home Iz TISKA, NOVOSTI “Ne možete nas obvezati na rad u Hitnoj pomoći!”

“Ne možete nas obvezati na rad u Hitnoj pomoći!”

poručuju Liječnici Umaga, Novigrada i Buja

slike i tekst preuzeti s iPress portala

Doktore obiteljske medicine Umaga, Buja i Novigrada koji bi, prema informacijama Zavoda Hitne medicinske pomoći Istarske županije trebali, u slučaju potrebe, zamijeniti liječnike Hitne pomoći obratili su se javnosti navodeći kako o svemu tome ne znaju ništa te da sve informacije o navodnim zamjenama, koje su i protuzakonite, imaju isključivo iz medija.

Njihovo obraćanje javnosti prenosimo u cijelosti.

– Čitajući i slušajući vijesti saznali smo da bi doktori opće medicine trebali mijenjati doktore HMP-a u Umagu, navodno dok su na godišnjem odmoru. Glede toga, imamo potrebu obavijestiti javnost, da nas nitko nije ništa pitao što o tome mislimo, a kamoli bi li radili. Nije nam jasno otkud javnosti te tvrdnje.

Budući da se ni u Istarskoj županiji, pa tako niti u Umagu, hitna medicina ne provodi dežurstvom ili pripravnošću, već postoji redovan rad lokalnih ispostava Županijskog zavoda za hitnu medicinu s timovima hitne medicine, NE POSTOJI pravna osnova kojom bi se obiteljski liječnici mogli obvezati na sudjelovanje u radu te ustanove. Također, u koncesijskom ugovoru koji smo potpisali s Istarskom županijom nema stavke da sudjelujemo u pružanju hitne medicinske pomoći.

Ugovor s HZZO obavezuje nas da naše radno vrijeme provodimo isključivo u ordinaciji, sve do odlaska u kućne posjete koje su vremenski točno određene, te bi izbivanjem s radnog mjesta kršili ugovornu obvezu, često po nekoliko sati.

Ordinacije u domu zdravlja imamo u zakupu, te redovito plaćamo najam, naručujemo pacijente na preglede, te nam nije jasno kako netko misli da je moguće u isto vrijeme biti na drugom mjestu?

Naglašavamo da smo sebe i medicinske sestre osigurali od ozljede na radu, te u slučaju povrede van radnog mjesta, osiguravatelj neće priznati iste. Tko će onda snositi troškove i posljedice istih?

Ovo je još jedan pokušaj da se na mala vrata uvede “rezervni tim” HMP s timom obiteljskog liječnika i njegovom medicinskom sestrom te da se za djelatnost hitne medicine angažiraju obiteljski liječnici koji u svoje redovno radno vrijeme obavljaju djelatnost opće/obiteljske medicine za koju imaju s HZZO-om sklopljen ugovor.

Ovime se još jednom potvrđuje manjkavost reforme hitne medicinske pomoći koja je trebala počivati na dodatnom opterećenju obiteljskih liječnika (COM) što bi bilo neprovedivo uz postojeće opterećenje koje timovi obiteljske medicine imaju u svom svakodnevnom radu.

Temeljem iznesenog zaključujemo da je Županijski zavod za hitnu medicinu dužan organizirati rad svoje djelatnosti sa postojećim resursima, te da ne postoji pravna osnova za sudjelovanje obiteljskih liječnika na način kako je zamišljeno od strane lokalne samouprave i Županijskog zavoda za hitnu medicinu i to bez prethodne konzultacije sa obiteljskim liječnicima.

Člankom 14. općih uvjeta ugovora o provođenju primarne zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja (nn br 50/10; 71/10; 88/10; 1/11; 93/11; 137/11), propisano je kako privatnik (ugovorni zdravstveni radnik privatne prakse) sudjeluje u dežurstvu ili pripravnosti na području nadležnosti Županijskog zavoda za hitnu medicinu samo ukoliko se hitna medicina provodi dežurstvom ili pripravnošću podjednako sa doktorima medicine radnicima u ugovornim zdravstvenim ustanovama i doktorima medicine radnicima HZZO-a.

Spomenutim člankom utvrđena je obaveza sklapanja zasebnog ugovora s doktorima medicine i medicinskim sestrama/tehničarima koji sudjeluju u dežurstvu kao i način utvrđivanja novčane naknade za sudjelovanje u spomenutim oblicima pružanja hitne medicinske pomoći, navode liječnici obiteljske medicine iz Umaga, Buja i Novigrada.

Pismo je upućeno Istarskim domovima zdravlja, gradovima Umag, Buje i Novigrad, Zavodu za hitnu medicinu Istraske županije, Istarskoj županiji, Hrvatskom zavodu za hitnu medicinu te Povjerenstvu primarne zdravstvene zaštite Hrvatske liječničke komore. (iPress)

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading