgovor koji je u prilogu.

Mislim da svatko od nas vodi neku “bitku” oko tumačenja razno raznih propisa, pravilnika, stoga predlažem da stavljamo na Listu odgovore Direkcije, Zavoda, svih onih koje smo kontaktirali a da bi riješili nedoumicu, izbjegli kažnjavanje i sl. Ne moramo uvijek biti u pravu (a kaj moremo kad smo uglavnom uvijek u pravu) ali može se pomoći drugom kolegi/kolegici ako ima isti problem. U ovoj državi ionako svaki područni ured ima svoja tumačenja, pa ako postoji mišljenje Direkcije možda ono prevagne.

Poštovana (podaci poznati uredništvu web stranice),

vezano uz Vaš dopis kojim od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (u daljnjem tekstu: Zavod) tražite mišljenje o postupanju sa izdanim doznakama za bolovanja u slučaju ozljede na radu, a dok ista nije priznata od strane Zavoda, izvješćujemo Vas slijedeće:

Slijedom opisa slučaja sa izdanim doznakama za bolovanje za koje je ozljeda na radu nastala 28.04.2011, a priznata 05.05.2011 i koje je do dostavljanja potvrde o priznavanju ozljede na radu vođeno sa šifrom uzroka AO, a nakon priznavanja sa šifrom BO, te su sukladno navedenom izdane i doznake, Zavod je mišljenja da se u slučajevima bolovanja sa osnova prijavljene ozljede na radu u kojima nije moguće odmah izdati doznaku sa šifrom BO (kao što je bolovanje u Vašem slučaju), izdaje doznaka sa šifrom uzroka AO, do dostavljanja dokaza o priznavanju predmetne ozljede na radu, te napominjemo da Zavod nije suglasan sa ispravljanjem već izdanih doznaka. Naknada plaće za vrijeme privremene nesposobnosti za rad uzrokovane priznatom ozljedom na radu, odnosno profesionalnom bolešću pripada osiguranicima od prvog dana privremene nesposobnosti za rad i to na teret sredstava obveznoga zdravstvenog osiguranja (sukladno Pravilniku o pravima, uvjetima i načinu ostvarivanja prava iz obveznoga zdravstvenog osiguranja u slučaju ozljede na radu i profesionalne bolesti, Ćlanak 10). U slučaju kada je isplaćivana naknada osnovom izdane doznake sa šifrom uzroka AO, a ne BO, a nakon priznavanje ozljede na radu, poslodavac osiguranika kojem je priznata ozljeda na radu, odnosno profesionalna bolest može od Zavoda zatražiti refundaciju naknade plaće koju je isplatio zaposleniku / osiguraniku, postupkom predaje zahtjeva i dokumentacije u nadležni područni ured Zavoda, te time i zaposleniku / osiguraniku omogućiti korištenje prava u skladu sa naprijed navedenim Pravilnikom.

S poštovanjem,

Ravnatelj HZZO-a

Tihomir Strizirep

One thought on “HZZO dopisi:Hranarinske doznake za ozljede na radu

Comments are closed.

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading