home HLK - KoHOM HLK u Čakovcu

HLK u Čakovcu

Dana 15. svibnja 2012. Hrvatska liječnička komora posjetila je Čakovec. Sastali su se sa predstavnicima Međimurske županije, Županijske bolnice Čakovec, Doma zdravlja i liječnika obiteljske medicine.

Tema znana- reforma hitne medicinske pomoći.

U Međimurskoj županiji osnovan je Zavod za hitnu medicinu, dana 17. travnja 2012. Hitna medicinska pomoć Čakovec postala je službeno samostalna ustanova. Stanovnici po broju stanovnika drugog grada naše županije konačno su dobili dugo priželjkivani “punkt” HMP.

Umjesto zadovoljstva svih nas, žitelja Međimurja, zbog reformom garantiranog poboljšanja i veće dostupnosti izvanbolničke hitne medicinske pomoći, početkom “novog” rada HMP problemi postaju još veći. Odvajanjem jedan od dva tima HMP iz Čakovca prelazi u Prelog koji je na suprotnoj strani Međimurja, centar je “donjeg” Međimurja, i pokriva nešto preko 20000 stanovnika, dok u Čakovcu ostaje jedan tim na gotovo 100000 ljudi. Izlaskom tima na teren grad Čakovec ostaje bez liječnika na HMP. Grad i županija na to nisu navikli. Stanovnici negoduju.

Na drugom kraju županije, gradu Murskom Središću, središtu “gornjeg” Međimurja, udaljenom 16 km od stanice HMP u Čakovcu, troje liječnika obiteljske medicine prisiljeno je od predstavnika Županije, Doma zdravlja i HMP na potpisivanje ugovora o pripravnosti za hitnu medicinsku pomoć. Stanovnici negoduju, potpisuje se peticija, traži “vraćanje” HMP žiteljima područja gornjeg Međimurja.

Hitna medicinska pomoć preko pacijenata, bolnički liječnici pak, nakon niza medijskih istupa, službenim dopisom Hrvatskoj liječničkoj komori, poručuju: glavni krivac je primarna zdravstvena zaštita, prvenstveno liječnici obiteljske medicine.

Ravnateljstvo Doma zdravlja Međimurske županije dana 27. travnja 2012. donosi Odluku o radnom vremenu – PZZ je dobiva žurnom poštom 3. svibnja 2012. – traži se od 5. svibnja 2012. “preko noći” mijenjanje radnog vremena, bez prethodnog obaviješćivanja stanovnika. Od ordinacija obiteljske medicine i zdravstvene zaštite predškolske djece traži se žurno usklađivanje, primanje “tuđih” pacijenata u redovnom radnom vremenu tokom tjedna od 7.00 do 20.30 sati bez prethodnog usklađivanja naših ugovora sa Hrvatskim zavodom za zdr. osiguranje i time nas prisiljava na kršenje istoimenog ugovora; tokom subote prijepodne primanje pacijenata iz regije a poslijepodne iz pola županije kroz redovan rad u ordinaciji, nedjelje pak bez ugovora dežurstvo za cijelu županiju. ju

Liječnici Županijske bolnice Čakovec traže od Komore angažiranje oko rješavanja problema bolničkih liječnika, smatraju da se reforma hitne med. pomoći prelama preko njihovih leđa, predlažu da se liječnike obiteljske medicine – koncesionare – žurno obveže na poštivanje zakona (24- satnu zdravstvenu zaštitu stanovništva kroz 365 dana u godini).

Liječnici primarne zdr. zaštite upoznaju HLK sa drugom stranom problema (u prilogu odgovor na dopis bolničkih liječnika – u ime liječnika PZZ Međimurja sastavio dr. Zrinko Karlović, liječnik obiteljske medicine).

I tako je došlo do posjeta Hrvatske liječničke komore s početka ove priče.

Održan je u Maloj vijećnici Međimurske županije.

Predstavnici HMP Čakovec odsutni, ispričali su se uz pismeni izvještaj o ustroju Zavoda za hitnu medicinu.

Sastanak je trajao tri sata, bio je na akademskom nivou, svaka je strana iznijela svoje viđenje problema i prijedloge o njihovu rješavanju.

Pravnici i predstavnici Povjerenstava za PZZ i SZZ HLK dali su određena pojašnjenja bitno potrebita za daljnje međusobno razumijevanje.

Na primjer, vezano uz prijedlog bolničkih liječnika da se ustroje dežurstva liječnika obiteljske medicine tijekom 24 h, pojašnjeno je da u obiteljskoj medicini ne postoji takav vid dežurstava već eventualno dežurstva 07-19h gdje je to potrebno, te da za takvu ideju nema zakonske osnove. Također objašnjeno je i što znači sveobuhvatna i kontinuirana skrb.

Ravnatelj Doma zdravlja iznio je organizacijski plan rada – sadašnji i planirani koji uključuje subotnji poslijepodnevni rad, dato nam je na znanje da je ravnatelj DZ kompetentan organizirati rad PZZ na području županije, da se preraspodjela radnog vremena na rad subotom odnosi isključivo na pacijente za koje je potpisan Ugovor s HZZO, dakle preraspodjela može uključivati i poslijepodnevni rad subotom ako se pokaže izvanredna potreba – ali za svoje pacijente .

Rečeno da će novi Ugovori s HZZO strogo definirati naš odnos naspram organizacijskih odredbi DZ.

Imamo pravo tražiti naknadu za svoj rad koji je definiran izvan redovnog radnog vremena, tj. subota poslije podne,nedjelje i blagdan.

Pročelnica je jasno, nedvosmisleno, rekla da Županija ne kani plaćati naknade niti dežurstva jer za to nema novaca.

PRIJEDLOG ZASTUPNIKA i NAS BIO JE DA SE SREDSTVA DOBIJU IZ KONCESIJSKIH NAKNADA.

Glede pripravnosti za HMP rečeno jest da su ona zasada na dobrovoljnoj osnovi ali će i to novi ugovori s HZZO strože definirati. Na prijedlog predstavnice obiteljske medicine da se pripravnost prenese na TIM 1 HMP određen za Prelog, pročelnica je rekla kako to nije moguće financijski pratiti tj. prebaciti sredstva.

Svi su se složili oko razloga nastanka pomutnje: nadstandard koji je do preustroja HMP imalo stanovnišvo naše Županije u medicinskom zbrinjavanju u vidu postojanja /zakonski neopravdano/ ambulante HMP koja je primala sve pacijente bez pogovora od prvih dana postojanja HMP. Pripravnost koja je bila ugovorena ali se nije odrađivala na području Murskog Središća.

Naglašeni konkretni problemi koji želimo riješiti a to je kako i kamo preusmjeriti pacijente koji se javljaju u sada već nepostojeću ambulantu HMP tijekom tjedna,vikenda i blagdana, a da se ne optereti Hitni objedinjeni prijem bolnice, koji je već i sad preopterećen te kako pomoći kolegama iz Murskog Središća – izmjenjujući se svaki treći dan rade u pripravnosti hitne med. pomoći i ne smiju se udaljavati iz mjesta boravka.

PRIJEDLOZI PZZ

1. ORGANIZACIJA RADA PO GRUPAMA RASPOREĐENIM PO TERENSKOJ PRIPADNOSTI

grupe: I Gornje Međimurje-Štrigova-Macinec-Mihaljevec-Lopatinec-Sv.Martin-Selnica-M.Središće-Vratišinec II Čakovec -Matice hrvatske III Bolnica i Šenkovec IV Čakovec-Nedelišće V Sv Marija-D.Vidovec-D.Dubrava-Kotoriba VI Goričan-D.Kraljevec VII Prelog VIII M.Subotica-Orehovica-Belica-Domašinec-Podturen – uglavnom sustav parnih i neparnih datuma i raspored koji je proslijeđen.

Takav način rada omogućuje dostupnost zdravstvene zaštite našim ugovorenim osiguranicima svaki dan u redovitom radnom vremenu po rasporedu i jednu subotu mjesečno prijepodne, a u slučaju potrebe pružanja neodgodive ali ne primarno hitne medicinske pomoći za našeg osiguranika pobrinuti će se kolega kojemu je naš osiguranik najbliži po mjestu boravka /ili mjestu nastanka neodgodive potrebe za pomoći /naravno da je tom shemom pokrivena i 5. subota u mjesecu koju odrađujemo po principu rotiranja.

Nužan preduvjet za ovakav način funkcioniranja jest edukacija osiguranika u smislu da ne dolazi na HMP u Čakovec nego zove 94 ili 112, a dispečer ga usmjerava prema rasporedu koji smo predstavili istodobno procjenjujući stupanj hitnoće.

2. PLAĆENA DEŽURSTVA U AMBULANTI DZ SUBOTOM POSLIJEPODNE 13-19 h, NEDJELJOM I BLAGDANOM 07-19 h

Time nudimo pomoć pri zbrinjavanju pacijenata koji imaju potrebu neodgodive ali ne hitne medicinske pomoći i rasterećujemo Hitni bolnički prijem drugim stupnjem trijaže.

Isto tako prestaje nužna potreba za postojanjem pripravnosti na punktu Mursko Središće te se isto može tražiti od Zavoda za HMP- a prema novom broju zdr.djelatnika.

Nužan preduvjet je potpisivanje Ugovora o poslovnoj suradnji s DZ koji potpisuju kolege koji žele dežurati i medicinske sestre koje žele dežurati, svatko ponaosob i svatko za točno određeno vrijeme dežuranja/jednokratno/ u tzv. prijelaznom periodu koji će trajati dok se strogo ne definiraju uvjeti rada i plaćanja, te način i sredstva za rad / po riječima pročelnice ambulanta je već opremljena/ kao za COM / međutim nema sredstava za plaćanje rada.

Dakako, ukoliko Županija smatra da je nužan ovakav način rada, mora procijeniti i moguću duljinu trajanja potrebe ovakve organizacije rada te pronaći adekvatna finacijska sredstva za pokrivanje novonastalih troškova, te time definirati tzv. prijelazni period.

3. ZBRINJAVANJE PACIJENATA POSLIJE 19.30 H TIJEKOM TJEDNA TE POSLIJE 19 H TIJEKOM VIKENDA I BLAGDANA – DO 7 H UJUTRO OSTAJE U DOMENI HMP, kao i do sada

Predloženo je da se do kraja svibnja poštuje dogovor kolega s ravnateljem, glede rasporeda subotom i nedjeljom, ukoliko se svi zainteresirani slože, a od 01. lipnja 2012. predlažemo ugovore o poslovnoj suradnji kako smo definirali.

Ujedno bismo trebali pratiti protok pacijenta proslijeđenih prema našim ambulantama s HMP, bilo osobnim odlaskom do HMP bilo putem tel. kontakta, te protok u tzv. dežurstvima kako bi se mogla u dogledno vrijeme napraviti evaluacija rada i izračunati isplativost takvog načina organizacije rada.

Hvala na pažnji !

Ksenija Mesarić i Ivana Babić, liječnice obiteljske medicine

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading