home NOVOSTI, PODRUŽNICE KoHOMA-a Sastanak liječnika obiteljske medicine

Sastanak liječnika obiteljske medicine

ZAPISNIK SA SASTANKA LIJEČNIKA OBITELJSKE MEDICINE GRADA ZAGREBA I ZAGREBAČKE ŽUPANIJE

 Puni tekst zapisnika (PDF dokument 454 KB)

Sastanak se održao 28.09.2012. u Tuškanovoj 37 u 20 sati u organizaciji IO-a KoHOM-a. Sastanku je prisustvovalo oko 70-tak liječnika iz grada Zagreba i sa područja Zagrebačke županije. Kolega Senad Muslić je otvorio sastanak uz napomenu da smo se u istoj situaciji nalazili i prije 4 godine kad je predstavljen prijedlog financiranja ordinacija obiteljske medicine prema kojemu su se sredstva trebala umanjiti za 40%. Sada se također nalazimo u poziciji pretpostavljenog umanjenja sredstava od 23% srednjim i 30% velikim timovima, uz nerazvidnu mogućnost povratka tih sredstava. Osvrnuo se na problematiku malih timova koji su sa sadašnjim načinom financiranja bili prisiljeni vratiti se pod okrilje domova zdravlja jer je postojala razlika u plaćanju malog tima u koncesiji u odnosu na mali tim u domu zdravlja.

Zaključci skupštine KoHOM-a, Bol – Brač

Nakon toga je kolega Bari Šita prezentirao novi model financiranja ordinacija obiteljskih liječnika koji je predstavio HZZO-a na okruglom stolu i kolegama objasnio prednosti i mane predloženog modela. (Pogledati prezentaciju u atachmentu). ( Napomena – o dijelu koji govori o pokazateljima kvalitete, apsolutno se ništa ne zna, te se očekuje od Zavoda da nam isti pojasni).

Slijedila je rasprava sa pitanjima, prijedlozima. Važno je spomenuti da je bilo kolega koji su zadovoljni ovakvim prijedlogom mogućeg financiranja SOM/LOM-a ( iako su bili u manjini).

Tijekom rasprave najviše se komentiralo i raspravljalo o nemogućnosti ostvarenja povećanja DTP-a kroz koja bi realizirali sredstva koja su umanjena u glavarini i hladnom pogonu. Također se diskusija povela i oko vremenskih normativa ordinacija jer sada ordinacije rade dva – tri svjetska standarda dnevno. I nemoguće je kroz protok pacijenata od 60-120 dnevno 3,5 puta povećati količinu DTP-a. Kolege su zamolile da od HZZO-a tražimo točne vremenske normative za svaki pojedini postupak ( jedna od kolegica se javila i rekla da joj je ovlaštena liječnica HZZO-a već rekla da joj izvještaji nisu točni jer se ne poklapaju sa vremenskim normativima postupaka koji su u „Plavoj knjizi“ ).

Kolega Mlikotić je tijekom rasprave nekoliko puta naglasio da smo sami izazvali ovaj oblik prihodovanja i i financiranja, te da smo sami odgovorni za gubitak malih timova. Također je ustvrdio da zna da će cijene DTP-a biti uvećane, da neće biti kažnjavanja od 01.01.2013. godine, te je pohvalio HZZO jer nam je dao mogućnost razgovora i pregovora. Istaknuo je da je dr. Petric prvi izašao sa idejom 60+20+20. Kolegica Bezjak Muslić je postavila pitanje nepostojanja košarice usluga, na što je kolega Galijašević rekao da je dr. Varga rekao da ona neće niti postojati i dalje jer se radi o političkom pitanju.

Također ju je zanimalo tko je od struke sudjelovao u izradi modela ugovora jer po ovakvom modelu medicinske sestre imaju sigurnu plaću dok ju liječnici nemaju. Kolega Lemaić je primjetio da se u predloženom modelu financiranja izgubio iznos za administrativnu taksu, kao i za CEZIH. Kolega Galijašević napominje kako smo sami krivi za pad prihoda, te ističe da je novi prijedlog DTP-a odličan jer su upravo ti DTP-i naše područje rada.

Konstatirano je da se pri izradi novog modela financijskog ugovaranja ponovno nisu konzultirali liječnici – praktičari OM, pa niti HLK. Ostalo je nejasno da li su neki od liječnika praktičara sudjelovali u izradi novih cijena DTP-postupaka.

Zapisnik vodila: Dijana Ramić Severinac

ZAKLJUČCI SASTANKA: Puni tekst zapisnika (PDF dokument 454 KB)

Discover more from KoHOM

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading